Tallinna loomaaia jääkarud ootavad idavirulaste annetusi

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juba tänavu kevadel peab algama Tallinna loomaaia jääkarude ja stepiasukate uue maja − polaariumi ehitus.
Juba tänavu kevadel peab algama Tallinna loomaaia jääkarude ja stepiasukate uue maja − polaariumi ehitus. Foto: Tallinna loomaaed

Tallinna loomaaed ootab piirilinna külaliste, narvalaste ja kõikide teiste Ida-Virumaa elanike annetusi, et ehitada jääkarudele uus maja ja tagada neile korralikud elamistingimused.

Paljud Tallinna loomaaia külastajad tõdevad, et sealsed jääkarud elavad praegu väga kitsastes tingimustes. Loomaaia administratsioonist anti teada, et juba tänavu kevadel peab algama jääkarude uue maja − polaariumi ehitus, uus kompleks on kavas avada 2017. aastal. Sellest räägiti muu hulgas rahvusvahelisel jääkarupäeval, 27. veebruaril.

"Me tahame inimesi informeerida selle projekti toetamise võimalustest ning teavitada ühiskonda jääkarude probleemi aktuaalsusest," ütles projekti "Jääkaru uus kodu" juht Veronika Padar.

Kliima soojenemine ohustab jääkarusid

Heategevuslik päev Tallinna loomaaia jääkarude toetuseks toimub Narvas Fama kaubandus- ja meelelahutuskeskuses 19. märtsil algusega kell 13. Ürituse korraldajad tuletavad meelde, et jääkarude probleemid muutuvad kogu planeedil üha teravamaks ning kliimamuutuste tagajärjed mõjutavad kõige rohkem just jääkarusid.

"Kui kasvuhoonegaaside emissioon ei vähene, siis teadlaste hinnangul hävineb 2050. aastaks neljandik meile praegu teadaolevatest looma- ja taimeliikidest. Jääkaru on ohus olevate loomade nimekirjas üks esimesi. Ökoloogide sõnul kaob 21. sajandi keskpaigaks 42 protsenti jääkarudele eluliselt vajalikust jääst, 75 aasta pärast aga võib jääkaru kui liik sootuks kaduda," teatas Veronika Padar.

Tema sõnul elavad Tallinna loomaaias praegu isakaru Nord, emakaru Frida ja karupoeg Nora. Mitmed Tallinna loomaaeda külastanud loomakaitseorganisatsioonide esindajad on teatanud, et kui jääkaruperekonna elamistingimused ei muutu, siis viiakse karud sealt lihtsalt minema. "Nii juhtus ka Riia loomaaia loomadega − elevandi ja kaelkirjakuga," lisas Padar.

Tarvis on neli miljonit

Juba on tellitud jääkarude uue maja eelprojekt, mis valmis koostöös arhitektuuribüroo Innopolis arhitektidega. Valmis on ka makett, mida esitletakse Narvas toimuval üritusel.

Veronika Padar ütles, et jääkarude uus maja hakkab asuma Tallinna loomaaia peaväravate lähedal, sissepääsust paremal pool. Uus hoone saab olema praegusest mitu korda suurem ning ehkki selle peremeesteks saavad jääkarud, leiavad seal uue kodu ka jäneselised, polaarrebane ja stepiasukad. Uude hoonesse tulevad platsid karude vaatlemiseks ning isegi maa-alune platvorm, kust saab näha, kuidas karud end vees tunnevad. "See hoone tuleb Baltimaade suurim. Selle analoog asub Taanis, kuna selle idee tuli Taani arhitektilt, kes praeguseks on kahjuks juba elavate kirjast lahkunud," rääkis projektijuht.

Ehitise maksumuseks hinnatakse ligikaudu 4 miljonit eurot. Euroopa fondidest raha saada kahjuks ei õnnestunud, kuna puudub selleks vajalik toetus.

Raha hakati koguma 2012. aasta septembris eraalgatusel ning selle aja jooksul on korraldatud juba mitu kampaaniat. Mobiilioperaatorite Tele2, Telia ja Elisa võrgus on avatud annetusnumbrid, millel helistades saab iga soovija teha kas 5, 10 või 20 euro suuruse annetuse. Endale sobiva annetuse saab teha ka Tallinna loomaaia sõprade seltsi arvelduskontole. Kõigest sellest saab lähemalt lugeda Tallinna loomaaia kodulehelt www.tallinnzoo.ee.

Praeguseks on kokku saadud umbes 200 000 eurot. Tallinna linn omalt poolt on valmis ehitust toetama 2016. ja 2017. aasta eelarvest 2,5 miljoni euroga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles