Taavi, 12keelne kitarr ja maailma parimad laulud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Petersoni kavas "Leia mu laulus Lennon" on 17-18 laulu, üks ilusam kui teine.
Taavi Petersoni kavas "Leia mu laulus Lennon" on 17-18 laulu, üks ilusam kui teine. Foto: Laura Arum-Lääts

Nüüd on küll nii, et kes täna õhtul Jõhvis toimuva kontserdi Taavi Petersoni, 12keelse kitarri ja maailma paremikku kuuluvate lauludega maha magab, see süüdistagu iseennast.

Kas sa mängid kontserdil lugu "Imagin"?

Muidugi ma mängin seda!

Kas sa mängid kontserdil lugu "Strawberry Fields Forever"?

Seda ma ei mängi. Aga ma mängin biitlite lugusid "All You Need is Love", "Help", "I am the Walrus", "Come Together". Need on Johni kirjutatud, aga mul on ka üks Paul McCartney lugu − "Hey Jude".

Sellega võib − nende lugude pealt vaadates − lugeda kontserdi õnnestunuks juba enne selle algust! Kas sa mängid ka Urmas Alendri lugu "To mr Lennon", mida tahtsid aasta eest New Yorgis olles laulda Lennoni tapmispaiga lähedale rajatud memoriaali juures?

Jah, selle võtsin ka kavasse, huvitava kõrvalepõikena. Tegelikult sai alguses kava kokku pandud mõttega, et keskendun põhiliselt Lennoni soolokavale, aga poole tuuri peal võtsin biitlite lugusid juurde ning see õigustas ennast: publik läheb kohe käima, sest need lood ja need sõnumid on rohkem teada. Kuid Lennoni soolokavast võetud lood, nagu "Women" ja "Mother", on samuti väga ilusad. Kokku on kavas 17-18 lugu.

Kui me saalis hästi kõvasti plaksutame, kas me saame sult lisapalana loo "Strawberry Fields Forever" ka kätte?

[Naerab.] Ma ei ole seda veel ära õppinud.

Õpi! Jõuad küll − Tartusse on pikk tee. [Intervjuu on tehtud eile, kui Taavi oli teel Tartusse kontserti andma.]

Ma võin vaadata, järsku ma tõesti suudan. Mõned lood ma võtsin tõepoolest ühe päevaga kavasse juurde. See on võimalik küll.

Andekas nagu sa oled. Ega Ruja kuulsad muusikud sind muidu paari aasta eest Urmas Alendri asemele laulma kutsunud, kui mindi kontserdituurile "Eile nägin ma Eestimaad". 

Jah, see oli võimas kogemus.

Sa oled saanud töötada ka Rein Rannapiga, kes on samuti väga, väga valiv. Ta ei pakkunud koostööd "Superstaari" võitjale, vaid valis välja sinu, kes sa jäid sel konkursil kolmandaks. 

Nii see oli.

Palju neid inimesi siin ikka on, kel on õnnestunud New Yorgis Lennoni mälestuseks Strawberry Fieldsi laulu järgi nimetatud pargiosas käia, kus asub Imagine'i mosaiik. Kas seal on tõesti nii, et laul hetkekski ei katke? 

See on jah hästi populaarne koht ja mulle see park väga meeldis. Ma olin New Yorgis veidi üle nädala ning käisin seal mitmel korral. Ma tahtsin "To mr Lennoni" lugu mängida, kuid ei pääsenud löögile, sest üks tänavamuusik lõpetas, teine kohe alustas. Neid on seal väga palju ning nad on järjekorra moodustanud ja omavahel kokku leppinud, et igaühel neist on esinemiseks tund aega.

Ei saanud seal laulda, laulad meile! Ma ei hakka küsima, kuidas su viimane esinemine Pärnus läks, sest ma tean, et see läks väga, väga hästi. Rahvas oli vaimustuses ning nii mõnigi nimetas seda oma parimaks kontserdielamuseks üldse. 

Ma ei olegi üksinda varem tuuril olnud, ikka kas kahekesi, kolmekesi või bändiga. Aga neid tuure on olnud mitmeid, kuid seekord on rahvas eriti varmas häid sõnu ütlema. Pärnus oli ikka väga palju inimesi, kes seda teha tahtsid − see rivi ei lõppenud ega lõppenud ära. Taheti koos pilti teha ja öeldi kiidusõnu.

Sa mängid 12keelsel kitarril.

Ma olen sellel nüüd paar aastat mänginud. Kui me tegime Tajo Kadajasega tuuri Urmas Alendri lugudega, siis mõtlesin, et tahaks neid 12keelse kitarriga mängida, ning pika otsimise peale leidsingi endale sobiva pilli, mis on käe järgi. Pärast seda jäi tavaline kitarr nurka vedelema ning kõik akustilised esinemised olengi teinud 12keelsega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles