Ida-Viru keskhaigla hakkab osutama keemiaravi

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keemiaravi osutamiseks ehitati haigla keldrisse spetsiifiliste nõuetega ravimite lahustamise ruum, mille tegevust korraldab Ida-Viru keskhaigla apteegiteenistus eesotsas selle juhi Dmitri Ignatjeviga. 

PEETER LILLEVÄLI
Keemiaravi osutamiseks ehitati haigla keldrisse spetsiifiliste nõuetega ravimite lahustamise ruum, mille tegevust korraldab Ida-Viru keskhaigla apteegiteenistus eesotsas selle juhi Dmitri Ignatjeviga. PEETER LILLEVÄLI Foto: Põhjarannik

Alates järgmisest nädalast hakkab Ida-Viru keskhaigla osutama vähihaigetele keemiaraviteenust, mis säästab neid sagedastest sõitudest Tartusse seda regulaarset raviprotseduuri tegema. 

Ida-Viru keskhaigla ülemarst Aime Keis rääkis, et Ida-Virumaal keemiaravi osutamise võimaluste loomisega hakkas ta tegelema juba neli aastat tagasi ametisse asudes, kuid selleni jõudmine on nõudnud soovitust rohkem aega.

220 patsienti

Keisi sõnul hakkab Ida-Virumaa keskhaigla raske haigusega võitlevatele inimestele osutama regulaarset keemiaravi koostöös Tartu ülikooli kliinikumiga. "Nende arstid hakkavad käima siin neli korda nädalas. Konsiilium otsustab, milliseid patsiente saab ravida meie haiglas," sõnas ta, märkides, et eelkõige hakatakse kohapeal pakkuma keemiaravi levinumate vähivormide, nagu näiteks rinnavähi, kopsuvähi, soolevähi, vereloomekasvajate raviks. "Harva esinevate vähivormide puhul tuleb jätkata ravi ikkagi Tartus."

Ülemarst selgitas, et esialgu püüab Ida-Viru keskhaigla osutada keemiaravi kuni viiele patsiendile päevas, aga edaspidi võiks see arv kasvada kümneni. "Vähihaigete hulk meie piirkonnas on ikkagi kahjuks suur," tõdes ta.

Tartu ülikooli kliinikumi avalike suhete direktor Kristi Tael märkis, et eelmisel aastal käis Ida-Virumaalt Tartus ambulatoorsel keemiaravil 220 patsienti, kellele tehti aasta jooksul kokku 1300 raviseanssi. "Eelseisev muudatus puudutab mitutsada patsienti, kel nüüd tuleb märgatavalt vähem Tartu vahet sõita," sõnas ta, lisades, et neljal päeval nädalas, teisipäevast reedeni, on ülikooli kliinikumi onkoloog või hematoloog Ida-Viru keskhaiglas.

Aime Keisi sõnul võetakse keemiaravi vajavatelt patsientidelt Ida-Viru keskhaiglas analüüsid, seejärel tutvub nendega onkoloog ja järgneb keemiaravi protseduur, mille viivad läbi haigla oma õed, kes on teinud läbi sellekohase koolituse.

Aime Keis lahkub Ida-Viru keskhaiglast

2014. aasta algusest Ida-Viru keskhaigla ülemarstina töötav Narva juurtega Aime Keis annab järgmise aasta alguses selle ameti üle gastroenteroloog Toomas Kariisile, kes juhib praegu Ida-Tallinna keskhaigla diagnostikakliinikut.

"Meie perekond muutus kurva sündmuse tõttu ühe liikme võrra väiksemaks ja üksikemana on väga keeruline Tartust Ida-Virumaal tööl käia. Ma pean arvestama ka poja soovidega ja ma ei saa teda vastu tahtmist Ida-Virumaale elama tuua," selgitas Keis oma lahkumissoovi.

Lisaks ülemarstile vahetub haigla juhatuses ka haldusjuht. Seni selles ametis olnud Aleksei Rodin jääb novembrist pensionile ja tema asemele asub Tarmo Tohver, kes on töötanud eri ametites Eesti Energias ja selle endises tütarfirmas Eesti Põlevkivis.

Haigla juhatuse esimehena jätkab Tarmo Bakler.

Ehitati ravimite lahustamise keskus

Haigla valmistas keemiaravi korraldamiseks ette ka palatid ja vastuvõtukabineti. Kõige rohkem aega ja raha nõudis ravimite lahustamise keskuse ehitamine haigla apteegi juurde keldrisse. "See on spetsiifiline ruum, kus lahustatakse toksilisi preparaate. See peab olema täiesti steriilne. Seal on tõmbekapid ja ranged ventilatsiooninõuded. Proviisor,  kes seal tööd teeb, peab olema eririietuses. Lisaks peame täitma ka  jäätmekäitlusnõudeid," selgitas Keis.

Tema sõnul olid mõlema haigla inimesed keemiaravi osutamiseks valmis juba aasta alguses. Kuid teenuse osutamise algus lükkus edasi ravimite lahustuskeskuse ehituse tõttu. "Ei olnud sugugi lihtne leida firmat, kes sellise spetsiifilise ruumi valmis teeks," tõdes Keis.

Paljud Ida-Virumaa vähihaiged käivad keemiaravi saamas ka Tallinnas Põhja-Eesti regionaalhaigla onkoloogiakliinikus. Aime Keisi sõnul alustab Ida-Viru keskhaigla esimeses etapis keemiaravi osutamisel koostööd Tartu ülikooli kliinikumiga.  "Eks me tulevikus vaatame, mis saab nendest inimestest, kes käivad praegu keemiaravi saamas Tallinnas. Seda hakatakse kindlasti peagi meie käest küsima," sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles