Karjääri kartuses kaalutakse kodukohast lahkumist

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Matka küla kogukond loodab viimase hetkeni, et karjäär jääb tulemata.  

SILVER KÄMÄRÄ/ARHIIV
Matka küla kogukond loodab viimase hetkeni, et karjäär jääb tulemata. SILVER KÄMÄRÄ/ARHIIV Foto: Põhjarannik

Lüganuse vallas Matka külas, kuhu OÜ Kaltsiumkarbonaat paekarjääri kavandab, on müüki pandud neli majapidamist, vahetus naabruses veel üks. Kohalike elanike sõnul on seda tavatult palju; arendaja ei näe "müügibuumi" seost karjääriga. 

Külaotsa talu müüv Andrus Viilop ütles, et müük oli neil plaanis juba ammu ja kavandatava karjääriga pole sel vähimatki seost.

Matka küla vahetus naabruses müügis oleva maja peremees Mart ütles, et tema karjääri ei karda ning müügi peamine põhjus olevat hoopis perekondlik − Sakal elava tütre naabermaja on müügis ja neil on plaan see ära osta, et üksteisele lähemal olla. Perenaine Ene tunnistas, et karjääri võimalik tulemine on selle kõrval ikka ka oluline põhjus: "Probleeme on nii palju, meil on kõigil juba närvid läbi. Vee kadumist kardame ja müra ja seda, et suured autod meie kitsal külateel sõitma hakkavad."

"Muidugi on see karjääriga seotud," ütles Loigu kinnistu müüki pannud Marek, kes on selles majas elanud 25 aastat ja lähinaabruses veel 20 aastat enne seda. "Minu majani jääks karjäärist neli-viissada meetrit. Siin on kogu aeg vaikne koht olnud, kui nüüd hakkavad müristama... Väga kahju on ära minna muidugi, see koht on mul hinges. Paningi müüki siis, kui siit kolme-nelja kilomeetri kaugusel üht maja müüdi. Tahtsin selle ära osta, aga minust jõuti ette. Kaugele siit küll minna ei taha, ma veel mõtlen, võib-olla võtan müügikuulutuse maha, eks tuleb siis ära kannatada see karjäär."

Ehk ikka karjääri ei tule

Turkide pere tuli linnast ära Matka külla elama üsna hiljuti; enda ehitatud majas on nüüdseks kaks aastat sees elatud.

"Vahel on ikka isekeskis ja ka teiste noorte peredega jutuks tulnud, et äkki peab siit ära minema. Praegu me veel sellele tõsiselt mõelnud ei ole, aga kui elu väljakannatamatuks muutub... Ehkki me tõesti ei tahaks siit ära kolima hakata. Loodame viimase minutini, et karjääri ei tuleks; vaatame, milliseks meie elu kujuneb. Oleme piisavalt noored inimesed, jaksame veel mujal uuesti nullist alustada, kui muud võimalust ei näe," rääkis Elina Turk.

Pikki aastaid Matka külas elanud Marje Kullerkupp usub, et kui vesi kaevust ära ei kao, tahaks ta ikka sinna edasi jääda.

"Poeg ostis siiasamasse krundi, ehitab praegu maja, sügisel loodavad sisse kolida. Ikka loodavad, et karjääri ei tule − nagu ma isegi. Lapsed käivad ju kooli sedasama teed mööda, kus suured autod sõitma hakkaksid. See mõte hirmutab. Ma nii väga loodan, et karjääri ei tule, ma praegu ei mõtlegi sellele, mis siis saab, kui ikkagi tuleb."

* **

"Eks neid maju ole kogu aeg müügis," ütles paekarjääri arendaja, OÜ Kaltsiumkarbonaat juhatuse liige Hannes Prits, et kes tahab, võib luua igasuguseid seoseid. "Ma kõikides maailma hädades ennast süüdi ei tunne − ja see on üks neist. Emotsionaalseid seisukohti oleme külaelanikelt muidugi kuulnud, aga tõsiasi on, et inimesi jääbki Eestis vähemaks, samuti see, et inimesed elavad seal, kus on tööd, ja töökohtade loomiseks tuleb midagi uut rajada."

Kinnisvarahindade kohta märkis Prits, et Lõuna-Eestis on need märksa madalamad kui Ida-Virumaal, ometi pole Lõuna-Eestis karjääre ega muud tööstust, mis seda mõjutada võiks. Lüganusel on paasi murtud aastasadu ja ta ei näe, et see väike paemurd võiks viia selle koha hääbumiseni.

"Eestis ongi viimasel ajal tavaks võtta iga uue asja puhul seisukoht, et see sellesse kohta ei sobi. Mina nimetan seda koharassismiks. Elu on läinud nii heaks, et inimestel on aega mässata igasuguste asjade vastu."

Vald tellib uuringu 

"See teeb väga murelikuks," on Lüganuse vallavolikogu ja keskkonnakomisjoni esimees Enno Vinni majade müügikuulutustega kursis. "Kaevandamisloa taotluse eelnõu on meil praegu laual, küsisime ja saime oma seisukoha andmiseks pikendust."

Pikendamise vajaduse tingis Vinni sõnul see, et praegu on karjääri võimalikku keskkonnamõju hinnatud, lähtudes normidele vastavusest, aga tavapärase elukeskkonna ja normi vahele jäävad häiringud − just need kogukonnale muret teevadki − on hindamata. Ega nende hindamise kohustust otseselt olegi.

Vald võtab selle siiski ette.

"Järgmise nädala alguses kuulutame välja hanke uuringuks, mis peab välja selgitama inimeste hirmud ja probleemid, meetmed nende lahendamiseks ning ka võimalused jõuda kogukonna ja arendaja vahel kokkuleppeni. Selle uuringu tulemused on üks hea alus, millele volikogu saab otsust tehes tugineda," rääkis ta.

Vallale anti seisukoha kujundamiseks aega 1. juulini, mis tähendab, et volikogu peab otsuse tegema juunikuisel istungil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles