Kaevurite hukkumises süüdistatavad mõisteti õigeks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Šalašindki ja Igor Agutin jäid kahe kaevuri surma põhjustamises lõplikult õigeks.
Vladimir Šalašindki ja Igor Agutin jäid kahe kaevuri surma põhjustamises lõplikult õigeks. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Viru maakohus mõistis täna õigeks kõik kolm süüdistatavat, kes olid kohtu all seoses kolm aastat tagasi Estonia kaevanduses aset leidnud kahe allmaatöötaja surmaga. 

Mõistatuslik juhtum leidis Estonia kaevanduses aset 2015. aasta 29. jaanuaril, kui põlevkiviettevõte − toonase nimega Eesti Energia Kaevandused (praegu Enefit Kaevandused) − andis teada, et allmaakaevanduses on leitud kahe kaevuri surnukeha.

Rohkem kui 15 aastat kaevanduses töötanud läbindajaid Igor Sannikovi (37) ja Nikolai Ivanovi (38) hakati otsima, kui nad õhtul vahetuse lõppedes maa alt välja ei tulnud. Nende vahetus algas hommikul kell 8 ja lõppes samal päeval kell 17.30. Juba toona oletati, et mehed võisid gaasi tõttu surra.

Juhtumi uurimiseks algatati kriminaalasi. Järgnenud uurimine ning kohtuekspertiis tuvastasid prokuratuuri kinnitusel, et mehed hukkusidki mürgistuse tagajärjel. Ent millesse täpselt, seda ei teata. Kriminaalasja materjalidest nähtub, et surma põhjustas tuvastamata gaas või aur. Kriminaalsüüdistus esitati kaevandusettevõttele, Estonia kaevanduse töökeskkonna spetsialistile Vladimir Šalašinskile (63) ja nüüd juba endisele peainsenerile Igor Agutinile (52).

Viru maakohtu kohtunik Inna Kirsipuu ütles eile kohtuotsust ette lugedes, et kõik kolm süüdistatavat tuleb õigeks mõista. Kirsipuu sõnul püüab 30leheküljeline kohtuotsus pühendatud peamiselt selgitamaks välja õnnetuse tekkemehhanismi ning lõpuks jõudis kohus järeldusele seda tuvastada ei õnnestunud. Kohus viitas varasemale kaasusele, kus samuti surmaga lõppenud tööõnnetuse puhul juba seitse aastat tagasi tehti õigeksmõistev otsus, kuna ei tuvastatud õnnetuse tekkemehhanismi.

Prokurör Sigrid Nurm ei olnud kohtu argumentidega päri ning ütles Põhjarannikule, et kavatseb otsuse kindlasti Tartu ringkonnakohtusse edasi kaevata.

Kohus mõistis riigilt kohtualuste kasuks välja ka nende õigusabikulud, kokku ligi 39 000 eurot.

Lähemalt saab sellest kohtuloost ning selle tagamaadest lugeda 9. juuni  Põhjaranniku paberväljaandest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles