Riigiametnikud tulevad Ida-Virusse välitööle

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui ministeeriumiametnikud tulevad augustis ajutiselt Narva tööle, ei puudu õhtuti ka kultuuriprogramm. Pilt on tehtud mullu "Narva rannajazzil"; esiplaanil riigiametnike välitöö korraldajad Eduard Odinets ja Piret Hartman kultuuriministeeriumist.

ILJA SMIRNOV
Kui ministeeriumiametnikud tulevad augustis ajutiselt Narva tööle, ei puudu õhtuti ka kultuuriprogramm. Pilt on tehtud mullu "Narva rannajazzil"; esiplaanil riigiametnike välitöö korraldajad Eduard Odinets ja Piret Hartman kultuuriministeeriumist. ILJA SMIRNOV Foto: Põhjarannik

Kultuuriministeerium toob augustis kaheks nädalaks Ida-Virumaale seitsme ministeeriumi ja riigikantselei ametnikud, et kabinetivaikusele vahelduseks päriselu pakkuda.

Riigiametnikud seavad end Ida-Virumaal sisse 6.-17. augustini.

Kultuuriministeeriumi välisvahendite juht Eduard Odinets ütles, et registreerumine lõppes teisipäeval ja selleks ajaks pani end kirja üle 80 inimese, ka ministeeriumide allasutustest.

Avatakse ajutine kontor 

"See ei tähenda, et kõik inimesed on kohal kogu perioodi. Keskmiselt on iga päev kohal umbes pooled. On neid, kes on Ida-Virumaal kogu esimese nädala, ja neid, kes teise nädala. Mõned jäävad 3-4 päevaks jne."

Riigiametnike baas tuleb Narva, kus avatakse pop-up- ehk ajutine ühine kontor.

"Kõikidele, kes on parasjagu Ida-Virumaal ja tahavad kontoris tööd teha, see võimalus tagatakse," lubas Odinets.

Plaan pole siiski üks kabinet teisega asendada, vaid rohkem ringi liikuda. Iga ministeerium ja amet korraldab valdkondlikud kohtumised ise oma huvide järgi. "Lisaks sellele on keskselt korraldatud kaks suuremat konverentsi ja minikonverentsid kohalikes omavalitsustes. Oleme pöördunud kõikide Ida-Viru omavalitsuste poole küsimusega, mis teemad neile huvi pakuvad," rääkis Odinets.

Näiteks Kohtla-Järve abilinnapea Deniss Veršinin pakkus minikonverentsi fookusteemadeks elanike väljarände Ida-Viru regioonist, tööpuuduse, kvalifitseeritud spetsialistide puuduse, elukeskkonna arendamise (kasutamis- ja elamiskõlbmatute hoonete lammutamine ja väljavedamine, miljööväärtuslike hoonete korrashoid ja Kohtla-Järve linna Lõuna mikrorajooni hoonete varisemise oht).

"Minikonverentsidele kutsume lisaks riigiametnikele ja omavalitsuste esindajatele sõltuvalt teemast ka vabaühenduste esindajaid, ettevõtjaid jt. Eesmärk on kaardistada murekohad ja otsida koos lahendusi," selgitas Odinets.

Pered kaasa 

Töise programmi kõrval jäetakse aega ka kultuuri nautimiseks ja sotsialiseerumiseks. Täpsem programm peaks selguma jaanipäevaks.

"Jätsime sisse ka nädalavahetuse. Väga paljud lähevad Paidesse arvamusfestivalile, aga need, kes jäävad Ida-Virumaale, toovad loodetavasti siia ka oma pere. Propageerime, et ametnikud ei sõidaks puhkepäevadeks koju Tallinna ja Tartusse. Pigem tulgu pered nende juurde," märkis Odinets.

Tema kinnitusel on riigiametnike väljasõit Ida-Virumaale vajalik vahetu kogemuse saamiseks. "Kohapeal inimestega suheldes saab aimu, mis on Ida-Virumaa suuremad väljakutsed ja kuidas üheskoos nende lahendamisele kaasa aidata. Üks asi, kui oled pealinnas oma kabinetis ja loed aruandeid või käid korra mingil seminaril. Teine asi, kui oled pikemalt kohapeal, sul on tihe programm, pidevalt kohtumised ja sa näed ehtsat elu."

Odinets lisas, et kohtumistel kogutakse mõtteid ka kolme riikliku arengudokumendi jaoks, mis on praegu väljatöötamisel: Ida-Virumaa programm, Ida-Virumaa arengukava ja lõimumiskava.

"Mitte nii, et Ida-Virumaa inimesed tulevad seda meiega Tallinna arutama, vaid meie läheme sinna ja arutame asja koos inimestega, kellele arengudokumente tehakse."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles