Talvematkal vallutatakse 42 Kurtna järve

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmistel aastatel on "Jäärebase" matka ajal olnud lumi maas ning Kurtna järvistus on õnnestunud pääseda kõigi 42 järveni.  
ERAKOGU
Eelmistel aastatel on "Jäärebase" matka ajal olnud lumi maas ning Kurtna järvistus on õnnestunud pääseda kõigi 42 järveni. ERAKOGU Foto: Põhjarannik

Matkaklubi Nipernaadi, mis korraldab matku Boliiviast Nepalini, toob kolmandat aastat loodusesõbrad Kurtna järvistule. Matkajad, kes jõuavad kahe päeva jooksul kõigi 42 järve juurde, kuulutatakse jäärebasteks.

16. ja 17. veebruaril on plaanis talvises metsas üles leida ning heade jääolude korral ületada 42 järve.

Arvestatav väljakutse 

""Jäärebane 42" on kahepäevane talvematk, mis on arvestatav väljakutse igale matkajale. Sihiks on jõuda kõigi 42 järveni, kui aga peaks olema lund rinnuni, tuleb käiku lasta tagasihoidlikum plaan," rääkis matkajuht Kunnar Karu.

Eelmistel talvedel on ilmataat "Jäärebast" soosinud. "Mõlemal korral oli lumi maas ja järved jääs, nii et saime kõigile ligi. Ka seekord on pöidlad pihus ja ootame lund, muidu tuleb rohkem ujumismatk, sest osa järvi on soise kaldaga. Pigem olgu 25 miinuskraadi kui soe talveilm," ütles Karu.

Tema sõnul on "Jäärebane" matkajatele väga motiveeriv, nagu ka "Lumeilves", mis viib Haanja kõrgustikul Eesti viiekümne kõrgema mäe tippu. "Inimestel on lihtne ja selge matkata, kui on palju väikesi eesmärke."

Talvised matkad üle kogu Alutaguse

Tellimisel pakub eri pikkusega matku kohalik Alutaguse matkaklubi. "Talviseid matku oleme teinud kõige rohkem Selisoos ja pankrannikul, kus oleme külastanud talviseid jugasid," ütles Alutaguse matkaklubi juht ja Eesti matkaliidu president Ingrid Kuligina (pildil).

Lumes liikumiseks kasutatakse enamasti räätsasid. "Suusamatku oleme teinud vähem, sest paljudel inimestel pole suuski, aga räätsad on klubil olemas ja saame neid laenutada."

Kuligina sõnul sobivad talviseks avastusretkeks ka Kurtna järvistu, Aidu karjäär ja Agusalu soostik. "Saame pakkuda ka rohkem marsruute. Kui tellijat huvitab mingi piirkond või matkaliik, tasub küsida eripakkumist."

Plaanilistest üritustest on lähiajal teada jõulumatk, mis toimub EV100 matkasarja raames 26. detsembril. "Plaanis on teha kolm matka: Kõnnus, Kurtnas ja pankrannikul. Kõik kohad on linnade lähedal ja hästi eriilmelised. Matkad on tasuta, kohale tuleb ise tulla," tutvustas Kuligina.

Üks kaunimaid kante 

Eesti suurimat järvistut Kurtnat peab Karu üheks ilusamaks kandiks, kus talvematka läbi viia.

"See on imeilus vaatepilt, kui leiad jäätunud metsajärve. Talvematk Kurtna järvistus on kõigile matkahuntidele hea koht, kus suvisteks mägimatkadeks valmistuda. Seltskond on olnud väga kirju: on nii paadunud talvamatka fänne kui ka neid, kes soovivad suveks valmistudes vähemalt kord kuus pikema matka teha. On ka inimesi, kes proovivad ühe korra ja enam ei tule."

"Jäärebase" marsruut on igal aastal natukene erinenud, aga arvestada tuleb umbes 40 kilomeetri pikkuse rännakuga.

Stardi- ja finišipaigaks on Alutaguse spordikeskus, kus ka ööbitakse. Soovi korral võib teha kaasa kas ainult esimese või teise päeva. Osavõtutasu on kuni 15. detsembrini 55 eurot, pärast seda 10 eurot kallim. Osavõtutasus sisaldub retkel osalemine, majutus õhtu- ja hommikusöögiga ning saun.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles