Narva piiripunkti läheduses parkimine muutus tasuliseks

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kahel esimesel oktoobrikuu nädalal Narvas Peetri platsil parkimistasu maksmata jätmise eest trahvi ei tehta, vaid jäetakse juhile kojamehe vahele hoiatus.

ILJA SMIRNOV
Kahel esimesel oktoobrikuu nädalal Narvas Peetri platsil parkimistasu maksmata jätmise eest trahvi ei tehta, vaid jäetakse juhile kojamehe vahele hoiatus. ILJA SMIRNOV Foto: Põhjarannik

1. oktoobrist jõustus Narva linnavolikogu määrus, millega kehtestati Narva linna avalikul parkimisalal tasuline valveta parkimise ala ja avalikul tasulisel parkimisalal kehtivad parkimistasu määrad. Peetri platsile paigaldati parkimisautomaat.

Peetri platsil ära käinud Põhjaranniku ajakirjanik tõdes, et juba esimesel tasulise parkimise päeval oli platsil näha tavalisest vähem sõidukeid.

Parkimisautomaadi juures aga ei kulgenud sugugi mitte kõik kohe sujuvalt: üks Venemaalt pärit paar soovis oma auto poolteiseks-kaheks tunniks piiripunkti juurde platsile jätta, et enne Venemaale tagasi suundumist Narva linnuses veidi ringi vaadata. Ent parkimisautomaat keeldus kangekaelselt ühtegi nende kolmest krediitkaardist tunnistamast, sularaha neil aga kaasas ei olnud.

Noored aitas hädast välja parkla valveoperaator Jelena, kes kinkis neile parkimiskella ning andis teada, et parkimise esimene tund on Peetri platsil nagunii tasuta. Ajakirjanikule ütles Jelena, et tema vahetuse jooksul oli see esimene kord, mil see automaat töötamast tõrkus. Märgatavate probleemideta töötavat ka mobiilse parkimise süsteem.

Jelena sõnul otsustas juhtkond, et esimesel kahel nädalal parkimise eest maksmata jätmise eest kohe trahvi tegema ei hakata, piirdudes esialgu hoiatusega.

Tingimused ja soodustused

Eilsest jõustunud Narva linnavolikogu märtsikuise määrusega kehtestati tasuline parkimine kogu Peetri platsil (tsoon N1) ning linnavalitsuse ja volikogu hoone taga ning naabermajade hoovides (tsoon N2).

Tasuta võib Peetri platsil parkida ühe tunni jooksul ja hoovides 15 minutit. Iga järgnev parkimistund maksab 2 eurot, päev 10 ja kuu 150 eurot. Ning ehkki parkimisautomaadil on kirjas "24 h", on öösel (kella 23-07) parkimine seal tegelikult keelatud.

Parkimise eest maksmata jätmise korral on trahv 31 eurot, mida võib määrata iga ööpäeva jooksul, kuni sõidukit parkimiskohalt ära ei viida.

Nädalavahetustel ja riigipühadel on parkimine endiselt tasuta.

Narva linnavalitsuse korrakaitse peaspetsialist Dmitri Djakov ütles, et parkimistasu maksmisest on vabastatud puudega isikud, välisesinduste juhid ja diplomaatiline korpus, kelle autodel on sinine numbrimärk, operatiivteenistuste töötajad, Narva linnavalitsuse ja linnavolikogu liikmed ning linna omandusse kuuluvate autode juhid.

Djakovi sõnul on munitsipaalametnike parkimissoodustuste küsimus esialgu lahtine, ent parkla operaator Jelena rääkis, et juba esimesel päeval kanti parkimissüsteemi andmebaasi tasuta parkimisõigust omavate ametnike autode numbrid.

Peale selle on tasuta parkimise õigus taksojuhtidel.

Venemaalasi karistatakse autode teisaldamisega

Dmitri Djakov tunnistas, et Venemaa numbrimärkidega autode juhid võivad parkimistasu maksmata jätmise eest aga sootuks karistuseta jääda, kuna Eesti ametnikel puudub juurdepääs Venemaa sõidukite ja nende omanike aadresside andmetele, trahvinõue aga tuleb saata just isiku kodusel aadressil.

"See probleem Venemaa autodega on üle kogu Eesti ühesugune, näiteks Narva-Jõesuus on sama lugu," kommenteeris Djakov.

Mõjusaks vahendiks parkimiskorra rikkujate, sh venemaalaste mõjutamiseks võib osutuda autode teisaldamine, kui need pärast lubatud aega, st pärast kella 23 ikka parkimiskohal seisavad. Andmed teisaldatavate masinate kohta edastatakse viivitamatult numbril 112, kuhu auto omanik hiljem pöörduda võibki.

Kasu ja tulu ebaselged

Dmitri Djakovi sõnul oli üks põhjus, miks otsustati Narva piiripunkti vahetus läheduses tasuline parkimine kehtestada, üle Eesti-Vene piiri kaupu vedavate isikute tekitatav lärm. Tõsi küll, äritsejad on praeguseks teistesse hoovidesse ümber kolinud...

Teiseks ajendiks olid Peetri platsile jäetavad Venemaale suunduvate teiste linnade elanike autod. Need seisid seal vahel lausa ööpäevi või isegi kuid, takistades koristamist. Õigust neid sealt sundkorras teisaldada kasutasid Narva võimud harva.

Ning kolmandaks soovisid kohalikud võimud Peetri platsil tasulise parkimise korra kehtestamisega linnaeelarvet täiendada. Konkursiga välja valitud parkimisoperaator saab endale vaid kolmandiku parkimispiletite müügitulust, maksmata parkimistasude eest laekunud trahvid aga lähevad täies ulatuses linna kaukasse.

Dmitri Djakovi sõnul ei saa laekumiste mahtu esialgu ennustada. Seda ei suutnud teha ka ettevõtjad, kes plaanisid hakata Peetri platsil tasulist parkimist korraldama. Lõpptulemusena osales konkursil viieks aastaks parkla käitamise õiguse saamiseks vaid üks ettevõte.

Djakov lisas, et parkla operaatoriga lepiti kokku, et linn hakkab Peetri platsil endiselt korraldama traditsioonilisi pidustusi, näiteks jõulu- ja uusaastapidusid, ning saamata jääva parkimistulu eest operaator mingit hüvitist ei saa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles