JUHTKIRI: Väikeste koolide ellujäämisvõimalus

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Põhjarannik
Foto: Põhjarannik

Pikemat aega domineeris Iisakus seisukoht, et niivõrd väikese gümnasistide ja pealekasvavate noorte hulga juures ei ole gümnaasiumina jätkamine majanduslikult mingit pidi ratsionaalne. Seda vaatamata koolipere ja kogukonna emotsionaalselt mõistetavale soovile säilitada 16-18aastastele kohalikele noortele võimalus jätkata kooliteed kodukandis.

Eilne volikogu põhimõtteline otsus arendada gümnaasium korvpalliakadeemiaks on kindlasti julge ja riskantne. Ent nii-öelda raamidest väljaulatuvad sammud ongi tihtipeale ainsaks võimaluseks teha midagi sellist, millele paljud asjaolud on vastu.

Elanike arvu pideva vähenemise juures ei olegi paljudes väiksemates kohtades olnud paremaid valikuid kui muuta gümnaasium põhikooliks, mõnes kohas on aga hariduse ajalugu jõudnud sootuks lõpp-punkti.

Üks väikeste koolide püsimajäämise võimalus ongi nišistumine. Selles mõttes, et peale üldhariduse õpetamise keskendutakse veel mingile spetsiifilisele alale, mis tooks sinna õppima noori ka kaugemalt.

Keeleteadlane Martin Ehala pakkus näiteks hiljuti riigikogus esinedes välja, et Narva rajatav riigigümnaasium võiks olla üle-eestiline niinimetatud eliitgümnaasium, millel oleks näiteks rahvusvahelise õiguse ja diplomaatia kallak.

Samalaadset teed soovib Alutaguse vald minna Iisaku gümnaasiumiga, pakkudes spetsialiseerumiseks korvpalli − ühe populaarsema spordiala Eestis. Igasuguste sääraste plaanide elluviimine sõltub suuresti konkreetsetest inimestest ja eestvedajatest. Selle poolest on tähtede seis Iisaku jaoks soodne.

See oli nii selle kandi kui kogu Ida-Virumaa spordielu jaoks suur võit, et Narvast pärit Reinar Hallik otsustas pärast profikorvpalluri karjääri lõpetamist tulla siia ja avada oma korvpallikool. Nüüd on tal avanemas võimalus teha suur samm ülespoole ja hakata vedama korvpalliakadeemiat. Jõudu, kannatust ja ka head õnne selleks!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles