Narva muuseumikonfliktis terendab vaherahu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erimeelsused riigi ja linna esindajate vahel Narva muuseumi tuleviku otsustamisel said alguse muuseumijuhi küsimusest ning see on põhjustanud ka linnapoolset jonni muuseumi rahastamisel.
PEETER LILLEVÄLI
Erimeelsused riigi ja linna esindajate vahel Narva muuseumi tuleviku otsustamisel said alguse muuseumijuhi küsimusest ning see on põhjustanud ka linnapoolset jonni muuseumi rahastamisel. PEETER LILLEVÄLI Foto: Põhjarannik

Riigi ja Narva linna vahel pikka aega miilanud konflikt Narva muuseumi juhi ning rahastamise küsimuses on praeguseks jõudnud vaherahuni, kus pooled seedivad kompromissi võimalusi.

Eile ebaõnnestus järjekordne katse leida Narva muuseumile uus juht, mistõttu muuseumidirektori kohuseid täidab edasi Ivo Posti.

Kuigi konkursile laekus 12 avaldust, otsustas nõukogu valiku teha viie inimese seast. Nendeks olid Aleksandr Apolinsky, Arne Raam, Eldar Efendijev, Ivo Posti ja Sander Jürisson.

Narva muuseumi nõukogus on kuus liiget, kellest kolm (Krista Nelson, Tarvi Sits, Jaanus Villiko) on nimetanud riik ja kolm (Aleksei Mägi, Tatjana Stolfat, Ilja Fjodorov) Narva linn. Äravalituks saamiseks on vaja lihthäälte enamust, ehkki alguses oli kokku lepitud põhimõte, et patiseisu korral on otsustav kaal nõukogu esimehe häälel. Riik on siiski hiljem selle eelise kasutamisest loobunud.

Nõukogu esimees Krista Nelson ütles Põhjarannikule, et eile ei jäänud muuseumijuht valimata mitte seetõttu, et ükski kandidaat ei sobinud, vaid vastupidi − kõik olid tema sõnul väga tugevad kandidaadid. "Seetõttu otsust ei tehtud. Enne muuseumijuhi küsimust olid arutelud muudel tavapärastel teemadel, nagu muuseumi eelarve ja tegevus," sõnas ta ning lisas, et nõukogu oli positiivselt meelestatud ja valmis otsima kompromisse. "Olid mõned kompromissettepanekud, mille arutamiseks otsustati nüüd aeg maha võtta," selgitas ta.

Nelson avaldas veendumust, et muuseum saab endale uue juhi enne märtsi lõppu, kui lõpevad praeguse juhi Ivo Posti volitused.

Sel nädalal saatis Nelson Narva linnavalitsusele kompromissettepaneku muuseumi linnapoolse rahastuse osas. Siiani on linn eiranud varasemaid kokkuleppeid ning manipuleerinud omapoolse rahastamisega. Nii on selle aasta eelarves eraldatud raha vaid esimeseks kvartaliks ning eelmise aasta rahastusest jäi muuseumile üle kandmata 70 000 eurot.

"Praegu on olukord kriitiline ja leppisime kokku, et märtsi volikogu istungile läheb ka linnaeelarve muutmine, millega otsustataks edasise rahastamise küsimus. Selline kriitiline olukord on halb signaal ka partneritele ja võib samuti saada takistuseks muuseumi renoveerimisprojektile," sõnas Nelson.

Detsembris toimunud valimisel kandideerisid muuseumi juhiks muu hulgas Vaivara Sinimägede muuseumi juhataja Ivika Maidre ning Narva linna arhitektuuri- ja linnaplaneerimise ameti vanemspetsialist Dmitri Šutov, muuseumi endine nõukogu liige, keskerakondlane Eldar Efendijev, praegu muuseumis projektijuhina töötav endine juht Andres Toode ning muuseumi juhi kohuseid täitev Ivo Posti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles