Korbiga ei söandanud Kohtla-Järvel keegi rinda pista

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi veel hiljuti pidas Valeri Korb tõenäoliseks, et Keskerakonna peakontor üritab ka teda piirkonna esimehe kohalt välja tõrjuda, siis eile toimunud valimistel ei tulnud keegi temaga mõõtu võtma.
Kuigi veel hiljuti pidas Valeri Korb tõenäoliseks, et Keskerakonna peakontor üritab ka teda piirkonna esimehe kohalt välja tõrjuda, siis eile toimunud valimistel ei tulnud keegi temaga mõõtu võtma. Foto: Peeter Lilleväli

Keskerakonna Kohtla-Järve piirkonna juhi valimisel Valeri Korbil konkurente polnud ja valdav osa kohal olnud parteikaaslastest valis ta taas ametisse. 

Kui Keskerakonna Narva ja Ida-Virumaa piirkonnas on käinud sel talvel piirkonna esimehe valimistel tuline heitlus esimehe koha pärast Edgar Savisaare ja Kadri Simsoni leeri vahel, siis Kohtla-Järve piirkonna esimehe valimistel ei teinud eile keegi katsetki kõigutada sellelt kohalt Valeri Korbi, kes on viimase aasta jooksul asunud selgelt Simsoni toetajaks.

Ivanova ei tulnud kohalegi

Valeri Korb oletas rohkem kui kuu aega tagasi Ida-Viru piirkonna konverentsil Sillamäel, et suure tõenäosusega üritab Keskerakonna juhatus ka Kohtla-Järvel pööret korraldada. Just Kohtla-Järvelt pärit riigikogu liige ja endine Lasnamäe linnaosa vanem Ivanova oli  tõenäoliselt kavandatud peamiseks  Korbi kukutajaks. Oma ilmselget toetust talle avaldas veebruaris Kohtla-Järvel toimunud kohtumisel valijatega ka Savisaar.

Korbi ütles eile, et küllap sai Ivanova isegi aru, et tema võimalused Kohtla-Järvel  valituks osutuda on nullilähedased, ja seepärast jäigi see plaan katki. Ilmselgeks kinnituseks selle kohta oli, et märtsi alguses sai Ivanovast taas Keskerakonna Lasnamäe piirkonna esimees.

Kui veebruaris Sillamäel toimunud Eevi Paasmäe ja Martin Repinski duelli olid tulnud jälgima erakonna juhtfiguurid eesotsas esimehe Edgar Savisaare, peasekretäri Priit Toobali, riigikogu keskfraktsiooni esimehe Kadri Simsoni, Euroopa Parlamendi liikme ja Ida-Viru suurima häältemagneti Yana Toomi ning mitmete teistega, siis eile õhtul Kohtla-Järve kultuurikeskuses korraldatud konverentsil polnud neist kedagi. Isegi partei peakontori poolt Kohtla-Järve piirkonna kuraatoriks määratud Olga Ivanova ei pidanud vajalikuks kohaliku parteirakukese aasta kõige tähtsamale kogunemisele kohale sõita.

Konkurentide puudumisel oli Korbi taasvalimisel ainsaks küsimuseks, kas seda õnnestub teha esimesel katsel, mis eeldas kvoorumi ehk piirkonna 425 liikmest veerandi kohalolekut. See nõue täideti apteekri täpsusega − saalis oli 107 hääleõiguslikku inimest. Suur osa nendest Kohtla-Järve linnavalitsuses ja linnaasutustes töötavad inimesed.

Kuigi kohale tulnud ei esitanud Korbile ühtegi küsimust, ei pälvinud ta siiski täielikku toetust. 107 kohaletulnust võttis hääletamissedeli välja 94. Valimisurni lasti 88 sedelit, neist rikutuid oli kaks. Korbi poolt anti 78 ja vastu 8 häält.

Korb määras piirkonna esimehe asetäitjaks Kohtla-Järve Järve vene gümnaasiumi direktori Svetlana Vladimirova, kes sai juhatuse liikmete valimisel tema järel paremuselt teise tulemuse − 70 häält.

Enesekindel Korb

Korb märkis enne valimisi, et tema meeskond on Kohtla-Järvel võimul olnud juba 20 aastat ja mis tahes parteiorganisatsiooni tegevuse parimaks mõõdupuuks on valimistulemus. Ta tõi saavutusena esile, et 20 aasta jooksul on Kohtla-Järve võimudel õnnestunud investeerida linnaobjektidesse ligikaudu 50 miljonit eurot. "Linnaelanikud hindavad meie tööd. Me võime arvestada nende toetusega ka järgmisel aastal toimuvatel valimistel. Ükskõik, millised on siin piirkonnas pärast haldusreformi omavalitsuste piirid," oli ta enesekindel.

Samas taunis Korb Keskerakonna juhi Edgar Savisaare viimaste aastate poliitikat, mis ei arvesta suure osa erakonna inimeste arvamust ega ilmuta vähimatki diplomaatiat teisele poolele lähenemiseks.

Korbi toetama tulnud riigikogu liige Mihhail Stalnuhhin, kes samuti kuulub Simsoni leeri, tõdes, et Keskerakond seisab praegu suurte probleemide ees ning ühtsuse saavutamise asemel süvendab peakontor erakonna sees konflikti. Ta pani näiteks pahaks, et Tallinna maksumaksjate raha eest välja antavas Keskerakonna juhtide kontrolli all olevas  venekeelses ajalehes Stolitsa rünnatakse oma erakonna Ida-Virumaa liidreid, kes on paarkümmend aastat näinud vaeva erakonna toetuse kasvatamisega. "Toetage omasid!" kõlas Stalnuhhini sõnum Kohtla-Järve keskerakondlastele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles