JUHTKIRI: Põlevkivitöösturite esimene rahukevad

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Põhjarannik
Foto: Põhjarannik

Eesti kahe suurema põlevkivitööstuse gigandi  Eesti Energia ja Viru Keemia Grupi (VKG) suhted on olnud väga pikka aega okkalised. Tüli põhjuseks VKG tundmine, et suuremale vennale − riigile kuuluvale Eesti Energiale on põlevkivivarudele ligipääsuks loodud nendega võrreldes ebaõiglaselt soodsamad tingimused. Viimane on seda järjekindlalt eitanud.

Oma õiguse tõestamiseks on mõlemad ettevõtted pakkunud aastate jooksul päris palju tööd neid kohtuvaidlustes esindavatele advokaatidele, kõvasti on nähtud vaeva ka lobitegemisega poliitikute seas.

2014. aastal Eesti peaministri ametis olnud Taavi Rõivaski sekkus sellesse vastasseisu, tuues selle teema välja  ETV-le antud aastalõpuintervjuus, kus ta märkis, et tema meelest on Eesti Energia põlevkivi kaevandamise mahu proportsioon tasakaalust väljas ja seda just Viru Keemia Grupi (VKG) kahjuks. "Raske on seda teemat valitsuse tasandil ära lahendada, aga kui vaja, siis tuleb seda teha. Mulle väga meeldiks, kui ettevõtted omavahel kokkuleppele jõuaksid," ütles Rõivas tookord.

Koos tegutsemiseni jõudsid need Eesti mõistes suurfirmad vaid siis, kui seljad olid nafta hinna kukkumise tõttu vastu seina ja üheskoos saavutati riigilt põlevkivi kasutamise paindlikum maksustamine.

Äsjane tehing, kus Eesti Energia soostus VKG-le müüma talle vastuvõetava hinnaga tükipõlevkivi, on nüüd lõpuks justkui pika külma sõja esimene rahukevad. See peaks olema kasulik kogu põlevkivitööstusele ja Ida-Virumaale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles