500 inimest kaotab korraga töö

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Otse Viru Keemia Grupi pääsla taga on üks vanematest õlivabrikutest, mis nüüdsest seisma pannakse.
Otse Viru Keemia Grupi pääsla taga on üks vanematest õlivabrikutest, mis nüüdsest seisma pannakse. Foto: Matti Kämärä

Kuigi järjest suurema hooga allapoole sööstva nafta hinna tõttu on koondamiste hirm Viru Keemia Grupis juba mitmeid kuid õhus olnud, mõjus juhtkonna eilne otsus panna kinni kõik vanemad õlivabrikud ja lasta töölt lahti 500 inimest ikkagi šokina. 

"See on kohutav! Muidugi ei osanud me oodata, et seadmeid sulgema hakatakse, kuid nüüd öeldi meile selgelt, et märtsiks koondatakse meid ära," rääkis Põhjarannikule 35 aastat selles ettevõttes töötanud naine. "Kas te kujutate ette, millises seisundis me praegu oleme? Kuhu inimesed tööle lähevad? Neid ei ole ju ei viis ega ka viiskümmend inimest, vaid ligi viissada! Sageli töötavad meie ettevõttes mõlemad abikaasad − nii mees kui naine − ning kui nad mõlemad koondatakse, on see nende perele tohutu löök."

Ootamatu ka ametiühingu jaoks

"See on tõepoolest šokk. Ning ehkki must stsenaarium on tagataskus alati varuks, siis nagu öeldakse, sureb lootus viimasena ning inimesed uskusid ja lootsid, et leidub siiski mingi väljapääs," rääkis keemikute ametiühingu esimees Julia Leontjeva.

Ta märkis, et tegemist on massilise koondamisega ning selle juures tuleb järgida kõiki seadusega kehtestatud protseduure. Olukorrast on teavitatud ametiühingute keskliitu ning juba käivad läbirääkimised nii nende kui ka töötukassaga.

"Praegu kerkib küsimus, mida arvavad valitsus ja kohalik võim sellest, kuidas Kohtla-Järve ja Ida-Virumaa säärase hulga töötutega toime tulevad," ütles Julia Leontjeva. "Kui Nitroferdis inimesi koondati, siis rahustas valitsus sellega, et siia tuleb 1000 uut töökohta. Möödas on aasta. Äkki keegi teab, kus need müstilised töökohad on?!"

Valus otsus ettevõtte säilitamise huvides

Alates oktoobrist Viru Keemia Grupi juhatuse esimehe ametisse asunud Ahti Asmann tõdes, et valus otsus sulgeda vanemad Kiviteri tehnoloogial töötavad vabrikud ja koondada  iga neljas töötaja ning tõmmata kogu keemiakontsern väiksemaks, oli praeguste nafta hindade juures möödapääsmatu, et säilitada ettevõtte elujõulisus ka pikemas perspektiivis.

Ta tunnistas, et juhtkond kaalus kulude kokkuhoidmiseks mitmeid variante. "Saab teha lühemaid tööpäevi, vähendada palkasid ja muid asju. Aga need kõik oleksid vaid  kosmeetilised muudatused, millest  praeguse nafta hinna juures olulist abi poleks," sõnas ta.

VKG põhilise toodangu põlevkiviõli hinda määrav nafta hind tegi järjekordse sööstlaskumise alanud aasta esimestel nädalatel, kukkudes 40 dollarilt barreli kohta 30 dollarini.  "Me arvame, et 30 dollarit barreli kohta ei ole pikaks ajaks õige hind. Kuid me ei tea, kui kauaks see 30 püsima jääb, võib-olla kukub veelgi.  Praegu on tõesti olukord, kus ka tulevikutehingutes ei ole positiivseid märke. Ootused nafta hinna suhtes on väga madalad," kirjeldas Asmann olukorda.

VKG konserveerib oma vanad õlivabrikud, et neid oleks võimalik turuolukorra paranemisel taas tööle panna. Samas arvas Asmann, et nende taaskäivitamine käesoleval aastal ei ole tõenäoline. "Me ei pannud neid tehaseid pooleks aastaks kinni. Need otsused ulatuvad võrdlemisi kaugele," sõnas ta, pakkudes, et nende taaskäivitamiseks peaks nafta hind stabiilselt ulatuma vähemalt 70 dollarini barreli kohta.

Minister lubab uusi töökohti

Eile külastas suurkoondamise tõttu VKGd ka majandus- ja taristuminister Kristen Michal, kes  andis lootust, et valitsus püüab sel aastal valmis saada eelnõuga, mis leevendaks põlevkivitööstuse olukorda sellega, et põlevkivi kasutamise maksud seotakse nafta hinnaga maailmaturul.  "Sellega peaks kiiremini liigutama. VKG jaoks on lähiaastad kriitilised," tõdes ta.

Samas rääkis Michal ka valitsuse kavatsusest lubada alates 2017. aastast kasutada Narva elektrijaamades osaliselt kütusena puitu, mis peaks looma Eesti puidutööstuses üle paari tuhande uue töökoha.  "RMK on öelnud, et ka Ida-Viru regioonis on neil suur hulk vaba metsamassiivi selle jaoks. Praegu on reaalne probleem, et mets vananeb, seda kasutatakse tegelikult vähem, kui oleks mõistlik. Metsanduses lisanduvad uued töökohad võiksid olla positiivne sõnum Ida-Virumaa jaoks," leidis ta.

Samuti edeneb Michali hinnangul edukalt ka Ida-Viru tööstusparkide arendamine. "Vahepeal see toppas maadeküsimuste pärast, kuid nüüd on riik eraldanud küsitud lisaraha ning avanenud on ka Euroopa Liidu meetmed tööstusalade taristute arendamiseks," kinnitas ta.

Minister rääkis, et oli kuulnud eelmise aasta lõpus Ida-Viru Tööstusalade Arenduse juhtidelt  häid sõnumeid.  "Nad ütlesid, et neil ei ole veel kunagi nii palju huvilisi olnud kui praegu. Loomulikult võtab tulemusteni jõudmine mõned aastad aega, aga need uued töökohad tulevad. Ida-Virumaa jaoks ongi vaja, et töökohtade laad mitmekesistuks," märkis Michal.

Kui Eesti Energia on suuremate koondamiste puhul maksnud inimestele lisaks riigi poolt ette nähtud toetustele ka ettevõttepensioni ja ümberõppestipendiumi, siis VKG seda ei tee. "Meil ei ole selleks raha," tunnistas Asmann.

Töötukassa Ida-Viru osakonna juht Anneki Teelahk sõnas, et juba lähiajal korraldatakse VKGs töömess, kuhu  kutsutakse tööandjaid, kes otsivad töötajaid, kelle tegevusala sarnaneb koondatavate inimeste ametitega. "Metalliettevõtetes vajatakse keevitajaid, lukkseppi. On tuntav, et viimasel ajal tekib ka Ida-Virumaal juurde metsanduse ja puidutööstusega seotud töökohti," rääkis ta.

Keeruline seis ka teistes põlevkivifirmades

Eesti Energia juhatuse esimehe Hando Sutteri sõnul on ettevõte praeguseks saavutanud optimaalse töötajate koosseisu ja tulevikuotsused võimalike koondamiste kohta sõltuvad tegevuskeskkonna muutustest. Kuu aega tagasi teatas Eesti Energia 150 Narva karjääri töötaja  koondamisest.

Kiviõli Keemiatööstuse ametiühingujuht Viive Kravinski ütles Põhjarannikule, et keerulisele turuolukorrale vaatamata on ettevõttes tööl ligemale 650 inimest ja suuremaid koondamisplaane praegu pole. "Juhtkond on mulle kinnitanud, et odavast naftast hoolimata tehast kinni ei panda. Koondatakse küll paarkümmend koristajat, kuid enamik neist peaks saama tööd firmas, kellelt hakkame koristusteenust ostma," sõnas ta, lisades, et Kiviõli Keemiatööstusel on seni aidanud  püsida oma karjäärist saadav madala omahinnaga põlevkivi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles