Sillamäe prügimajandus konteinereid ei tunnista

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sillamäe majad paiknevad nii tihedalt, et konteinerite jaoks pole seal ruumigi.
Sillamäe majad paiknevad nii tihedalt, et konteinerite jaoks pole seal ruumigi. Foto: Peeter Lilleväli


Sillamäe elanikud on juba vähemalt 30 viimast aastat prügikoti konteineri asemel kindlatel kellaaegadel liikuva prügiauto koormasse pannud.

"Sillamäe linnas toimub konteineriteta olmejäätmete kogumise süsteem - jäätmed kogutakse elanikkonnalt ja asutustelt vahetult jäätmete kogumiseks ning veoks kohaldatud eriautodele kindla graafiku alusel, st tänavakonteinereid vahekogumiseks ja ladustamiseks ei kasutata," on kirjas Sillamäe linnavolikogus 1. novembril vastu võetud määruses.

Päris ilma konteineriteta linn siiski ei ole: Viru puiesteel asub jäätmemaja ja veel paaris kohas üksik konteiner, kuhu saavad olmejäätmed viia need inimesed, kellele prügiauto liikumise ajad kohe kuidagi ei sobi.

"Need konteinerid on viimase kolme-nelja aasta teema ja paigaldatud said need sellepärast, et mingi seltskond inimesi viskas oma jäätmed kaldast alla," räägib Sillamäe linnavolikogu esimees Ain Kiviorg. "Kaldaalune oli ikka väga rämpsu täis, nüüd on seda seal oluliselt vähem."

Ajalooline valik

Kivioru sõnul toimib selline jäätmevedu Sillamäel juba vähemalt kolmkümmend aastat.

"See on ajalooline valik, mille põhjus on väga lihtne: mereäärses linnas peaksid konteinerid pidevalt väga kindlalt kinni olema, muidu tassivad kajakad ning muud linnud nende sisu lihtsalt välja ja laiali ning tuul keerutab seda omakorda veel rohkem laiali. Omaaegne otsus ilma konteineriteta hakkama saada oligi seotud sellega, et niiviisi on linn puhtam."

Iga päev, hommikul ja õhtul, sõidab prügiauto kolme marsruuti pidi kindlatel kellaaegadel kõikide elamute ja asutuste juurest läbi ning inimesed viivad olmeprügi kotid otse auto peale.

Vanapaberi kogumisringidest teavitatakse eraldi, nagu ka ohtlike jäätmete kogumisest. Pakendid saab viia kaupluste juures asuvatesse pakendikonteineritesse, klaasi klaasikonteineritesse.

Konteineritele pole kohtagi

"Alati on inimesi, kellele mingi süsteem ei sobi - aga valdav enamik sillamäelasi on sellise korraga harjunud ja rahul," kinnitab Kiviorg.

Jäätmekogumine Sillamäe moodi on huvi pakkunud nii televisioonile kui mõne teise linna juhtidele, ent üle võtma seda ei kiputa.

"Praegu kusagil sellist süsteemi sisse viima hakata oleks keeruline," ei kujuta Kiviorg ette, et see näiteks Maardus või Pärnus võimalik oleks. "Meil siin omal ajal korraldas asju tehas ja kui tehase direktor käskis, siis kõik niimoodi ka tegid. Linnaehituslikust seisukohast poleks meil nüüd enam võimalik konteineritele üle minna isegi siis, kui tahaksime - majad on ehitatud nii tihedalt, et konteinerite jaoks pole kohta. Süsteemi muutmine pole isegi jutuks olnud."

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles