Savisaar hoidus Kohtla-Järve juhtide õigustamisest

Teet Korsten
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar nimetas end humoorikalt koosoleku moderaatoriks ja ta polnud kitsi kiitusega end ümbritsevate noorte riigikogulaste Olga Ivanova ja Martin Repinski aadressil, kes mõlemad korduvalt oma Kohtla-Järve päritolu rõhutasid.
Edgar Savisaar nimetas end humoorikalt koosoleku moderaatoriks ja ta polnud kitsi kiitusega end ümbritsevate noorte riigikogulaste Olga Ivanova ja Martin Repinski aadressil, kes mõlemad korduvalt oma Kohtla-Järve päritolu rõhutasid. Foto: Matti Kämärä

Pärast laupäeval Kohtla-Järve kultuurikeskuses toimunud Keskerakonna volikogu väljasõiduistungit leidis sealsamas aset värvikas kohtumine Edgar Savisaarega, kes pani oma kahe noore soosiku vahel istudes paika kohalikke võimumehi.

Tüüpilised kogu kohtumisele Edgar Savisaarega kunagi Viktor Kingissepa nime kandnud kultuurimajas olid juba esimene küsimus ja vastus.

Noored protežeed

Nimelt tahtis eakas Valentina Koropkina teada, miks Valeri Korb pole vastanud tema pärimisele kellegi noormehe surma kohta Ida-Viru keskhaiglas − saati selgus küsijale hiljem, et Korb on nimetatud haigla juhatuse esimees. "Oleksite pidanud Olga ja Martini poole pöörduma," ütles selle peale Savisaar.

Savisaar istus lavale toodud laua taga kahe noore riigikogulase Olga Ivanova ja Martin Repinski vahel, kes on viimastel nädalatel just Kohtla-Järvel suurt aktiivsust üles näidanud − näiteks kütteta jäänud majade puhul.

Muu seas taheti teada, miks Keskerakond ikka opositsioonis vireleb, mille peale Savisaar märkis, et näiteks sotsiaaldemokraadid on küll koalitsioonis, aga ei suuda ikka oma tahtmist saavutada.

"Tšutšmekid tulevad!"

Koosoleku lõpupoole küsiti taas varem leitmotiiviks kujunenud küsimust: "Kelle huvides tegutseb ikkagi Kohtla-Järve linnavalitsus?" "Ma tahaksin seda samuti teada," vastas Savisaar. Saalist kiideti kaasa: keegi kohalikest tsentristidest ei tundvat huvi Kohtla-Järve probleemide lahendamise vastu − vaid Repinski ja Ivanova on huvi ilmutanud.

Võeti arutusele ka globaalsemaid probleeme. "Olen siin aastaid elanud, mul pole mittekodanikuna mingeid õigusi, aga tulevad mingid tšutšmekid ja nemad saavad kohe kõik," teatas üks vanem mees. Ivanova ütles, et kui keegi võtab protestiks Vene passi, ei ole sellest mingit kasu − ega Vene kodanikel Eestis pole lihtsam.

Repinski jälle arvas, et nn halli passi omanike hulk on vaid valitsevale klikile kasulik, sest kui need hallipassimehed saavad kodakondsuse, on nad ju tsentristide valijad, kes siis võimule saavad tulla. Ivanova lisas, et Yana Toom valmistab koos Läti kolleegidega Euroopa Parlamendis (EP) ette petitsiooni, et mittekodanikud saaksid valida näiteks EPd.

Intervjuu Savisaarega

Pärast pidulikku kohtumist aset leidnud lühiintervjuus Põhjarannikule Savisaar pisendas koosolekul kõlanud kriitikat: "Mina ei noomi ega kiida kedagi, teie ise Ida-Virumaal otsustate. Kõik sõltub sellest, kuidas te järgmistel valimistel hääletate, eks te selle järgi... Kohalikud valimised ei ole ju muide kauges tulevikus."

Savisaar lükkas tagasi väite, et Keskerakonna volikogu koosoleku peamine teema oli koostöölepe Putini võimupartei Ühtse Venemaaga.

"Põhiteema oli ikkagi see, missugune on olukord majanduses. Mina püüdsin põhjendada, et peamine pole, kas Parts läheb Euroopasse. Põhiküsimus on töökohad ja palk töö eest. Mis puutub lepingusse Ühtse Venemaaga − teate, taheti kuulata ka professor Müllersoni, kes on sel alal väga tugev spetsialist, ja ma arvan, et rahvale oli tema arvamus tähtis," ütles Savisaar.

Erakonna juht seletas, et oluline on partei olemasolu, kes suudab jätkata dialoogi Venemaaga. "Kujutage ette olukorda, kus igaüks istub oma nurgas ja ajab seal oma joru. Tähtis on dialoog, mitte monoloog. Ja Jaanus Karilaid, kes meil sel teemal esines, püstitas küsimuse, et seda dialoogi on vaja kasutada Eesti huvides. Meil on selleks rohkem võimalusi kui praegustel valitsusparteidel."

"Me pole Narva"

Pärast kohtumist leidis Kohtla-Järve linnapea Jevgeni Solovjov, et Savisaar polnud kohalike keskerakondlaste suhtes kriitiline. "Oli küsimus, kuidas tegutsevad Keskerakonna saadikud linnavolikogus, ja Savisaar ütles, et tema ka tahaks teada, millega nad tegelevad. Oligi kõik. Kas see on kriitiline või pole?" ütles Solovjov.

Põhjaranniku märkuse peale, et Savisaar kiitis kogu aeg Ivanovat ja Repinskit, kellega istus nn presiidiumilaua taga, ja nimetas ennast nende moderaatoriks ning räägitakse, et ta tahab Ivanovat kohalikuks piirkonnajuhiks panna, märkis Solovjov, et seda otsustab siiski kohalik organisatsioon.

"Meie piirkonna üldkoosolek toimub märtsi lõpus ja seal selgub, keda valitakse − Olga Ivanovat me ei taha ja vaevalt ta üldse hakkab siin kandideerima, kui teda siin keegi isegi ei esita. Savisaar ei saa kuidagi mõjutada ja karistada organisatsiooni tervikuna selle eest, keda nad valisid partei üldkogul. Jääme seisukohale, et kui oleme toetanud Simsonit, aga Savisaar jäi edasi esimeheks, ei tähenda see, et peame nüüd ennast taandama. Savisaar pole meile mitte midagi pakkunud," ütles Solovjov, lisades, et Kohtla-Järve pole Narva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles