Ida-Viru perearstid hakkavad HIVi testima

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaalministeerium soovib, et HIVi testimisega tegeleksid üha rohkem ka perearstid.
Sotsiaalministeerium soovib, et HIVi testimisega tegeleksid üha rohkem ka perearstid. Foto: Matti Kämärä

Osa Ida-Viru perearste hakkavad tegema kõikidele oma patsientidele HIV-teste. See annab pildi, kui palju uusi juhtumeid nad avastaksid ja kas sellest võiks saada ka nende kolleegide igapäevatöö osa.

Sotsiaalministeeriumil on koostöös Ida-Viru perearstidega plaanis läbi viia HIVi testimise pilootprojekt, mille käigus testitakse kõiki selles osalevate perearstinimistute 16-59aastaseid patsiente.

Teisel poolaastal

Ministeeriumi rahvatervise osakonna nõuniku Anna-Liisa Pääsukese sõnul valiti katsetamise piirkonnaks Ida-Virumaa, sest siin on avastatud kõige rohkem uusi HIV-nakkuse juhte.

Ta märkis, et tegemist on väikesemahulise projektiga, mis näitab, kui palju perearstid uusi HIV-nakkuse juhtumeid avastada võiksid.

"Projekt on alles planeerimise järgus ning seetõttu midagi lõplikku öelda ei saa. Kõik aspektid on kavas perearstidega läbi rääkida ning testimine algab loodetavasti teisel poolaastal."

Pääsukese kinnitusel ei hõlma projekt kogu maakonda. "Eeldatavasti võimaldab eelarvest kaasata neli kuni viis perearstinimistut Ida-Virumaal, sealhulgas Narvas. Kohustuslikus korras kedagi testima ei hakata ning kindlasti küsitakse kõikidelt patsientidelt nõusolek."

Sotsiaalministeeriumi nõunik lisas, et projekti maksumus on 38 000 eurot. Edasised tegevused ja plaanid olenevad selle edukusest ning tulemustest.

Praegu tehakse suur osa testimistööst HIVi nõustamis- ja testimiskabinettides, mis asuvad Ida-Viru keskhaiglas ja Narva haiglas.

Tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski arvas, et HIVi testimisest võiks tulevikus saada perearsti igapäevatöö osa.

Süstijate ringist välja

Uute diagnoositud HIVi juhtude analüüs näitab, et oluliselt on kasvanud nakkuse heteroseksuaalne levik, samuti diagnoosi saanute keskmine vanus nii meeste kui naiste seas.

"Seksuaalsel teel HIVi nakatumise kasv näitab seda, et epideemia on süstijate ringist välja murdmas. HIVi epideemia ohustab rahva tervist ning seetõttu peame olukorda otsustavalt sekkuma ning võtma eesmärgiks vähendada uute HIVi juhtude arvu poole võrra," ütles minister.

Tervise arengu instituudi vanemteadur Kristi Rüütel ütles, et HIVi testimise üldist taset võib Eestis hinnata väga heaks. "Küll aga oleks vajalik paremini suunata testimist neile, kes on tõenäolisemalt nakatunud."

2015. aastal diagnoositi Eestis 270 uut HIVi nakatunut, mis teeb 20,5 juhtu 100 000 elaniku kohta. Uute juhtude arvu poolest on Eesti Euroopa Liidus jätkuvalt esimesel kohal, mistõttu riik kavatseb HIVi ennetusse suunata lisaraha.

Sel nädalal valitsuse heakskiidu saanud riigieelarve strateegiaga aastateks 2017-2020 nähakse HIVi ja narkomaania raviks ning ennetustegevusteks ette 2,4 miljonit eurot lisaraha. See tähendab, et HIVi ja narkomaania ennetustegevuste aastaeelarves seni kavandatud 5,4 miljonile eurole lisandub igal aastal veel 600 000 eurot.

"See aitab märkimisväärselt suurendada teenuste mahtu ning on suur samm lähemale eesmärgile vähendada uute HIVi juhtude arvu poole võrra," kommenteeris minister.

Aprilli keskel Ida-Viru visiidil käinud Ossinovski ütles tookord Põhjarannikule, et suur osa lisarahast on plaanis kulutada teenuste laiendamiseks ja nende ühtlustamiseks Tallinnas ning Ida-Virumaal.

Näiteks on tema kinnitusel oluline koos metadooni jagamisega korraldada ka HIV-positiivsete antiretroviirusravi, et see oleks inimesele mugav ja ta ei jätaks kallist ravi pooleli. Nii laiendatakse integreeritud opioidsõltuvuse asendusravi ja HIV-positiivsete antiretroviirusravi lisaks Tallinnale Ida-Viru keskhaiglasse ja Narva haiglasse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles