Politsei jagab rikkujatele süngeid kaarte

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sellise sünge "pühadekaardi" saavad liiklushuligaanid, kellel kirjas viis üleastumist või kes on patustanud raskete liiklusrikkumistega.
Sellise sünge "pühadekaardi" saavad liiklushuligaanid, kellel kirjas viis üleastumist või kes on patustanud raskete liiklusrikkumistega. Foto: Politsei


Käesoleva nädala jooksul jagavad Ida-Viru politseinikud liiklushuligaanidele musti pühadekaarte ning kutsuvad üles uuel aastal autoga sõites end ja teisi liiklejaid hoidma.

Politsei jagab tänavuste pühade ajal laiali kokku 1500 paberkandjal eesti- ja venekeelset pühadekaarti, mille eesmärk on panna inimesed tõele näkku vaatama ja andma oma tegevusele hinnang. Pühadekaart jagatakse liiklusseaduse süstemaatilistele rikkujatele, kelle arvel on viis ja enam rikkumist. Fookuses on ka alkoholi- või narkojoobes sõidukijuhid, kes on 2-3 korda selle reegli vastu eksinud. Kiiruseületajate puhul need, kes on sõitnud 40 km/h ja rohkem lubatust kiiremini ning teinud seda korduvalt, rääkis Ida politseiprefektuuri pressiesindaja.

Jõhvi piirkonnas jagatakse 400 kaarti

"Tänavu hukkus Eesti liikluses ligi 100 inimest, viga sai üle pooleteise tuhande. Suur osa nendest õnnetustest on seotud lubatud sõidukiiruse ületamise, joobes juhtimise või oma sõiduoskuste ülehindamisega," on kaardil kirjas. "Püüa uuel aastal sõita nii, et saaksid järgmisel aastal samal ajal täie kindlusega öelda - tegin kõik, et hoida ennast ja teisi liiklejaid."

Jõhvi politsei jagab laiali ligikaudu 400 kaarti, mis on nii eesti- kui venekeelsed. "Peamiselt viib korrakaitsja kaardi rikkujale koju kätte. Varuks on jäetud kaarte jagamiseks ka sündmuskohal," ütles Jõhvi politseijaoskonna juht Urmas Sibrits.

Kaartide kättesaamisel on inimeste reageeringud erisugused: on liiklusrikkujaid, kes suhtuvad asjasse rahulikult, samas ehmunult, kuid on ka neid, kes asuvad kohe enda rikkumisi eitama.

Salgas oma nime maha

Ühele mehele põhjustaski kaardi üleandmine viimasena kirjeldatud reaktsiooni. Esmalt eitas mees, et tema on see, kes kaardi saajaks märgitud oli. Ka kontrollitud isikut tõendav dokument, millel olnud nimi ja isikukood vastasid korrakaitsjate andmetele, ei pannud meest tõtt tunnistama. Isegi kui mees lõpuks nõustus, et tema ikkagi on see isik, väitis ta lõpuni välja, et ega ta tegelikult autoga sõidagi ja üleüldse puudub tal igasugune sõiduvahend.

Sibrits rääkis, et pühadekaardi jagamine näitab inimestele, et seadusesilm hoiab rikkujatel pilku peal. "Selline aktsioon aitab kaasa meie liiklejate õiguskuulekuse parandamisele," sõnas ta, mööndes, et paadunud liiklushuligaanid, nagu roolijoodikud seda on, käituvad ka vahele jäädes üleolevalt ning ei näita üles vähimatki kahetsust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles