Kohtla-Järve aukodanikuks on saamas Venemaa kaasmaalaste liikumise aktivist

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valeri Tumko.
Valeri Tumko. Foto: Peeter Lilleväli
Kohtla-Järve volikogu kinnitab järgmisel nädalal suure tõenäosusega linna aukodanikuks Jõhvis paiknenud Nõukogude sõjaväeosa viimase komandöri, erupolkovnik Valeri Tumko, kes on praegu Venemaa kaasmaalaste liikumise üks aktiviste Eestis.

Volikogu kultuuri- ja hariduskomisjon otsustas algatada aukodaniku nimetuse andmise nii tuntud koorijuhile ja Järve gümnaasiumi kauaaegsele muusikaõpetajale Aadu Kukele kui MTÜ Kohtla-Järve Veteranide ja Pensionäride Sõpruskond juhatuse liikmele Valeri Tumkole. Viimase puhul tunnustatakse tema ühiskondlikku tegevust eakate inimeste heaks. Komisjoni liige, Kohtla-Järve kultuurikeskuse direktor Svetlana Korotkova märkis, et kuna linnas on väga suur pensionäride osakaal, siis on eriti tänuväärne, et Tumko tegeleb nendega aktiivselt. "Ta korraldab neile üritusi ja ekskursioone nii Eestis, Venemaal kui isegi Euroopas," sõnas ta. Peale Kohtla-Järve pensionäride elu sisustamise on Tumko ka Eesti Venemaa kaasmaalaste koordinatsiooninõukogu liige. Kaitsepolitsei on oma aastaraamatutes kinnitanud, et tegu on Venemaa saatkonna kureeritava organisatsiooniga, mille tegevus lähtub Venemaa välispoliitika eesmärkidest ja huvidest. Gennadi Zjuganovi juhitav Venemaa Kommunistlik Partei seadis 2003. aastal Tumko oma kandidaadina üles Venemaa riigiduuma valimistel. Eesti poliitikas on praegu 69aastane Tumko aktiivsust ilmutanud sel moel, et 2014. aastal annetas ta 1000 eurot Keskerakonnale. Polkovniku auastmesse tõusnud Valeri Tumko oli Jõhvis asunud tsiviilkaitseväeosa komandör. Tähelepanuväärne, et 1991. aasta augustis toimunud putši kolmandal päeval ilmusid Jõhvi sidemajja selle väeosa üks ohvitser ja neli automaatidega relvastatud sõdurit, kes nõudsid Eesti Raadio esimese programmi väljalülitamist. Kultuuri- ja hariduskomisjoni istungil oli ainsana Tumko aukodanikuks saamise vastu põhitööga kultuuriministeeriumis ametis olev Eduard Odinets. "Minule jäi täiesti arusaamatuks, millised on Tumko teened Kohtla-Järve linna ees, et tunnustada teda nii väärika tiitliga," selgitas ta. (PR)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles