Kreenholmi uus võimalus?

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kui juba aasta tagasi pankroti tõttu suletud Narva Kreenholm oma tootmise seiskas, ei uskunud paljud, et Eesti ühest vanemast ettevõttest veel kunagi elulooma saab. Kuid paljud narvalased, eelkõige ettevõtte enda töötajad, uskusid, et see on mingi ime läbi veel võimalik.

Nüüd on lõpuks välja ilmunud firma, kes lubab väärika tekstiilitööstuse taas käivitada. See on rõõmusõnum paljudele kreenholmlastele, kes tänaseni pole uut tööd leidnud.

Kuid kuni müügitehingut pole toimunud ning tootmine reaalselt käivitunud, on veel vara hõisata. Liiatigi on üsna raske uskuda, et kui ettevõte käivitubki, suudab ta senises nišis jätkates edukas olla.

Sest küsimus on ju turgudes, mille kokkukuivamine laias laastus saigi Kreenholmile saatuslikuks. Põhjus väga lihtne: kuigi palgad ettevõttes olid Eesti keskmisega võrreldes madalad, ei suutnud nad oma väiksuse poolest konkureerida nendega, mis on Aasia tekstiilitööstustes. Seega polnud ka toodang konkurentsivõimeline.

Ehk on Kreenholmi käivitamise plaanijatel tagataskus mingi imenipp, mis aastaid virelenud ettevõttest kohe moodsa teeb. Euroopas saab tekstiilitööstus olla edukas siis, kui ta väljastab keerulisemat tehnoloogiat nõudvat toodangut, mis on unikaalne. Saunalinade või voodipesu õmblemises on asiaatidega raske võistelda.

Ja veel üks oluline aspekt: uued omanikud peaksid suutma muuta Kreenholmi nüüdisaegseks ettevõtteks, kus toimiksid tänapäevased tootmis- ja tööreeglid. Eelmised omanikd rootslased seda kahjuks lõpuni ei saavutanudki.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles