Korb valiti aukodanikuks kirgede möllus

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimisliidu Õige Valik eestvedaja Jaanek Pahka asetas volikogus eile sealt puudunud Valeri Korbi toolile pildi, kus Korbi on kujutatud pühakuna. Korbi aukodanikuks esitanud Svetlana Vladimirova oli sellest ilmselgelt häiritud.
Peeter Lilleväli/Põhjarannik
Valimisliidu Õige Valik eestvedaja Jaanek Pahka asetas volikogus eile sealt puudunud Valeri Korbi toolile pildi, kus Korbi on kujutatud pühakuna. Korbi aukodanikuks esitanud Svetlana Vladimirova oli sellest ilmselgelt häiritud. Peeter Lilleväli/Põhjarannik Foto: Põhjarannik

Valeri Korbi valimine Kohtla-Järve aukodanikuks toimus eile linnavolikogus sellises õhkkonnas, kus puudus vähe, et oleks läinud vaja politsei sekkumist saalis lõõmanud kirgede jahutamiseks. Korb ise eilsel istungil ei osalenud. 

Eilsele istungile oli tulnud ka paarkümmend linnakodanikku. Istungi alguses palus sügisel toimunud valimistel osalenud, kuid volikogust välja jäänud valimisliidu Õige Valik esindaja Igor Bronštein võimalust võtta kohaletulnute nimel sõna aukodaniku valimise küsimuses. See, et volikogus enamuses olevad Keskerakonna saadikud hääletasid selle soovi maha, tekitas kohalolnutes ilmselget pahameelt.

Skorobogatova ülistuskõne

Linna aukodaniku kandidaadiks olid esitatud peale riigikogu liikme ja Keskerakonna Kohtla-Järve piirkonna juhi Valeri Korbi ka endised kaevurid Jevgeni Smirnov ja Aleksei Kisseljov ning endine ehitaja Varvava Voropajeva. Haridus- ja kultuurikomisjon oli häältega 8:0 otsustanud volikogule esitada aukodaniku kandidaadiks vaid Valeri Korbi.

Komisjoni esimees, Ahtme gümnaasiumi direktor Svetlana Skorobogatova asus volikogu ees loetlema Valeri Korbi teeneid. Tänu temale loodi Kohtla-Järvel Peterburi muuseumi virtuaalne filiaal, toimub ooperilaulu konkurss, rajati Järve ja Ahtme linnaosas kaunite kunstide koolid, loodi Vahtra kultuurikeskus, tegutseb linnaorkester, korrastati põlevkivimuuseumi ruumid. Skorobogatova sõnul võttis Korb osa koolinoorte loomemaja ja kultuurikeskuse renoveerimisest.

Skorobogatova sõnul on Korbil suur roll venekeelse elanikkonna lõimimisel eesti ühiskonda, kuna tema toetusel viidi ellu keelekümbluse programm. Tema lõi ka kultuurikontaktid välisriikide linnadega. "Härra Korb on kõik need aastad aktiivselt toetanud spordi arendamist meie linnas. Ta ise toetab aktiivselt spordiüritusi ning võtab neist osa sel moel, et paneb parematele välja autasud," sõnas ta.

Kui Skorobogatova rääkis, et Korb taastas ka laguneva jäähalli, hõikas üks saalis olnud külalistest: "Kas kohe ise labidaga tegigi!"

Skorobogatova ei lasknud end sellest häirida ja jätkas Korbi teenete loetelu ettekandmist. "Vaatamata suurele hõivatusele, kirjutab ta artikleid, informeerib kogukonda sellest, mis toimub riigikogus ja meie vabariigi poliitikas, ning korraldab õpilastele ja pensionäridele ekskursioone riigikogusse," tõi ta esile.

Kui Skorobogatova oli lõpetuseks maininud, et tänu Korbile on Kohtla-Järve haridusasutused soojustatud ja inimeste kodudes on puhas vesi, ütles opositsiooni liider Eduard Odinets: "Loodan, et ta ei ole kõigi meie linna laste isa ja vanaisa. Mul tuli pisar silma, kui kuulasin proua Skorobogatovat."

Viimaseks trumbiks Korbi kiitmisel oli Skorobogatova jätnud Oscar Wilde´i tsitaadi: "Ma olen kuulnud teie kohta nii palju laimu, et mul pole vähimatki kahtlust, et te olete suurepärane inimene."

Sotside nimekirjas volikogusse valitud Jevgeni Saltõkov ütles, et aukodanik peaks olema kristlaselt puhas inimene, aga Korbi isikuga on seotud palju kriminaalseid juhtumeid ja paljudel linnaelanikel assotsieerub tema nimi mitte positiivsete, vaid negatiivsete asjadega.

Eelarvekomisjoni esimees, Tammiku põhikooli direktor Valentina Kutuzova pareeris Saltõkovi väitega, et ei eksi see, kes midagi ei tee. "Valeri Korb teeb väga palju linna heaks. Ta on ideede generaator ning kultuuri ja hariduse toetaja," märkis ta.

Sajad allkirjad Korbi vastu

Eduard Odinets andis üle ligikaudu 200 Kohtla-Järve elaniku allkirjaga pöördumise. Allakirjutanud on Valeri Korbi aukodanikuks valimisele kategooriliselt vastu. Odinets lisas, et umbes sama palju allkirju on kogunud ka kaevuritest pensionärid ja Facebookis hääletanud, ning kutsus volikogu liikmeid üles järgima linnaelanike soovi. Ta küsis ka, et kui kõik hea Kohtla-Järvel on tõesti sündinud ainult tänu Korbile, nagu võis jääda mulje Skorobogatova sõnavõtust, siis mida on kõik need aastad teinud linnavalitsus. "Kas teil endal pole olnud ühtegi ideed ja te pole suutnud ilma temata neid ka ellu viia?"

Odinets märkis, et isegi kui kõik loetletud Korbi imeteod peaksid tõele vastama, ei tohi selle kõrval unustada ka temaga seotud kriminaalasju ja sedagi, et ta kaitses endist linnapead Jevgeni Solovjovi, kes nüüdseks on korruptsioonikuritegudes süüdi mõistetud.

Odinets luges ette ka katkendi Svetlana Loginova raamatust "Kriminaalne Eesti", kus meenutatakse Kohtla-Järve linnavalitsuse tapetud nõuniku Nikolai Knjazevi surmaeelset videot, kus ta räägib, kuidas Korbi linnapeaks oleku ajal hakati ehitushangete võitjatelt kümnist nõudma. "Kui selles üldse midagi tõtt poleks, oleks raamatu autor ammu kohtu alla antud," leidis Odinets.

Hääletustulemus lõi kired lõõmama

Järgnenud hääletusel pooldas Valeri Korbi aukodanikuks valimist 14 kohalolnud Keskerakonna fraktsiooni saadikut. Vastu olid viis sotside nimekirjas kandideerinut ja Merike Peri Reformierakonnast. Keskerakonna nimekirjast jäi ainsana erapooletuks Zaur Abassov.

Kohe pärast hääletust eskaleerusid saalis pinged. Külalised hakkasid skandeerima: "Pozor, pozor, pozor!" ["Häbi!"] Üks eakam naine soovis sõna, et rääkida, miks ta Korbi vastu on.

Valimisliidu Õige Valik üks eestvedajaid Jaanek Pahka läks Korbi aukodanikuks esitanud volikogu liikme Svetlana Vladimirova juurde ning pani tema kõrval olnud tühjale toolile, kus tavaliselt istub Korb, suure pildi, kus Valeri Korbi oli kujutatud pühakuna.

Riina Ivanova hõikas, et saalis on toimunud avaliku korra rikkumine.

Eduard Odinets lausus, et Ivanova kutsub kohe politsei, ning soovitas neil, kes politseid pelgavad, ära minna.

Ivanova omakorda süüdistas Odinetsi toimuva organiseerimises.

Odinets tõdes, et toimuv on selle tulemus, et Ivanova ei andnud linnaelanike esindajale võimalust esineda lühikese sõnavõtuga.

"Sa valetad igal sammul! Häbi! Häbi!" andis Ivanova Odinetsi pihta verbaalset tuld ja kuulutas volikogu istungil välja vaheaja, mille jooksul suuremad pinged lahtusid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles