Tööpuuduse murdepunkt?

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile avalikustatud värsked töötuse andmed tekitavad üle pika aja lootust, et Ida-Virumaal on tööpuuduse kasv, mis on alates eelmisest suvest pidevalt tõusnud, lõpuks ometi pidurdunud.

12 protsenti on  ülejäänud Eesti 4,8 protsendiga võrreldes kahtlemata väga palju. Kuid kui nüüd järgmisi suuri koondamislaineid otsa ei tule, siis ei tohiks olla põhjust karta, et töötuse tase kerkib taas 20 protsendi lähedale, nagu see oli 2009. aasta kriisi ajal.

Pealegi peaksid lähemas tulevikus esimesi vilju hakkama kandma ka valitsuse poolt Ida-Viru tööhõiveprobleemide lahendamiseks kavandatud meetmed. Siinsetesse tööstusparkidesse tulemise vastu on väidetavalt huvi ilmutanud 30 ettevõtet. 1. maist kehtima hakanud palgatoetus peaks sellele hoogu juurde andma.

Kui kõik need ettevõtted tõepoolest lähema paari-kolme aasta jooksul tegutsema peaksid hakkama, siis võiks Ida-Virus rääkida tugevast tööjõupuudusest. Ent lähiajalugu on paraku teinud sellistesse plaanidesse suhtumise ettevaatlikuks. Nad kipuvad teostuma soovitust märksa hiljem ja väiksemas mahus ning osa jääbki vaid plaanideks.

Tööpuuduse kasvu pidurdumine on küll positiivne signaal. Kuid praegu oleks veel liiga vara ja ennatlik arvata, et olukord hakkab iseenesest lahenema. Tööpuuduse taseme poolest punase laterna rollist pääsemiseks on Ida-Viru maakonnal pikk maa minna. Eesti keskmise taseme nägemiseks horisondil on vaja aga väga kangete läätsedega pikksilma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles