JUHTKIRI: Kiviõli poliitkultuuri pärand

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Põhjarannik
Foto: Põhjarannik

Viimase kuu aja sündmused Lüganuse volikogus ei ole kunagise Kivõli volikogu saali seintele sugugi võõrad. Vastupidi. Kella oleks justkui tagasi keeratud ning vanad ajad, kus kogu valitsemisaur kulus tagatoakokkulepetele, üleostmisele ja võimulpüsimisele, uuesti tagasi ja aina kummalisemal kujul.

Ajalugu kordub selles saalis lausa piinliku täpsusega: 2011. aastal kupatati umbusaldusega võimult toonased keskerakondlastest linnajuhid Dmitri Dmitrijev ja Risto Lindeberg, kelle asemele valitud Aleksandr Apolinsky sai ametis olla kuu ja veidi peale. Nüüd on olukord sama: ülinapi ülekaaluga ja kiirustades võeti eelmised juhid maha ja pandi uued asemele, kuid ülekaal on nii väike, et võimu kindlustamiseks pole muud valikut kui volikogu mitte kokku kutsuda.

Kas on võimust kinnihoidmise põhjuseks selle magusus või hirm jääda ülilühikese karjääri tõttu narriks, polegi oluline. Ülimalt kahetsusväärne on aga olukord, kus ootele on jäänud olulised seaduseelnõud, otsused ja inimesed.

Vallakodanikud on omavalitsusjuhtidele ette valmistanud pöördumise, millega muu hulgas tahetakse meelde tuletada, et volinike esimene ülesanne on kuulata rahvast. Põhjarannik liitub selles punktis avaliku pöördumisega: poliitiline võitlus ei tohi varjutada valla igapäevaelu ning üksteisele kaigaste kodarasse loopimine pärsib valla arengut. Omavalitsus on siiski inimeste jaoks, mitte vastupidi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles