Korteriühistud paluvad abi majade tuleohutuks muutmisel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vingumürgituse tagajärjel hukkus Lehola tänava 4. majas kaks inimest.

PEETER LILLEVÄLI
Vingumürgituse tagajärjel hukkus Lehola tänava 4. majas kaks inimest. PEETER LILLEVÄLI Foto: Põhjarannik

Kohtla-Järve korteriühistute juhtide assotsiatsiooni juhatus pöördus linnavalitsuse poole palvega hüvitada elumajades tuleohutusega seotud tööd: elektrikilpide auditi läbiviimine ja ventilatsioonišahtide kordategemine.

Assotsiatsiooni juhatus loodab, et linna juhtkond võtab korteriühistute juhtide argumente kuulda ning kinnitab nende tööde hüvitamise. Nagu teada, eraldas linn tänavuse aasta eelarvest korteriühistute toetamiseks 30 000 eurot. Praegu arutatakse, milliste tööde tegemiseks see raha kulutada.

Elumajade, eriti gaasküttega majade tuleohutuse pärast mures olev korteriühistute juhtide assotsiatsioon peab hädavajalikuks pöörata tähelepanu just nimelt sellele probleemile. Assotsiatsiooni ettepanekut arutatakse majanduskomisjoni istungil.

Tuleohutusele vähe tähelepanu

Assotsiatsiooni juhatuse liige Jelena Mutonen märkis, et 2018. aastast jõustus uus seadus, mis tõi endaga kaasa palju kohustusi. Väikestest kortermajadest, milles elavad peamiselt pensionärid, on saanud korteriühistud. Nendes ja ka teistes majades ei pöörata tuleohutusele erilist tähelepanu.

"Saatsime päästeametisse järelepärimise ning vastusest lähtuvalt sai selgeks, et need 30 000 eurot on tarvis kulutada majade tuleohutuse tõstmisele," rääkis Mutonen. "Teha majade elektrisüsteemide audit, kuna vaid spetsialist oskab kindlaks teha, kus võivad probleemid esineda."

Teine väga suur probleem on ventilatsioon. Gaasküttega majades on peamine oht seotud ventilatsioonitorude ja suitsulõõridega. Päästeamet märgib, et need ei ole kohandatud ekspluatatsiooniks gaasküttega majades ning on seetõttu halvas seisukorras.

Veel üks vingugaasiõnnetus

Teadaolevalt hukkus 2. märtsil Kohtla-Järvel Lehola tänava 4. majas vingugaasi tõttu kaks inimest. Aasta aega tagasi oli peaagu samasugune olukord naabermajas, kus vingugaasi tagajärjel oleks äärepealt hukka saanud terve perekond. Toona lõppes kõik siiski õnnelikult.

Korteris, milles kaks inimest hukkus, avastati mitmeid olulisi rikkumisi ja puudujääke: gaasikatel oli hooldamata ja katel polnud nõuetekohaselt paigaldatud, ruum ei olnud gaasiseadme ohutuks kasutamiseks piisava suurusega, seal puudus põlemisõhu juurdevoolu tagamiseks vajalik siirdeõhu rest või ukseava, ventilatsiooni- ja suitsulõõrid olid puhastamata ning puudus ka vinguandur. Sama probleem avastati ka teistes selle maja korterites.

13. märtsil hakkas Lehola tänava 8. majas tööle vingugaasiandur. Päästjad mõõtsid sündmuskohal vingugaasi taset koridoris ja ühes korteris ning tegid kindlaks, et see oli liiga kõrge. Elanikud evakueeriti majast ning kutsuti kohale gaasifirma, kes gaasiseadme kraani sulges.

Paluvad viivitamatult sekkuda

Korteriühistu esimees Valentina Kurganova saatis linnavalitsusele kirja, milles palub linnavõimudel viivitamatult sekkuda selle majade probleemi lahendamisse.

"Juhatus avastas maja üle vaadates maja kõikides kommunikatsioonides suuri kahjustusi. Majaelanikud üksi nende kõrvaldamisega toime ei tule ning nad võivad pikaks ajaks kütteta jääda. Keskküte majas puudub, kuna see lülitati üle kümne aasta tagasi võlgnevuse tõttu välja," märkis ühistu esimees. "Nii sellele majale kui ka teistele majadele on tarvis osutada materiaalset abi ventilatsioonikanalite puhastamiseks. Kui sellele probleemile tähelepanu ei pöörata, siis võib ohvreid olla ka tulevikus, muu hulgas elektrijuhtmestiku tohutu koormuse tõttu."

Kommenteerides Lehola tänava 4. majas juhtunud õnnetust, juhtis gaasiseadmeid hooldava OÜ Econef esindaja Nikolai Panov tähelepanu sellele, et gaasikatlad on praegu üha tänapäevasemad ning neis on hulgaliselt andureid ja kaitsesüsteeme. Kuid vanad "meistrid", kes veel tegutsevad, püüavad nendesse süsteemidesse "uuendusi" teha ja lülitavad andurid välja. Peale selle viib maja kõikide süsteemide, suitsugaasi ärajuhtimise seadmete ja muu säärase vananemine selleni, et gaasikatlad hakkavad inimesi tapma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles