Kiviõli Keemiatööstus kavandab Sondasse kaevandust

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karjäärist saadav põlevkivi rikastamist ei vaja, kaevanduse rajamine tähendab ilmselt ka rikastusvabriku ehitamist.
Karjäärist saadav põlevkivi rikastamist ei vaja, kaevanduse rajamine tähendab ilmselt ka rikastusvabriku ehitamist. Foto: Matti Kämärä

Kiviõli Keemiatööstus taotleb keskkonnaministeeriumilt kaevandamisluba Sonda uuringuväljale.

Pärast Põhja-Kiviõli karjääri varu ammendumist alustas OÜ Kiviõli Keemiatööstus sel aastal kaevandamist Põhja-Kiviõli II mäeeraldisel, kus põlevkivi jätkub kuni üheksaks aastaks.

"Sellel mäeeraldisel paiknevate eramaade omanikega pole me seni suutnud kokkuleppele jõuda ja seetõttu saame kaevandada ainult riigimaal," ütles ettevõtte kommunikatsiooni- ja haldusjuht Raivo Lott.

Oma tuleviku kindlustamiseks esitas Kiviõli Keemiatööstus eelmisel nädalal keskkonnaministeeriumile taotluse põlevkivi kaevandamise loa saamiseks Sonda uuringuväljal. Taotletav 2269hektariline mäeeraldis paikneb valdavalt Sonda valla maadel, 22 hektarit jääb Maidla valla territooriumile. Loti sõnul on tegemist valdavalt metsamaaga, haritavat põllumaad seal peaaegu ei ole ning lisaks riigimaale jäävad sinna ka mõned eraisikutele kuuluvad kinnistud ja jätkuvalt riigi omanduses olevad maad.

"Maapealsed kaevandamisvõimalused selles piirkonnas on ilmselgelt ammendatud ja olude sunnil peame maa alla minema," tõdes Raivo Lott, et varasemat allmaakaevandamise kogemust Kiviõli Keemiatööstusel ei ole. "Loomulikult on allmaakaevandamine kallim, nõuab teistsugust tehnikat ja tehnoloogiat kui karjäärikaevandamine. Ka tuleks kaevandusest saadavat põlevkivi rikastama hakata."

Põlevkivi aktiivne tarbevaru on taotletaval mäeeraldisel 68,6 miljonit tonni, kaevandatav varu hinnanguliselt 45 miljonit tonni. Kaevandamisluba taotletakse 30 aastaks keskmise aastamääraga 1,5 miljonit tonni.

Tehases töötavad põlevkiviõligeneraatorid vajavad aastas 500 000 tonni tükipõlevkivi. Lisaks sellele kasutatakse 500 000 tonni peenpõlevkivi tahke soojuskandjaga utteseadmes ja energeetilise kütusena ning ehitusstaadiumis on ka teine tahke soojuskandjaga utteseade. Seega tulevikus on ettevõtte aastane kaubapõlevkivi vajadus 1,5 miljonit tonni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles