Lüganusel läks võim vanasse rööpasse

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lüganuse vallavanem Viktor Rauami sõnul kavandati Kiviõli koolis vallavõimu kukutamist. 

MÄTTI KÄMÄRÄ
Lüganuse vallavanem Viktor Rauami sõnul kavandati Kiviõli koolis vallavõimu kukutamist. MÄTTI KÄMÄRÄ Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik.

Neljapäeval toimunud Lüganuse volikogu istungil olid juhtohjad uuesti pärast valimisi võimule tõusnud koalitsiooni käes, kes andis omakorda üle umbusaldusavaldused mai alguses ametisse saanud Marja-Liisa Veiserile ja Viktor Rauamile. 

Mais umbusaldusega ametist tagandatud Andrea Eiche andis eile enne volikogu istungit üle kümne allkirjaga umbusaldusavalduse volikogu esimehele Marja-Liisa Veiserile. Ametist tagandatud Enno Vinni andis üle umbusaldusavalduse vallavanem Viktor Rauamile. Lisaks sai umbusaldusavalduse volikogu aseesimees Arno Strauch, kes varem kuulus koalitsiooni, kuid läks siis vastaspoolele üle.

Liitumise vastu

Nii Rauamile kui Veiserile heideti ette seda, et nad seisid tuliselt vastu kolme omavalitsuse liitumisele, jätsid Lüganuse ilma ühinemistoetusest, mille suurus on 300 000 eurot, ning kulutasid maksumaksja raha ühinemise vastu kohtus käimisele.

Arno Strauchi umbusaldamise põhjus oli usalduse kaotamine. Umbusaldusavalduse üle andnud Reformierakonna liider Kiviõlis Heidi Uustalu ütles, et reformierakondlasest Strauch poleks tohtinud hääletada oma erakonnakaaslaste umbusaldamise poolt ning see otsus tõi lisaks umbusaldusavaldusele kaasa tema parteist väljaheitmise.

Lüganuse vallavanema Viktor Rauami sõnul pandi talle süüks asju, millel on kollegiaalne vastutus. "Tegemist polnud minu ainuisikuliste otsustega, vaid mina tegevvõimuna viisin ellu volikogu poliitikat," rääkis Rauam, lisades, et ta tegi tollase Lüganuse vallavanemana Sonda ja Kiviõliga lõpuni tihedat koostööd ning just tema algatusel said enne ühinemist kokku sotsiaaltöötajad uue toetuste korra väljatöötamiseks.

Rauam tunnistas, et tal polnud vallavanema ametikohta vastu võttes aimugi, et ülekaal on nii väike. "Kui ma oleksin seda teadnud, poleks ma sellega nõus olnud. Ma pole nii rumal. Tulin appi oma nimekirjale, mitte võimu või koha pärast," ütles ta.

Selleks, et valimistejärgne koalitsioon saaks 19-liikmelises volikogus vajalikud 10 häält, astus ametist tagasi abivallavanem Risto Lindeberg.

Vahetavad erakonda

Erakonda Isamaa kuuluva Lindebergi olukord aga ülemäära kerge pole. Äsja Reformierakonnast välja visatud Arno Strauch, samuti volikogu praegune esimees Marja-Liisa Veiser ning äriregistri andmete järgi veel Rahva Ühtsuse Erakonda kuuluv Evelyn Danilov on teinud avalduse Isamaasse astumiseks.

Piirkonna juhtiva Lindebergi sõnul pole tal midagi selle vastu, et erakonna liikmelisus kasvab, kuid kohalik piirkond näeb, et otsus nende liikmeks võtmiseks tehtaks sügisel, kui olukord Lüganusel on rahunenud. "Praegu tundub tegemist olevat lihtsalt poliitilise vangerdusega, mitte põhimõttelise küsimusega," ütles ta. Kui inimesed kiirkorras erakonda vastu võetakse, tähendaks see, et Lindeberg hääletab oma erakonnakaaslaste umbusalduse poolt.

Lindebergist saab tõenäoliselt järgmisel istungil uus volikogu esimees. Vallavanema kohale naaseb ilmselt Andrea Eiche.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles