Narvalased on haigla lasteosakonna ajutise sulgemise pärast pahased

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"Kui laps köhib, on teie juures hirmus temaga isegi tualetis käia, nüüd aga hakkavad seal veel nakkushaigusi põdevad täiskasvanud olema!" peaaegu karjus üks pahane narvalanna eilsel kohtumisel linnahaigla juhtidele.

ILJA SMIRNOV
"Kui laps köhib, on teie juures hirmus temaga isegi tualetis käia, nüüd aga hakkavad seal veel nakkushaigusi põdevad täiskasvanud olema!" peaaegu karjus üks pahane narvalanna eilsel kohtumisel linnahaigla juhtidele. ILJA SMIRNOV Foto: Põhjarannik

Eile toimunud Narva haigla juhtkonna ja linnaelanike kohtumisel kinnitati, et lasteosakond reorganiseeritakse, täpsemini kolitakse neljaks kuuks − juunist septembrini − üle teraapiaosakonda. Linnaelanikele öeldi, et säärane optimeerimine toob asutusele ligi 80 000 eurot kokkuhoidu. Kuna lasteosakonna sulgemine on paljudele valus teema, kulges vestlus kohati kõrgendatud toonil.

Narva elanike kohtumine haigla juhtkonnaga toimus eile pärast tööpäeva lõppu polikliiniku konverentsisaalis. Kohale oli tulnud mitukümmend inimest. Pärast haigla edusamme tutvustanud ettekannet ja slaide mindi üle kõige päevakajalisema teema − haigla lasteosakonna sulgemise juuurde.

SA Narva Haigla juhatuse esimees Olev Silland tutvustas kokkutulnutele lasteosakonna 20 voodikoha täitumuse statistikat 2017. aasta suvekuudel ja sügise alguses: juunis oli 4,2 patsienti, juulis 3,4, augustis 3,4 ja septembris 6,2. Väikeste patsientide nii väikese arvuga põhjendaski Silland lasteosakonna töö reorganiseerimist eelolevaks neljaks kuuks alates homsest.

Nagu Põhjarannik juba varem kirjutas, viiakse lasteosakonna patsiendid ja personal seniks, kuni lasteosakond on suletud − juunist septembrini −, üle teraapiaosakonda, kus ravitakse ka täiskasvanuid. Sillandi sõnul aitab see kokku hoida umbes 80 000 eurot, kuna sel ajal kasutavad sealsed töötajad ära oma puhkused ja nende kolleegidel ei tule samal ajal ületunnitööd teha.

Ühised koridorid ja tualetid

"Me oleme selle vastu, et laste pealt kokku hoitaks," ütles lasteosakonna sulgemise plaani aktiivne vastane, narvalanna Tatjana Bohhan, kes juba 2016. aastal korraldas Narva linnavolikogu ees rahvarohke piketi lasteosakonna täieliku likvideerimise vastu.

"Lastearstide selts arvutas laste pealt saavutatava kokkuhoiu välja ning praegu te kinnitasite seda numbrit: 1 euro kuus ühe lapse kohta. See on meie meelerahu hind," teatas Bohhan. "Seni kui lasteosakond on suletud, ravitakse lapsi koos nakkushaigusi põdevate täiskasvanutega ning neil saab olema ühine protseduuriruum."

Narva haigla ravitöö juht Pille Letjuka kinnitas, et teraapiaosakonnas ei hakata lapsi täiskasvanutega ühtedesse palatitesse paigutama.

Kuid emad pole ka sellega rahul. Üks neist peaaegu karjus eilsel kohtumisel haigla juhtkonnale: "Ma olin väikese lapsega haiglas. Ühes kõrvalpalatis nuttis haige laps, teisel pool olevas palatis samuti, mina olin oma palatis lapsega üksi. Praegu aga tahate te panna mitu last ühte palatisse?! Kas te üldse mõistate, mis sellest välja tuleb?! Kas te üldse olete kunagi haige, nutva ja virila lapsega haiglas olnud?! Ja te tahate veel panna nad täiskasvanutega ühte osakonda! Kui laps köhib, on teie juures hirmus temaga isegi tualetis käia, nüüd aga hakkavad seal veel nakkushaigusi põdevad täiskasvanud olema!"

Veelgi rangem kokkuhoid

Narva haigla juht Olev Silland andis eile teada, et teiste haiglate kogemust järgides reorganiseeritakse kokkuhoiu eesmärgil ka günekoloogiaosakonna töö: sealsed patsiendid viiakse reedeks, laupäevaks ja pühapäevaks üle kirurgiaosakonna territooriumile, samas kui sealsed töötajad senikaua kodus puhkavad.

Sillandi sõnul hakatakse niisugust säästlikku lähenemist tulevikus praktiseerima ka teistes osakondades, kui neis vähe patsiente on.

"Kui teistes Eesti haiglates on kuidagi harjutud säärases režiimis töötama, siis loodan, et ka meie patsiendid suhtuvad sellesse mõistvalt," sõnas ta.

Pille Letjuka lisas, et teistes Eesti raviasutustes rakendatakse rangemaidki kokkuhoiumeetmeid.

"Me ei hoia kokku kellegi konkreetse pealt," püüdis Letjuka kokkutulnutele selgitada. "See on kokkuhoidu võimaldav optimeerimine," lisas ta.

Letjuka sõnul kasvasid Narva haigla kulud möödunud aastal kiiremini kui tulud − ning seda paljuski kollektiivlepingu tingimuste pärast, st kasvanud personalikulude tõttu.

Nagu Põhjarannik juba varem kirjutas, toetas munitsipaalse SA Narva Haigla juhatuse plaani haigla lasteosakond raha kokkuhoiu eesmärgil ajutiselt sulgeda möödunud nädalal ka haigla nõukogu, mis koosneb peamiselt Narva linnavolikogu liikmetest. Nõukogu esimehe Aleksei Voronovi kinnitusel aga kohustasid nad seejuures juhtkonda kategooriliselt nimetatud aja möödudes osakonna töö endisel kujul taastama.

"Kui juhtub mõni ettenägematu olukord või kui on tarvis lapsi laiemas mastaabis ravida, siis taastab lasteosakond kohe oma endisel kujul töö. Kuid praktika näitab, et suvel sellist asja ette tulla ei tohiks," kommenteeris Voronov.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles