Lüganuse opositsioon kangutab uuesti vallavanemat

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lüganuse volikogu on  sel aastal juba ühe korra vallavanema Andrea Eiche maha võtnud. Aga õige pea pärast jõudude vahekorra muutumist, valiti ta taas ametisse. Nüüd tuleb uus umbusaldamise katse. 
MATTI KÄMÄRÄ
Lüganuse volikogu on sel aastal juba ühe korra vallavanema Andrea Eiche maha võtnud. Aga õige pea pärast jõudude vahekorra muutumist, valiti ta taas ametisse. Nüüd tuleb uus umbusaldamise katse. MATTI KÄMÄRÄ Foto: Põhjarannik

Viis Lüganuse opositsionääri paluvad kiirendatud korras kokku kutsuda volikogu istungi, et anda üle umbusaldusavaldus mais ametist tagandatud ning juunis tagasi valitud Andrea Eichele.

Eelmisel volikogu istungil andis Lüganuse volikogus opositsiooni kuuluv Marja-Liisa Veiser vallavanemale üle järelepärimise, mis puudutas korraldatud prügiveo katkemist Lüganusel ning vallavanema pöördumist peaministri poole Aidu tuulepargi küsimuses. Veel enne vastamistähtaja kukkumist püüab opositsioon samadele probleemidele viidates vallavanema umbusaldushääletamisega ametist maha võtta. Selle kiire küsimuse lahendamiseks nõutakse volikogu kiirendatud korras kokkukutsumist.

Prügivedu ja tuulepark

Umbusaldusavaldusele on alla kirjutanud viis volikogu liiget: Marja-Liisa Veiser, Valeri Dmitrijev, Arno Strauch, Juho Põld ja Irina Minina. Rahulolematust avaldatakse põhjusel, et endise Lüganuse valla territooriumil katkeb septembrist korraldatud jäätmevedu, mis kasvatab prügiveo hinda. Eichele pannakse süüks, et seni pole kinnitatud uut kogu valla territooriumil kehtivat jäätmekava ning korraldatud uut hanget prügivedaja leidmiseks.

"Vallavalitsuse tegevusetus on põhjustanud vallaelanikele ja asutustele Lüganuse piirkonnas väga segase, keerulise ja ebamugava olukorra, tuues kaasa ka etteteadmata märkimisväärse rahalise kulu," seisab avalduses.

Lisaks heidetakse Eichele ette tema pöördumist peaminister Jüri Ratase poole Aidu tuulepargi küsimuses. "Vallavanem on kajastanud oma isiklikke seisukohti Lüganuse valla ametlike seisukohtadena. Umbusalduse avaldamise algatajatele teadaolevalt ei ole vallavanema pöördumist peaministri poole ega pöördumises ning meedias väljendatud seisukohti kollegiaalselt arutatud ei vallavolikogus, volikogu komisjonides ega ka valitsuses," seisab seal. "Oma ründava pöördumisega on vallavanem seadnud tugevalt kõikuma valla senised head suhted valitsusasutustega. Kahetsusväärselt on Andrea Eiche mõtlematu volitusteta tegevus Aidu tuulepargi arendamise küsimuses pannud Lüganuse valla üleriigilisel tasandil halba valgusesse ning tekitanud palju ebameeldivat meediakära."

Endal süüd ei näe

Andrea Eiche sõnul on kahetsusväärne, et talle pannakse süüks tuuleparkide eest seismist, mille arendamist on soosinud nii haldusreformieelsed omavalitsused kui ka praegune. "Kui kõik volikogud on selleks heakskiidu andnud, siis on ju loomulik, et vallavanem seisab nende edenemise eest hea ja see ei vaja eraldi otsustamist," ütles ta.

Küll tunnistas ta, et Postimehega, kes pöördumisest uudise kirjutas, on tal lahkarvamusi, sest vallavanemat on seal süüdistatud selles, et ta ebamugavate küsimuste peale ühenduse katkestas. "Seda ma ei teinud. Küll kinnitasin, et mul on vaja vastamiseks pisut aega, sest paljud Aidu tuuleparki puudutavad otsused on tehtud enne mind ning detailidesse süvenemiseks on vaja aega," ütles ta.

See, et korraldatud jäätmeveo katkemisega hind tõuseb, on vallavanema sõnul kahetsusväärne. Ta ei näe endal selles siiski suurt süüd, sest dokumendid uue jäätmekava kinnitamiseks ning hanke väljakuulutamiseks olid töös ning nendega oleks pidanud tegelema, kuid vahepeal, kui ta kaks kuud ametist eemal oli, polnud prügiveo ja jäätmekavaga seotud küsimustega üldse tegeldud. "Miks Viktor Rauami ajal need asjad seisid, ei oska ma kommenteerida," ütles ta, viidates perioodile, kus tema umbusaldamise järel oli vallavanema koht praeguse opositsiooni käes.

Eiche sõnul tähendab korraldatud prügiveo puudumine suurt hinnakasvu, kuid kahjuks tuleb kõrgema hinnaga arvestada ka pärast uut hanget. "Toilas näiteks on prügiveo hinnad ka pärast hanget kõrgemad kui see vahepealne kokkulepe, mis meil õnnestus teha alates septembrist senise prügivedajaga," ütles ta.

Vallavanema sõnul võib samasuguseid olukordi nagu prügimajanduses või Aidu tuulepargi otsuste kohest mitteteadmist pärast ühinemist ette tulla. "Kui Sonda ja Kiviõli arutasid ühinemisläbirääkimiste laua taga kõik küsimused üksipulgi läbi, siis Lüganuse ju lahkus laua tagant ning nende asjadega pole me nii hästi kursis," lisas ta, märkides, et kõik otsused ja lepingud ei ole põhjalikult läbi vaadatud. "Küll uuris opositsioon vahepeal võimul oldud aja jooksul läbi kõik varasemad Sonda lepingud. Ilmselt lootuses sealt midagi korruptiivset leida."

Korraldatud prügiveoga oli probleeme ka vanas Lüganuse vallas, mille volikogu juhtis Marja-Liisa Veiser. Siis lõppes leping Püssi linna territooriumil ning uue hanke korraldamine võttis aega mitu kuud. Toona tegid linnaelanikud vallajuhtidele arupärimise ning nõudsid hinnavahe kompenseerimist, kuid vald sellele ei reageerinud.

Volikogu istung toimub tõenäoliselt 12. septembril. Seal antakse avaldus üle. Hääletamisele läheb see järgmisel istungil, mis toimub oktoobri alguses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles