Kiviõlis võib õlitootmine kasvada kordades

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui praegu kaevandab Kiviõli Keemiatööstus Põhja-Kiviõli teises karjääris 0,4 miljonit tonni põlevkivi, siis kolme aasta pärast võib see maht kasvada viis korda suuremaks.
Kui praegu kaevandab Kiviõli Keemiatööstus Põhja-Kiviõli teises karjääris 0,4 miljonit tonni põlevkivi, siis kolme aasta pärast võib see maht kasvada viis korda suuremaks. Foto: Matti Kämärä

Poolt Kiviõli Keemiatööstust omandav ettevõtja Heiti Hääl peab võimalikuks lähiaastatel kasvatada seal põlevkivist õli tootmist kuni viis korda, aga selleks tuleb tänavu lahendada ettevõtte kukil olevad keskkonnaprobleemid.

Heiti Hääle hinnangul on Kiviõli Keemiatööstusel väga suur potentsiaal. "Loogiline oleks, et õlitootmise maht kasvaks kolme aasta jooksul vähemalt kolm korda," sõnas ta.

Kasutamata varud

Samas lisas ta, et võimatu poleks saavutada ka viiekordset kasvu, sest Kiviõli Keemiatööstusele välja antud kaevandamisluba võimaldab Põhja-Kiviõli teises karjääris tuua aastas maa seest välja viis korda rohkem põlevkivi kui praegu. Aastane piirnorm on kaks miljonit tonni, praegu kaevandab ettevõte ligikaudu 0,4 miljonit tonni.

Heiti Hääl ütles, et eesmärgiks on suurendada Kiviõli Keemiatööstuse efektiivsust ja tootmismahu, aga see ei saa toimuda plahvatuslikult. "Põlevkivi kaevandamist ei ole mõtet suurendada enne, kui õlitootmise võimsused kasvavad," sõnas ta.

Tema sõnul tuleb enne mahu kasvatamise kallale asumist lahendada õli tootmisega kaasnevad keskkonnaprobleemid. "Esimese asjana on vaja keskkonnaasjad sirgu saada. Selleta oleks täiendavate tootmisvõimsuste lisamine kompleksloale keeruline," märkis ta.

Viis miljonit eurot

"Ütlen täie vastutustundega, et aasta jooksul on võimalik kõik need keskkonnaasjad viia vähemalt samale tasemele, nagu need on kahel konkurendil," ütles Hääl, pidades silmas teisi põlevkiviõli tootjaid - Viru Keemia Gruppi ja Eesti Energiat.

Tema sõnul olid keskkonnateemad eraldi vormistatud ka ostu-müügilepingus. "Meie tänasel hinnangul tuleb 2012. aastal Kiviõlis keskkonnaküsimuste lahendamiseks investeerida ligikaudu 5 miljonit eurot," sõnas Hääl.

Konkurentsiamet andis loa

Alexela Energia, kus põhiomanikuks on Heiti Hääl, sõlmis enne jõule lepingu Toomas ja Raivo Tammelt 50 protsendi suuruse osaluse ostmiseks Kiviõli Keemiatööstuses.

Konkurentsiamet andis eelmisel nädalal Kiviõli Keemiatööstuse 50 protsendi suuruse osaluse müügitehingule rohelise tule. "Põhiline bürokraatlik takistus on kadunud ja paari nädala jooksul saab see tehing lõpuni vormistatud ning me saame alustada konkreetseid tegevusi," ütles Hääl.

Ettevõtte uus suuromanik ei rutanud ütlema, kas ja kui palju tootmismahu kavandatav mitmekordistamine võiks suurendada töökohtade arvu. "Töökohtade arv kindlasti ei vähene. Kuid me ei tunne ettevõtte sisemist töötsüklit praegu veel nii hästi, et saaks uute töökohtade osas välja pakkuda arvutustel põhinevaid numbreid," ütles ta.

Kiviõli Keemiatööstuse eelmise aasta üheksa kuu müügitulu oli 27 miljonit eurot, mis kasvas aastataguse sama perioodiga võrreldes enam kui kümne miljoni võrra. Üheksa kuu jooksul investeeriti tootmisesse ja keskkonda kokku ligikaudu neli miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles