JUHTKIRI Etteaimatava finaaliga näitemäng

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Põhjarannik
Foto: Põhjarannik

Et Kohtla-Järve linnavalitsuse katse saada kohtu kaudu oma pikaajaliselt kompanjonilt, endiselt linnapealt Jevgeni Solovjovilt tagasi tema poolt linnale tekitatud 210 000 euro suurune kahju, ebaõnnestub, ei saanud tulla üllatusena. Eelnevate aastate käitumise põhjal polnud Kohtla-Järve linnavõimud sellest tõsiselt huvitatud. Aktiivsust polnud linnavõimudele ka samas kriminaalasjas süüdi mõistetud endise abilinnapea Jüri Kollo põhjustatud 800 000 euro suuruse kahju hüvitamise suhtes. Ootuspärane ja loogiline olnuks, et linnavõim oleks omalt püüdnud asjas selgust saada juba siis, kui kriminaalasja alustati või süüdistus esitati. Aga siis valitses linnale tekitatud kahju osas täielik leigus, seda ei tahetud isegi tunnistada.

"Asi pole tegelikult kohtus ja seadustes, vaid Kohtla-Järve võimude endi tegutsemises, täpsemalt öeldes õigel ajal tegutsemata jätmises ja soovimatuses seda miljonit linnakassasse tagasi saada."

Hämmastav, et kui üksikud opositsiooni esindajad välja arvata, jäid kõik ülejäänud volikogu ja linnavalitsuse liikmed isegi pärast kohtuotsuse jõustumist 2016. aasta sügisel ükskõikseks selle suhtes, kuidas võimalikult kiiresti tegutseda, et Nikolai Ossipenko firmale ebaseaduslikult kaotatud miljon eurot tagasi saada. Nii linnapeaks saanud Ljudmila Jantšenko kui Keskerakonna piirkonna juht Valeri Korb andsid tookord avalikkusele mõista, et tegu oli üksikute eksimustega. Keskerakonna Kohtla-Järve piirkond ei heitnud Solovjovi ja Kollot pikka aega pärast nende süüdimõistmist isegi parteist välja.

Muutus saabus alles siis, kui  Keskerakonna esimehel ja peaministril Jüri Ratasel oli aina ebamugavam anda  pressikonverentsidel küsimustele Solovjovi juhtumi kohta ümmargusi vastuseid. "Seltsimehed Kohtla-Järvel, võtke ometigi midagi lõpuks ette!" võis nende vastuste alltekstist välja lugeda.

Siis läkski lahti näitemängu-hõnguline tegutsemine. Jantšenko koostas karmid kirjad, kus ütles selgelt, et Solovjov on oma tegevusega kahju tekitanud. Esimeses vaatuses hakati pidama  Solovjovi ja N&Vga pool aastat kestnud kirjavahetust, et ehk on nad nõus vabatahtlikult kahju hüvitama. Tutkit - tulemus oli null.  Tänavu suvel läks lõpuks hagi kohtu poole teele, aga tuli nüüd robinal tagasi, sest osutus praagiks. See kohtuskäik ei lõppenud isegi mitte nulliga, vaid miinusega, sest raha tagasisaamise asemel tuleb hoopis linnal kanda 23 000 eurot kohtukulusid, millest 20 000 eurot läheb hagi koostanud advokaadile ja 3000 eurot Solovjovile.

Kuid avalikkusele on nüüd hea näidata, et proovisime ju, aga näete, kohus arvas omamoodi. Asi pole tegelikult kohtus ja seadustes, vaid Kohtla-Järve võimude endi tegutsemises, täpsemalt öeldes õigel ajal tegutsemata jätmises ja soovimatuses seda miljonit linnakassasse tagasi saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles