Halli majandusilma päikesekiir

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Narvas tegutsev Soome juurtega metalliettevõte Fortaco on kui päikesekiir Ida-Viru vastikult sombuseks ja rõskeks muutunud majanduskliimas.

Paljudelt teistelt kohalikelt  suurematelt ettevõtetelt tuleb viimastel aegadel põhiliselt vaid halbu uudiseid, mis üldjoontes tähendavad töökohtade ja tööaja koomale tõmbamist. See on viinud taas üles maakonna tööpuuduse näitaja ning kuivatab kohalike omavalitsuste tulusid. Näiteks põlevkivikeemikute pealinn, tänavu juunis 70. sünnipäeva tähistav  Kohtla-Järve  on taas kord tõsiasja ees, et tuleb asuda eelarvet kärpima.

Üks Jõhvi suuremaid tööandjaid, põhiliselt lihtsamate ja keerukamate suuremahuliste metalltoodete, konveierite ja muude tööstussüsteemide tootmisele keskendunud  Eesti Energia Tehnoloogiatööstus on olnud sunnitud ligemale paarsada inimest koondama ja piirama ülejäänute tööaega.

Seda imekspandavam on, et Narvas kunagise nõukogude sõjatehase Baltijets hoonetes asuval Fortacol on õnnestunud kõikvõimalike ebasoodsate välistegurite kiuste samalaadses tööstusharus edukalt tegutseda. Praegu nemad ei koonda, vaid hoopis võtavad uusi inimesi tööle. Mitte viis ega viisteist, vaid vähemalt sada ning tegevuse laiendamine jätkub.

Fortaco Narvas asuva tütarettevõtte juhtide suust pole ka kostnud kurtmist selle üle, et piirkonnast pole võimalik leida piisaval hulgal vajalike oskustega töötajaid. Nad on selle nimel ise vaeva näinud ning teinud sisulist ja sihipärast koostööd Narva kutseõppekeskusega. See ongi toonud soovitud tulemusi. Kutsekooli lõpetajad saavad hea töökoha ja ettevõte head töötajad.

Fortaco kogemuste ja praktika levitamisest võiks olla kasu kogu maakonnale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles