Vallaelanikud koguvad endiste juhtide toetuseks allkirju

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vallakodanikud korjavad allkirju ametist vabastatud vallajuhtide Enno Vinni (pildil) ja Andrea Eiche toetuseks. 

MATTI KÄMÄRÄ
Vallakodanikud korjavad allkirju ametist vabastatud vallajuhtide Enno Vinni (pildil) ja Andrea Eiche toetuseks. MATTI KÄMÄRÄ Foto: Põhjarannik

Lüganuse elanikud on kogunud üle paarisaja allkirja, toetamaks mai alguses umbusaldusega ametist tagandatud vallavanemat Andrea Eichet ning volikogu esimeest Enno Vinnit. 

Paarsada Lüganuse valla elanikku on allkirjastanud ühispöördumise, millega soovitakse ennistada mai alguses umbusaldusavaldusega ametist maha võetud vallavanem Andrea Eiche ning volikogu esimees Enno Vinni.

Poliitiline mäng 

Üks pöördumise algatajaid tunnistas Põhjarannikule, et on äärmiselt kahetsusväärne, et valla etteotsa on tõusnud inimesed, kes on olnud liitumisprotsessi vastu ning kes pole näinud regiooni ühtse suure omavalitsusena. "Olles avalikult, selgelt ja valjuhäälselt vastu valdade liitmisele, astuti väidetavalt rahva tungival soovil ja tahtel üldse ühinemisvankrilt maha. Ja kas nüüd siis, taas rahva tungival soovil, on peetud vajalikuks ise ühinenud valda juhtima hakata? Ehk oleks aeg vallaisadel silmad ja kõrvad avada ning tõeliselt aru saada oma inimeste soovidest. Endine Lüganuse vald näitas oma hirmu külvava juhtimisstiiliga "võimekust ning oskust" kogukonnaga suhelda ning  oma inimestega "arvestada"," seisab pöördumises.

Allakirjutanute hinnangul on umbusalduse põhjused olnud otsitud ning põhjuseks toodud eelarve vastuvõtmine ühe lugemisega ja otsustuskorras ühe laguneva hoone müümine pole küll sellised kuriteod, mis valla huve kahjustavad. Sama hästi võiks seda teha opositsiooni volikogu istungi ignoreerimine, mis on kodanike arvates samuti pahatahtlik ning põhjendused arusaamatud.

"Kõige kahetsusväärsem on see, et valla arendamise asemel on alanud poliitiline võitlus ning inimeste arvamus ja valla heaolu on jäänud tagaplaanile," ütles anonüümseks jääda soovinud vallakodanik, kelle sõnul vajavad umbusaldajad ilmselt meeldetuletust, et volikogus tuleks lähtuda kogukonna ja valijate, mitte enda heaolust ja soovidest.

Esitatakse volikogus 

Allkirjade kogumine pöördumisele alles käib, kuid eesmärk on jõuda ühe protsendini elanikkonnast. "Seaduse silmis on sellisel arvul kodanike algatusel kaal ja ehkki me saame aru, et meie tahtmise järgi keegi umbusaldust ei tühista, tahame öelda kodanikena oma arvamuse," ütles ta.

Pöördumine edastatakse vallajuhtidele järgmisel volikogu istungil. Istung toimub juunikuus.

Volikogu esimees Marja-Liisa Veiser põhjendas mai korralise volikogu istungi ärajäämist korralagedusega vallavalitsuses. "Volikogu esimehe kohta vastu võttes lootsin, et saame seni seisnud asjade käimatõmbamiseks teha maikuus juba ka teise volikogu istungi. Täna on olukorda süüvides selge, et sellise valitsenud korralagedusega valla juhtimises me edasi minna ei saa. Küsimusi on mitmeid: riigihangete vaidluskomisjon on peatanud mitmete puuduste tõttu hanke Murru paekarjääri lisauuringu teenuse saamiseks; lahendamata on küsimused, mis puudutavad SA Kiviõli Tervisekeskuse toimimist; seniajani on lahendamata niitmise küsimus Sondas, kuigi niitmishooaeg on alanud; 1,5 kuu pärast on lõppemas prügiveo hange, kuid uut hanget pole veel välja kuulutatud; puudub teehoiukava 2018. aastaks jne. Volikogul pole isegi töökorda, mille järgi tegutseda. Seega lahendamata küsimusi on väga palju. Lisaks tuleb peale valla 2017. majandusaasta aruande kinnitamise küsimus," põhjendas ta edasilükkamist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles