Miljoniskulptuur venitab õpilaskodu ehitust

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tellingud peaksid rekonstrueeritava õpilaskodu ümbert kaduma veel enne jõule. Kogu hoone saab valmis 15. märtsiks, kui kukub kunstitaiese valmistamise tähtaeg.
Tellingud peaksid rekonstrueeritava õpilaskodu ümbert kaduma veel enne jõule. Kogu hoone saab valmis 15. märtsiks, kui kukub kunstitaiese valmistamise tähtaeg. Foto: Peeter Lilleväli


Kui esialgu pidi Ida-Virumaa kutsehariduskeskuse õpilaskodu renoveerimine lõppema juba pooles detsembris, siis nüüd on selle valmimistähtaega lükatud 15. märtsini, kui saab valmis ka hoone kaunistamiseks mõeldud skulptuur.

Ida-Virumaa kutsehariduskeskuse ühiselamu ajas kehvade tingimuste tõttu õpilased peavarju otsima üürikorteritesse. Ühiselamu uuendamisse investeeritakse ligikaudu 1,8 miljonit eurot ning selle rekonstrueerimistööd algasid selle aasta augustikuus. Tööde käigus jäid vanast hoonest alles ainult seinad - maja sisemus teeb läbi täieliku uuenduskuuri ning senise 60 asemel hakkab seal peavarju leidma 100 õpilast.

Ehitamisega ei venita

Praeguseks on suurem osa sisemistest ehitustöödest tehtud ning siseviimistlus on poole peal. Detsembri lõpuks saavad toad ette uued siseuksed ning kaetakse põrandad. Enne jõule peaksid kaduma maja ümbert ka tellingud - aknad on praeguseks vahetatud ning fassaaditööd saavad kohe valmis.

"Me oleme teinud projekti mõningaid parandusi, lõpptähtaja pikendamine on aga kooli ülesanne," ütles koos Rand ja Tuulbergiga tehtud ühispakkumisega hankekonkursi võitnud OÜ 1Partner Ehitus tegevjuht Üllar Hinno, kelle sõnul venib ehitustööde lõpptähtaeg muudatuste tõttu veidi pikemaks. Kindlasti ei ole ajanihe aga suur. "Meil ehitajana ei ole mingit soovi ehitusega venitada ning hoida töötajaid objektil kauem kui vaja."

Ida-Virumaa kutsehariduskeskuse juhi Arthur Sepperni sõnul tuli töö käigus välja igasuguseid pisiasju, alustades sellest, et põrandad ei olnud ühetasased, ja lõpetades sellega, et šahtidesse mõeldud torud oleksid jäänud õpilaste käeulatusse. Iga muudatus tuli aga haridus- ja teadusministeeriumiga kooskõlastada ning seetõttu venib ehitamine veidi pikemaks.

Projekti pikendamisega ametis olnud kutsehariduskeskus avastas, et neil on võimalik projekti kogumaksumusest ühe protsendi ulatuses kasutada saadud raha kunstiteoste tellimiseks. Kuna algselt koolile eraldatud summa oli suurem kui ehitushanke lõppsumma, otsustati välja kuulutada lisahange kunstiteose tegemiseks, mis muudaks ka kooli ümbruse kenamaks ning annaks lisaväärtust kogu linnale.

Kunstiteos annab lisaväärtust

Kunstiteose saamiseks kuulutati välja lisahange ning selleks, et kunstnikud jõuaksid taiese valmis teha, nihutati kogu projekti lõpetamine 15. märtsile, mis annab ka ehitajatele lisaaega. "Kui me muidu oleksime lõpetanud veebruaris, siis nüüd läheb valmimisaeg umbes kuu aega pikemaks. Seni on meie lapsed Sillamäe kooli ühiselamus ning kui seal märtsikuus remont algab, siis võtame omakorda Sillamäe lapsed enda majja," selgitas Seppern.

Milline saab olema kunstiteos, mis hakkab kaunistama kooli hoovi, selgub detsembri lõpuks. Siis on hanke lõpptähtaeg ning komisjon, kuhu kuuluvad lisaks Seppernile ka kunstiliidu juht, arhitektide liidu esindaja ning kaks skulptorite alaliidu liiget, teeb oma valiku. "Mina näeksin hea meelega täislahendust, kus lisaks skulptuurile on mõeldud ka valgustusele ja istumisvõimalustele," ütles Seppern, kelle sõnul kunstnikele mingeid piiranguid ei pandud. Kui nemad näevad teost hoopis mõnes teises kohas, siis saab see nii olema.

Kokku on koolil võimalus taiese tellimiseks kulutada 65 000 eurot ehk miljon krooni. Ideekonkursi võitja saab õiguse ka see reaalselt valmis teha. "Kunstnikud on huvi tundnud ja ka kohapeal vaatamas käinud. Tõsi, nad on kurtnud ajanappuse üle, kuid meil ei ole võimalik seda pikemaks venitada, vastasel juhul muutub kogu meie töö abikõlbmatuks," ütles Seppern. Tema sõnul peavad 15. märtsiks olema valmis nii õpilaskodu kui ka seda kaunistav skulptuur.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles