Tasuline parkimine Peipsi ääres laieneb

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kauksi rannas puhkajad on auto parkimise eest maksnud aastaid; Alajõel tuleb sellega alles harjuda. 

MATTI KÄMÄRÄ
Kauksi rannas puhkajad on auto parkimise eest maksnud aastaid; Alajõel tuleb sellega alles harjuda. MATTI KÄMÄRÄ Foto: Põhjarannik

Tasulistele parkimisaladele Kauksis lisandub sellest hooajast Alajõe külaplats, kus tuleb parkimiseks pilet lunastada. Parkimistasu küsitakse autoga randa tulijatelt kolm eurot.

Alutaguse vallavalitsuse korraldatud lihthankel tasulise parkimisteenuse korraldamiseks sai pakkumisi teha eilse hommikuni.

Kogukonna huvides 

"Parima pakkumise tegi AS Ühisteenused, kes tegeleb parkimise korraldamisega üle Eesti," ütles vallavanem Tauno Võhmar. Ta lisas, et ettevõte oli kolme pakkuja hulgas ainus, kes oli valmis korraldama parkimist nii Kauksi avaliku ranna juures, Kauksi piirkonna telklaagri parklas kui ka Alajõe külaplatsil asuvas parklas.

Hanke tingimuste järgi hakkab valla lepingupartner müüma parkimispileteid, korraldama parkimist ja parkimise järelevalvet tasulisel parkimisalal, määrama vajaduse korral viivistasu, koristama parklat ja rannaala.

Alajõel pole autoga randa tulijatelt raha seni küsitud. Võhmar soostus, et tasuline parkimine võib tekitada pahameelt. "Arvestame vastuseisuga, aga lähtume kogukonna huvidest. Randade koristamine ja hooldamine käib Alutaguse maksumaksja kulul. Tasuta teenuseid ei ole olemas."

Parkimistasu hakkab laekuma kohaliku maksuna Alutaguse valla eelarvesse ja kergendab maksumaksja koormat. Kolm eurot maksev parkimine ei tohiks kellelegi liiga teha, arvas vallavanem. "Kui perega tullakse randa, siis kohvikus võidakse vabalt kulutada 50 eurot, aga 3 eurot on traagika?"

Kohalikele vabastust ei tule

Alutaguse vallavolikogus on parkimistasu ja tasulise parkimise korraldamise määrus arutusel sel neljapäeval.

Tasuline parkimine kehestatakse eelnõu järgi 1. juunist 31. augustini kella 9-18. Kui sõiduautode parkimistasu on 3 eurot, siis bussidel ja veoautodel 10 eurot. Karavanidega parkijad peavad ööpäeva eest maksma 15 eurot.

Vallaelanikud pole eelnõu jägi enam parkimistasust vabastatud, nagu oli viimati praktika Iisaku vallas.

"Selle ettepaneku tegi Kauksi külaselts, kes on aastaid parkimist korraldanud ja randa koristanud," ütles Kauksi külaseltsi ja Alutaguse vallavolikogu liige Annely Oone. "Esiteks peab kohalike järelt samuti koristama. Teiseks eeldab tasuta parkimine, et inimesel peab olema tõend, aga kui seda pole, saadakse parkija peale pahaseks, kui ta seda nõuab."

Kauksi külaselts otsustas tänavu parkimise korraldamisest loobuda. "Oleme sellest mingil määral väsinud. Kui on ilusad ilmad, pead igal õhtul minema randa koristama. Pealegi suurendati territooriumi, mida tuleb puhastada, ja see ei tasuks enam ära," rääkis Oone.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles