Suured ootused

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Poole Kiviõli Keemiatööstuse ostmise kohta kokkuleppe sõlminud suurettevõtja Heiti Hääl tõdes, et selle tehingu puhul paistab alles hiljem, kas on põhjust teda õnnitleda või talle hoopis kaasa tunda.

Tõepoolest, seoses Kiviõli Keemiatööstusega on viimastel aastatel toimunud nii palju dramaatilisi sündmusi, et nendest jätkuks mitme põnevussarja jaoks: kohtuvaidlused, pankrotiähvardused, palgamõrva lavastused, tööstusspionaaž maalt ja õhust, keskkonnaaktivistide aktsioonid, tehase seiskumise ja enam kui 600 töötaja koondamise oht, meeleavalduste korraldamise plaanid, peaministri manitsused jne.

Ometigi on kõigi nende värvikate ja kohati isegi absurdini küündivate heitluste taustal ettevõte jätkuvalt põlevkivist õli välja kuumutanud ja teinud seda seejuures kadestamisväärse eduga. 2010. aastal oli Kiviõli Keemiatööstus Äripäeva edetabelis edukuselt Ida-Virumaa kolmas ettevõte ning lõppev aasta peaks tooma veelgi priskemad müügitulu ja kasuminumbrid.

Ühelt poolt on Hääl saamas omanikuks probleemide puntras olevas ettevõttes, kus põhiküsimusteks on leida lahendused keskkonnaprobleemidele ja tagada ligipääs põlevkivivarudele. Samas on nende tõkete ületamise korral võimalik niigi päris hea rahamasin veelgi tulisema vungiga käima saada.

Üldsusele peaks olema kõige olulisem, et aastaid ebamäärase tuleviku tõttu töötajate närve kulutanud ettevõtte jaoks saabuksid stabiilsemad ajad, õlitootmise keskkonnamõju väheneks ning kasvav äriedu avaldaks positiivset mõju ka piirkonna arengule üldisemalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles