Ekovir tahab Kohtla-Järvel prügiveost loobuda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtla-Järve linna ja firma Ekovir vahel viieks aastaks sõlmitud korraldatud jäätmeveo leping kehtib 2016. aasta 1. oktoobrist. Ent juba 2016. aasta detsembris tahtis firma selle lepingu lõpetada.

PEETER LILLEVÄLI
Kohtla-Järve linna ja firma Ekovir vahel viieks aastaks sõlmitud korraldatud jäätmeveo leping kehtib 2016. aasta 1. oktoobrist. Ent juba 2016. aasta detsembris tahtis firma selle lepingu lõpetada. PEETER LILLEVÄLI Foto: Põhjarannik

Firma Ekovir huve esindav advokaadibüroo Leppik ja Partnerid saatis Kohtla-Järve linnavalitsusele kirja, milles andis teada, et OÜ Ekovir soovib alates käesoleva aasta 1. aprillist korraldatud jäätmeveo lepingu poolte kokkuleppel lõpetada.

"Meie arvates ei piisa kirjas ära toodud põhjendustest lepingu lõpetamiseks poolte kokkuleppel," sõnas Kohtla-Järve abilinnapea Deniss Veršinin. "Meie juristid andsid advokaadibüroole sellise vastuse. Nüüd vaatame, millised saavad olema firma edasised tegevused. Kui me lahendust ei leia, siis on võimalik, et seda küsimust hakatakse arutama kohtu korras."

Oma edasistest tegevustest, nagu ka põhjustest, miks leping lõpetada tahetakse, Ekoviri juht Viktoria Tsventarnaja esialgu rääkida ei soovinud. "Praegu ei ole siin midagi kommenteerida. Käivad läbirääkimised ning selle küsimusega tegelevad advokaadid," teatas ta Põhjarannikule lühidalt.

Tahtsid juba varem loobuda

Deniss Veršinini sõnul on advokaadibüroo saadetud kirjas muu hulgas üheks põhjuseks toodud see, et linn ei pakkunud Kohtla-Järve prügišahtidega majades prügiveoga tekkinud olukorrale mingit lahendust.

Kohtla-Järve linna ja Ekoviri vahel viieks aastaks sõlmitud korraldatud jäätmeveo leping kehtib 2016. aasta 1. oktoobrist. Ent juba 2016. aasta detsembris tegi firma ettepaneku see lõpetada, kui linn tekkinud olukorda kiiremas korras ei sekku ja sellele lahendust ei leia.

Erimeelsuste põhjuseks sai Kohtla-Järve korteriühistute soovimatus maksta 2016. aasta 1. oktoobrist kehtestatud 1,99 euro suurust lisatasu konteinerite platvormidelt allavõtmise eest prügišahtidega majades.

Toona linnavalitsusse saadetud kirjas, millel oli Viktoria Tsventarnaja allkiri, anti teada, et osa korteriühistuid keeldub selle teenuse eest maksmast ega täida seega lepingu tingimusi.

Kahel korral jättis firma selle tõttu prügikonteinerid ka tühjendamata, kuid edaspidi ei hakanud sellist abinõu enam rakendama, olles veendunud, et nendes majades elavad maksumaksjad ei pea korteriühistute juhtide ebakompetentsuse tõttu kannatama. Peale selle on tühjendamata prügikonteinerid tuleohtlikud.

Kirjas märgiti, et Ekovir ei kavatse edaspidi konteinereid omal kulul tühjendada, kuna tegu on nende firma pakutava lisateenusega. Samuti anti teada, et linnas tekkinud olukord mõjub negatiivselt firma mainele, sellega rikutakse Eesti Vabariigi seadusi ning firma ei saa selle tõttu linnaga sõlmitud lepingu tingimusi täita.

Ent lepingu lõpetamiseni asi siiski ei jõudnud: linnavalitsus ühistute poolele ei asunud, olles seisukohal, et lisatasu ja selle suurus on põhjendatud, kuna kõiki ühistuid võrdsustada ei saa.

Konkurentsiamet uuris olukorda

Linnalt toetust saamata, pöördusid korteriühistud konkurentsiameti poole.

"Amet suhtus meie kirjadesse väga tõsiselt ning uuris konteinerite platvormilt allavõtmise eest võetava 1,99 euro suuruse lisatasu küsimust põhjalikult," märkis Kohtla-Järve korteriühistute juhtide assotsiatsiooni juhatuse liige Jelena Mutonen. "Amet otsustas, et mitte ükski Ekoviri ära toodud argument pole põhjendatud, ning tegi firmale ettekirjutuse vähendada hinda 50 sendini koos käibemaksuga, vastasel korral kohaldatakse firma suhtes trahvi 9600 eurot kuus kuni selle ajani, mil rikkumine on kõrvaldatud."

Ekovir täitiski selle ettekirjutuse ning vähendas tasu alates käesoleva aasta 1. jaanuarist.

"Ent selle aja jooksul, mil konkurentsiamet asja uuris, tuli korteriühistutel nii mõndagi üle elada. Linna juhtkond ignoreeris seda, et firma Ekovir ei täitnud oma lepingulisi kohustusi ega vedanud mitme ühistu prügi lausa neli nädalat järjest minema. Samuti sundisid firma ja linna juhtkond ühistuid konteinerite allavõtmiseks omal kulul panduseid rajama. Ekoviri juht Viktoria Tsventarnaja teatas avalikult, et oma tegevuse eest me veel vastutame, ning ähvardas kohtusse pöörduda," meenutas Mutonen. "Konkurentsiamet aga tegi kindlaks, et rikutud on konkurentsiseadust (§16, lg 1), ning osutas ka sellele, et linna juhtkonnal ja Ekoviril ei olnud õigust sundida ühistuid panduseid rajama ja neid selleks lisakulutusi tegema."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles