Narva kolledžit üllatab ärimehe kavatsus ehitada ühiselamu

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raekoja ja ehitatava kolledžihoone kõrval, kuhu võib kunagi kerkida tudengite ühiselamu, seisab tühjalt endine lasteaed. Samas majas tegutses 1990. aastatel Venemaa peakonsulaat.
Raekoja ja ehitatava kolledžihoone kõrval, kuhu võib kunagi kerkida tudengite ühiselamu, seisab tühjalt endine lasteaed. Samas majas tegutses 1990. aastatel Venemaa peakonsulaat. Foto: Ilja Smirnov

Narva ettevõtja Andrei Dmitrijev teeb Tartu Ülikooli Narva kolledži teadmata ettevalmistusi Raekoja platsi äärde tudengite ühiselamu rajamiseks.

"See on pisut kummaline küsimus," kommenteeris Põhjarannikule TÜ Narva kolledži direktor Katri Raik firma kava ehitada tudengitele ühiselamu. "Nad [firma esindajad] ei ole ühendust võtnud ei meiega Narvas ega meie kolleegidega Tartus."

Alternatiivne ühiselamu

Raik on samas nõus, et ühiselamu teema on aktuaalne. Nüüd, mil Raekoja platsil käib täie hooga ülimoodsa õppehoone ehitus, on päevakorda tõusnud ka elamistingimuste parandamine. Tõenäoliselt leitakse peatselt ka rahastamisallikas, et renoveerida olemasolev ühiselamu, aga see jääb alma mater´i uuest hoonest kaugele.

"50-60 miljonit krooni (3,2-3,8 miljonit eurot) oleks meile sobiva ühiselamu reaalne hind: 1-2kohalised WC ja dušiga toad tudengitele, õppejõududele korterid, arvuti- ja puhkeruumid jne. Ei kujuta ette, kust võtab üks firma niisuguse raha," kahtleb Raik.

Narvas registreeritud OÜ Euroekspert Grupp juhatuse liige Andrei Dmitrijev, kes peab Raekoja platsi kõrvale tudengite ühiselamu ehitamise plaane, selgitas ajalehele, et jutt on alternatiivsest võimalusest - tudengite üürimajast.

"Usun, et sellest saab asja. Milleks peaksid tudengid kusagilt käima hakkama, kui on võimalik elada otse kolledži kõrval?" küsis Dmitrijev.

Ta kahetseb, et ei saa veel algatada ala detailplaneeringut, kuna Narva võimud ei ole seniajani kinnitanud vanalinna üldplaneeringut. Lisaks tuleb enne kaitsealuses linnaosas ehitama hakkamist läbi viia arheoloogilised kaevandamised - sellele kulub aasta-poolteist. "Aga ehitama olen ma valmis kas või aasta pärast," kinnitas Dmitrijev.

Kahtlasevõitu tehing

OÜ Euroekspert Grupp palus 2010. aasta märtsis Narva linnal anda neile üürimaja ehitamise eesmärgil Rüütli tänav 8 asuva krundi hoonestusõigus. Seal Raekoja platsi kõrval seisab tühjalt endise lasteaia hoone. 90ndatel aastatel asus seal mõnda aega Venemaa peakonsulaat.

Linnavolikogu andis 2010. aasta suvel hoonestusõiguse 50 aastaks aastamaksuga 25 500 krooni. Firmale pandi kohustus investeerida vähemalt 50 000 krooni aastas kinnistu korrashoidu ja heakorrastusse, vähemalt 100 000 krooni krundi detailplaneeringusse, vähemalt 200 000 krooni kahel järgneval aastal ehitusprojekti koostamisse ning vähemalt 10 miljonit krooni järgneva kuue aasta jooksul olemasoleva hoone lammutamisse ja ühiselamu ehitamisse. Tingimuste rikkumise eest on ette nähtud hoonestusõiguse viie aastamaksu suurune trahv (127 500 krooni).

Narva linnavara- ja majandusameti direktori kohusetäitja Tamara Luigas leiab, et hoonestusõiguse üleandmise staadiumis ei olnud asi päris puhas. "Tegu oli Narva linnavolikogu liikmete petmisega, kui neile lubati kolledži jaoks ühiselamut," ütles Luigas, kes on kindel, et käimas on lihtsalt ettevalmistus linnavara müügiks "omadele". Tollesama linnavolikogu otsusega anti OÜ-le Euroekspert Grupp kõnealuse kinnisvara ostueesõigus juhuks, kui linn otsustab selle maha müüa.

Tegutseb viies firmas

45aastane Narva ettevõtja Andrei Dmitrijev on äriregistri andmetel aastail 2001-2005 asutatud viie firma - OÜ Euroekspert, OÜ Euroekspert Grupp, OÜ Imege Grupp, OÜ Arendus-Invest ja OÜ Puhasenergia - ainuke juhatuse liige.

Imege Grupil on praegu linnavalitsusega pingelised suhted. 2007. aastal võttis firma OÜ-lt IV Invest Development üle Päikese 16 asuva hoonestamata krundi hoonestusõiguse ja sellega kaasnevad kohustused (IV Invest Developmenti juhatusse kuulub Narva linnavolikogu liige Jelena Pahhomova). Peamiseks põhjenduseks oli vajadus koostada detailplaneering ja ehitada ridaelamud. Esimene töö sai tehtud, aga teise ülesandega tekkisid kriisiaegadel probleemid. Seejärel läksid linna ja Imege Grupi arvamused müügihinna osas lahku (ametlik hinnang 575 000 krooni) ning käesoleva aasta novembris otsustas linnavalitsus ühepoolselt läbirääkimised katkestada. Suhete klaarimine jätkub.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles