Valeri Tumko palub end aukodaniku tiitlist vabastada

Teet Korsten
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valeri Tumko, Vene Föderatsiooni konsulaadi töötaja ja Moskva patriarhaadi alluvuses oleva Jõhvi õigeusu koguduse preester tänavu 9. mail Kohtla-Järve vanalinnas toimunud nn võidupäeva üritusel.
Valeri Tumko, Vene Föderatsiooni konsulaadi töötaja ja Moskva patriarhaadi alluvuses oleva Jõhvi õigeusu koguduse preester tänavu 9. mail Kohtla-Järve vanalinnas toimunud nn võidupäeva üritusel. Foto: Peeter Lilleväli

Kohtla-Järve volikogu sai äsja kaks ühe teemaga seotud avaldust. Ühes palub spordiveteranist linna aukodanik Ilmar Taluste end sellest tiitlist vabastada, sest äsja pälvis sama tiitli Vene asja ajav Valeri Tumko, ja teises palub seesama Tumko end nimetatud aust vabastada, sest talle ei meeldi tema isiku ümber tekkinud kära.

Kohtla-Järve linnavolikogu esimees Riina Ivanova tunnistas Põhjarannikule, et volikogu on saanud seoses aukodaniku küsimusega hiljuti kaks pöördumist.

Taluste avaldus varasem

Varasemale pöördumisele, mis kannab 2. mai kuupäeva, on alla kirjutanud spordiveteran Ilmar Taluste, kes on linna aukodanik 2009. aastast.

"27. aprillil 2016. aastal valiti linnavolikogu koosolekul uus linna aukodanik. Loen seekordset volikogu valikut täiesti sobimatuks ja minu põhimõtetele vastuvõetamatuks. Seetõttu pöördun volikogu poole palvega vabastada mind linna aukodaniku tiitlist," kirjutab Taluste.

Ühtlasi palub Taluste alustada diskussiooni linna aukodaniku valimise uue korra loomiseks "et ei esineks niisuguseid ebameeldivaid olukordi, nagu see oli viimasel volikogu istungil".

Äsja linna aukodanikuks kinnitatud Tumko omakorda tänab 6. mai kuupäeva kandvas avalduses linnakodanikke ja linnavolikogu saadikuid, kes tema kandidatuuri esitasid ja selle kinnitasid, ning ütleb, et see on suur tunnustus MTÜ-le Kohtla-Järve Veteranide ja Pensionäride Sõpruskond.

Ebaadekvaatne hinnang?

"Samas kutsus mulle Kohtla-Järve aukodaniku tiitli andmine esile avaliku arutelu meedias minu eluloo üle. Ebaadekvaatse hinnangu andmine mulle isikute poolt, keda ma ei tunne, on põhjustanud minu peres ja minus endas ebamugavustunde.

Arutelu minu elu üksikute episoodide üle võib kahjustada meie organisatsiooni ühtsust, mis on lubamatu. Ma ei kavatse astuda sõnavahetusse ega lükata ümber minu kohta kirjutatud väljamõeldisi. Vältimaks seda, et minu isiklik elu ning tegevus Kohtla-Järve Veteranide ja Pensionäride Sõpruskonna juures oleks ka edaspidi avaliku arutelu objektiks, võtsin vastu otsuse loobuda mulle antud tiitlist.

Palun linnavolikogul muuta varem vastuvõetud otsust. Olen kindel, et sõbrad ja kaasvõitlejad mõistavad ja võtavad mu otsuse omaks," kirjutab Tumko oma avalduses.

Ivanova ütles, et mõlemad avaldused võetakse arutelu alla järgmisel volikogu koosolekul, mis toimub 25. mail.  Kommenteerides aga Taluste kirja, lausus Ivanova: "Tema mängud ei ole mulle arusaadavad."

Kirju minevik ja olevik

Tumko aukodaniku kandidatuuri toetavale kirjale kirjutas tänavu alla 21 inimest teiste seas riigikogu liige Valeri Korb. Tumko esitati aukodaniku kandidaadiks ka mullu ja siis oli sellel lausa poolteistsada allkirja. 27. aprillil toimunud volikogu koosolekul hääletas 14 volikogu liiget eelnõu poolt, mille järgi linna aukodanikeks kinnitatakse teenekas pedagoog Aadu Kukk ja Tumko.

Volikogu esimees Ivanova jäi hääletusel erapooletuks ja volikogu aseesimees Arne Berendsen ei hääletanud. Vastu hääletasid Eduard Odinets, Valdor Ernits, Nikolai Kutašov ja Zaur Abbassov.

Lisaks Kohtla-Järve pensionäride elu sisustamisele on Tumko ka Eesti Venemaa kaasmaalaste koordinatsiooninõukogu liige. Kaitsepolitsei on oma aastaraamatutes kinnitanud, et tegu on Venemaa saatkonna kureeritava organisatsiooniga, mille tegevus lähtub Venemaa välispoliitika eesmärkidest ja huvidest.

Gennadi Zjuganovi juhitav Venemaa Kommunistlik Partei seadis 2003. aastal Tumko oma kandidaadina üles Venemaa riigiduuma valimistel.

Polkovniku auastmesse tõusnud Valeri Tumko oli Nõukogude okupatsiooni ajal Jõhvis asunud tsiviilkaitseväeosa komandör. Tähelepanuväärne, et 1991. aasta augustis toimunud putši kolmandal päeval ilmusid Jõhvi sidemajja üks selle väeosa ohvitser ja neli automaatidega relvastatud sõdurit, kes nõudsid Eesti Raadio esimese programmi väljalülitamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles