Kohus mõistis Narva ametniku süüdi pistise võtmises

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arkadi Nikolajev
Arkadi Nikolajev Foto: PÕHJARANNIKU ARHIIV

Viru maakohus mõistis eile pistise võtmises süüdi Narva endise linnavaraameti juhi Arkadi Nikolajevi, kes lasi eri ettevõtetel linna tellimuste saamise eest kanda oma elukaaslase firma arvele enam kui veerand miljonit krooni.

Kohus tunnistas kokkuleppemenetluse korras Arkadi Nikolajevi (36) süüdi korduvas pistise nõudmises ja võtmises.

Aasta tingimisi

Nikolajevile mõisteti karistuseks üks aasta vabaduskaotust tingimisi. Et vältida trellide taha sattumist, ei tohi ta poolteiseaastase katseaja jooksul toime panna uut tahtlikku kuritegu ja peab täitma järelevalvenõudeid. Kolmeks aastaks on talt võetud õigus töötada ametnikuna võimuorganites ja nende haldusala asutustes.

Sama kohtuotsusega mõisteti süüdi ka mitmed era- ja juriidilised isikud, kes olid Nikolajevile ebaseaduslikult raha maksnud: Aleksandr Matvejev (40) - karistuseks rahatrahv 1000 eurot, Aigars Paegle (40) - 1296 eurot, OÜ Ksil Eesti, kus Paegle oli juhatuse liige - 5550 eurot.

Nikolajevi elukaaslane Marina Kolossovskaja (33) mõisteti süüdi pistise võtmisele kaasaaitamise ja raamatupidamise kohustuse rikkumise eest ning talle määrati karistuseks kolmekuuline tingimisi vangistus kolmeaastase katseajaga. Sama teo eest karistati OÜd Päikese Agency, kus Kolossovskaja oli juhatuse liige. Karistuseks 5550 eurot tingimisi 3aastase katseajaga.

Gennadi Borissovi (55) ja tema juhitud OÜ Geos Tek vastu esitatud süüdistusi arutati eraldi. Mõlemat süüdistati Nikolajevile pistise andmises. Kohus lõpetas nende suhtes menetluse vähese süü tõttu, kuid menetlus taastub, kui Borissov ei maksa kolme kuu jooksul riigile ära 1000 eurot ja tema firma 1500 eurot.

Kõik süüdimõistetud peavad maksma riigile kriminaalmenetlusega kaasnevad kohtukulud.

"Pereäri"

Kriminaalasi linnaametniku pistisevõtmise asjas algatati 2008. aastal. Prokuratuuri sõnul oli aluseks operatiivinfo. Narva linnavara- ja majandusameti direktori kohusetäitjana garanteeris Nikolajev saadud summade eest vastutasuks ettevõtjatele riigihangetel eelistamist.

Viru ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokuröri Kalmer Kase selgitusel andsid ettevõtjad osa saadud tulust Nikolajevile. Raha kanti turismifirmale OÜ Päikese Agency, mida juhtis Nikolajevi elukaaslane Kolossovskaja.

Ajavahemikul 30. september 2006 kuni 15. detsember 2007 laekus firma arvele sel moel 275 957 krooni. Edaspidi kasutati raha turismifirma tegevuseks.

Nikolajev peeti kinni 10. juunil 2008 otse töökabinetis ja ta veetis kaks päeva vahi all. Eeluurimise ajal tunnistas ta end osaliselt süüdi. Umbes paar aastat tegi ta seejärel projektitööd linnaettevõttes AS Narva Bussiveod.

Linnavalitsus ootas otsust

Linnajuhtimisest vabastatud Nikolajev on seniajani vormiliselt linnavalitsuse töötaja: linnavara- ja majandusameti direktori kohusetäitja ning sama ameti osakonnajuhataja kohusetäitja. Esimesel puhul on tema tööandjaks linnapea, teisel juhul praegune direktori kohusetäitja Tamara Luigas.

Luigas on ka ise viimasel ajal korduvalt uudisekünnist ületanud, rääkides avameelselt nii hankelepingute jaotamisest kui linna kinnisvara kallutatud haldamisest. See muutis ta ebasoovitavaks isikuks ja 27. oktoobril võttis linnavalitsus kuulda Narva linnapea Tarmo Tammiste ettepanekut kuulutada välja konkurss alalise direktori ametikoha täitmiseks. Luigas kaebas otsuse edasi, kuna peab konkurssi ebaseaduslikuks, sest 2008. aastal võeti ta tööle täpselt selle ajani, mil Arkadi Nikolajev tuleb tööle tagasi või vabastab koha, kuid kumbagi ei ole juhtunud.

Luigas ütles eile Põhjarannikule, et ta ei tea, millal ta nüüd vallandatakse: "Elame, näeme. Olen nagu Scarlett: ma ei mõtle sellest täna, hakkan sellest mõtlema homme."

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles