Aveli Uustalu tuli juuspeene eduga Eesti noortemeistriks

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aveli Uustalu sai laupäeval Otepääl senise suusatajakarjääri kõige kaalukama võidu, tulles Eesti noortemeistriks kuni 16aastaste neidude seas.
Aveli Uustalu sai laupäeval Otepääl senise suusatajakarjääri kõige kaalukama võidu, tulles Eesti noortemeistriks kuni 16aastaste neidude seas. Foto: Matti Kämärä

Illuka neiu Aveli Uustalu tuli laupäeval Otepääl Eesti noortemeistriks 5 km klassikadistantsil peaaegu sama dramaatilise stsenaariumi järgi kulgenud sõidus nagu legendaarne duell 36 aastat tagasi Lake Placidi olümpial Thomas Wassbergi ja Juha Mieto vahel.

Kui 1980. aastal toimunud suusatamise ajalukku jäänud võistlusel edestas Wassberg Mietot 0,01 sekundiga ja pärast seda hakati suusatamise aega arvestama minimaalselt vaid kümnendiksekundites, siis täpselt nii napilt ehk 0,1 sekundiga nüüd Uustalu Ambla neiut Kaidy Kaasikut võitiski.

Õnneliku lõpuga närvide mäng

Alutaguse suusaklubi tegevjuht Janek Vallimäe tõdes, et nii tasavägine  võistlus kuni 16aastaste neidude seas, kus ka kolmandaks tulnud Teiloora Ojaste tihedalt esimeste kandadel, pakkus kõvasti närvikõdi, ent lõpplahendus tõi palju rõõmu. "See oli Avelile kindlasti tema kõige tähtsam senine võit, millel lisab kaalu ka see, et tänavuse hooaja algus ei õnnestunud tal just kõige paremal moel," rääkis Vallimäe Uustalust, kes oli eelnevatel aastatel nooremate vanuseklasside valitseja, kuid jäi tänavu nii noorte meistrivõistlustel sprindis kui noortesarja etapil ka esikolmikust välja.

Samas sobivad Eesti suusameka Tehvandi rasked rajad Vallimäe hinnangul Aveli Uustalule väga hästi. "Ta on kerge ja tugeva töövõimega ning saab suurtest tõusudest konkurentidest paremini üles. Võimsamad konkurendid kipuvad seevastu distantsi lõpuosas temast veidi kiiremad olema. Õnneks suutis ta seekord distantsi esimeses pooles saavutatud väikest edu hoida. Ka suuskade määrimisega panime seekord täppi," sõnas Vallimäe.

Kuni 16aastaste noormeeste 10 km klassikadistantsil ootas Alutaguse suusaklubi, et medalile tuleb ka jaanuaris sprindis kulla võitnud Vane Vähk. Illuka noormees tuligi  esimeselt 2,5 km pikkuselt ringilt liidrina, edestades lähimat konkurenti nelja sekundiga. Poolel maal oli Vähk langenud teiseks, kaotades liidrile kolme sekundiga. Distantsi teisel poolel langes ta aga medalikonkurentsist välja ja pidi seekord leppima viienda kohaga.

"Eks tuleb analüüsida, mis seekord ei õnnestunud. Vane ise ütles, et distantsi teisel poolel ei olnud suuskade pidamine enam kõige parem. Võimalik, et üks probleem on ka selles, et pikematel distantsidel võistlemine vajab harjumist. Nooremates vanuseklassides olid võistlusmaad põhiliselt 3 ja 5 km. Et 10 km ühtlaselt kõrges tempos ära kesta, vajab võib-olla mõnevõrra teistmoodi vastupidavuse harjutamist ja ka jõu jagamist," arutles Vallimäe, kelle sõnul võis oma jälje jätta ka see, et eelnevatel nädalatel oli küllaltki tugev treeningtsükkel ja sellest ei jõutud veel täielikult taastuda.

Kaarel Karri võitis hõbeda

Nädala pärast on plaanis Pärnumaal Jõulumäel kunstlumega ringil pidada Eesti noorte meistrivõistluste ühisstardist sõite ja järgmisel päeval on kavas ETV noortesarja kolmas etapp. "Loodetavasti läheb seal juba ka Vanel paremini ning rivis on Daniel Kaširov, kes Otepää võistluse pidi haiguse tõttu vahele jätma."

Üks medal tuli Ida-Virumaale aga ka noormeeste seas ja selle tõi kuni 18aastaste seas Iisaku klubi Margus esindav, kuid praegu Otepääl Audentese spordikoolis õppiv Kaarel Karri. Kui jaanuaris võitis Karri  sprindis kulla, siis nüüd tuli 10 km klassikadisantsil hõbe. Karri tõusis poolel maal napilt liidriks, kuid jäi lõpus Henri Ähtiäinenile alla vaid 4,6 sekundiga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles