JUHTKIRI: Tühi seaduseparandus

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Põhjarannik
Foto: Põhjarannik

Eelmisel aastal tegi õiguskantsler Ülle Madise riigikogule mitu ettepanekut korruptsiooniohu vähendamiseks kohalikes omavalitsustes. Näiteks see, et omavalitsusega ei saaks omada töösuhet kehtiva kriminaalkaristusega isik, et omavalitsusele kahju tekitanud korruptandilt saaks kahju sisse nõuda ka siis, kui omavalitsus ise seda teha ei taha. Üks ettepanek oli luua selgus ka selles osas, et volikogu liikmetel ei oleks huvide konflikti otsustamisel, kui nad samal ajal töötavad mõne omavalitsusasutuse või sellega seotud äriühingu, sihtasutuse vms juhina.

Viimane punkt on eriti tähtis Ida-Virumaa jaoks, kus mitmes volikogus ongi juba aastaid kehtinud olukord, kus paljudel volikogu liikmetel on linnavalitsusega tööalane sõltuvussuhe, mis ei luba neil sageli langetada täitevvõimust sõltumatuid otsuseid.

Seadusemuudatuse kava kohaselt keelataks linnaasutuse juhi koha ühildamist volikogu esimehe, aseesimehe või revisjonikomisjoni juhtide omaga. Volikogu lihtliikmena võib aga linnavalitsuse palgal olev asutuse töötaja edasi tegutseda.

Siin ongi väga keeruline olukord, sest ühest küljest on mõnes omavalitsuses haridus-, kultuuri- või spordiasutuse juht aktiivne, hakkaja ja võimekas inimene, kelle tegevus volikogus igati marjaks ära kulub.

Ent teisalt oleme näinud küllalt olukordi, kus volikogu on linna- või  vallavalitsuse tahte all, kuna suur osa selle liikmeist on omavalitsuse palgal. Seadusemuudatus praegusel kujul seetõttu aga küll mingit mõtet ei oma, kuna igal volikogu liikmel on võrdselt üks hääl, olgu ta siis volikogu esimees või lihtliige.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles