Kreenholm võib taas tööle hakata

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreenholmi viimistlustsehh veel seisab. Vara ostu-müügitehingule püütakse joon alla tõmmata enne külmade saabumist, et seadmed ja materjalid ei peaks teist talve kütmata tsehhides veetma.
Kreenholmi viimistlustsehh veel seisab. Vara ostu-müügitehingule püütakse joon alla tõmmata enne külmade saabumist, et seadmed ja materjalid ei peaks teist talve kütmata tsehhides veetma. Foto: Ilja Smirnov

Pankrotistunud Kreenholmi varade ostmisest huvituv firma kavatseb Narvas taaselustada tekstiilitööstuse, mis annab lootust, et sajad naised, kes on juba ligemale aasta töötud olnud, võivad taas oma töökohtadele naasta.

Pankrotis Kreenholmi Valduse ASi vara kavatseb omandada augustis Tallinnas registreeritud New Krenholm Holding OÜ.

"Hakkame kangaid värvima ja voodipesu õmblema. Toodangut turustame traditsiooniliselt Skandinaavias, Baltimaades ja Venemaa loodeosas," teatas BNSile Vadim Šabarov, kes üks ettevõtte kaasomanikest.

Kreenholmi Valduse ASi pankrotihaldur Martin Krupp ei osanud täpselt öelda, millal toimub vara müük: "Leping on mahukas ja selles on veel lahendamisel olevaid momente." Jutuajamises Põhjarannikuga oli Šabarov aga veidi konkreetsem: "Tähtaeg on talvel; seadmed on juba ühe talve kütmata ruumides seisnud."

Päritud võlad

Omal ajal hiiglasliku manufaktuuri kaks viimast vabrikut - viimistlus- ja õmblusvabrik - seiskusid mullu sügisel. 30. novembril välja kuulutatud pankroti tõttu kaotasid töö 568 Kreenholmi Valduse ASi töötajat; lõpparve said nad töötukassa abiga. Kõik masinad, seadmed, materjalid, pooltooted, tekstiilitööstuse keemia ja ühes nendega kaubamärgi pani pankrotihaldur müüki ühe jagamatu tervikuna.

Mitu oksjonit on lõppenud osavõtjate puudumise tõttu tulemusteta. Viimati määratud alghind oli 3,5 miljonit eurot, millele lisandus 0,7 miljonit käibemaksu. Et Kreenholmi Valduse AS oli suurvõlglane, siis on müüdava varaga seotud mitu suurt pandilepingut: kolm Rootsi panga Svenska Handelsbanken AB kasuks kokku summas 5,4 miljonit eurot, üks pant samuti pankrotis Rootsi emaettevõtte Borås Wäfveri AB kasuks summas 18 miljonit eurot ja üks Narva veemajandusettevõtte AS Narva Vesi kasuks summas 1,1 miljonit eurot.

Kogu kinnisvara, sealhulgas ajaloolised vabrikuhooned, müüs Kreenholmi Valduse AS 2007. aasta septembris 350 miljoni krooni (22,4 miljoni euro) eest samuti rootslastele kuuluvale firmale Narva Gate. BNS kirjutas, et tootmishoonete ja maa rendileping Narva Gate´i ja New Krenholm Holdingu vahel on ettevalmistamisel.

Meeskonnaprojekt

Lisaks Šabarovile on New Krenholm Holdingu osanik ja juhatuse liige ka Ivo Saluoks. Mõlemad nad kuulusid enne seda 2010. aastal pankrotti läinud telekommunikatsiooniettevõtte AS Norby Telecom juhatusse.

Vestluses Põhjarannikuga rõhutas Šabarov, et New Krenholm Holdingu projekti ettevalmistamisse on kaasatud ligikaudu kakskümmend inimest. "Tootmine on vaid üks osa sellest ja sellega hakkavad kindlasti tegelema Narva spetsialistid." Seejuures keeldus ta oletamast, kui paljudele inimestele uus Kreenholm tööd võiks pakkuda.

Lõplikult ei ole paigas ka vara soetamise tehingu maksumus.

"Seadmete suurim väärtus seisneb selles, et need seisavad juba vundamendil ja on kommunikatsioonidega ühendatud. See on postulaat, et seadmed ei kuulu teisaldamisele," selgitas Šabarov, lisades, et vabrikusse kutsutakse tööle muidugi narvakad. "Kes seal siis veel töötada võiks? Ega ometi hiinlased?" utreeris Šabarov. "Narvakana on mulle see projekt väga meeltmööda. Tean, kui tähtis on Kreenholm sellele linnale ja tema elanikele."

Ootavad ja usuvad

Töötukassa Narva büroo juhataja Jelena Kuzmina ütles, et suurem osa Kreenholmist koondatuist ei ole tänase päevani tööd leidnud: "Nad on endiselt minu juures arvel."

Mõningaid raskusi võib tema arvates tekkida eesti keelt valdavate ja teiste väärt omadustega keskastme juhtide töölevõtmisega. "Nemad võivad juba teistes firmades tööl olla."

"Kreenholmi taaskäivitamise lootust on nad (reatöötajad) hellitanud algusest peale. Nüüd nad paluvad end kanda koguni mingitesse justkui meie käes olevatesse nimekirjadesse," ütles Kuzmina, et on üllatusega viimasel paaril nädalal niisugust elavnemist märganud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles