Alutaguse maratonirada vajab lisalund

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui eelmisel aastal oli Alutaguse maratonil üle tuhande osaleja, siis tänavusel lumevaesel talvel korraldajad uut osavõturekordit ei ennusta, ent vähemalt 800 suusatajaga arvestavad ikkagi.
Kui eelmisel aastal oli Alutaguse maratonil üle tuhande osaleja, siis tänavusel lumevaesel talvel korraldajad uut osavõturekordit ei ennusta, ent vähemalt 800 suusatajaga arvestavad ikkagi. Foto: Peeter Lilleväli

Kuigi käre talv jõudis jaanuari keskpaigaks lõpuks ka Eestisse ja maa on valge, ootavad Alutaguse maratoni korraldajad lähinädalatel siiski prisket lumelisa, sest mitmed rajalõigud on veel lumevaesed.

Eesti meteoroloogia ja hüdroloogia instituudi andmetel peaks Ida-Virumaad katma küll keskmiselt paarikümne sentimeetri paksune lumevaip, ent Alutaguse maratoni peakorraldaja Robert Peetsi sõnul on Kurtna järvede vahelises männimetsas lookleval rajal siiski veel mitmeid lõike, kuhu on hädasti lund vaja. "Sõitsin kolmapäeval 40 km ringi läbi ja seal on ligikaudu viie kilomeetri pikkune lõik, kus lund on nii vähe, et klassikajälge sinna praegu teha ei saa," rääkis Peets, kes loodab siiski, et ilmataat puistab maratonini jäänud aja jooksul valget rajamaterjali juurde.

Rajalt lükati lumi ära

Robert Peets, kes naasis nädala alguses Austrias Innsbruckis toimunud noorte olümpiamängudelt, kus ta tegutses murdmaasuusatamise tehnilise delegaadina, avastas halva üllatuse ka Alutaguse maratoni 20 kilomeetri ringilt. Seal oli vahepeal metsaväljaveo tõttu metsateelt, kus ka suusarada kulgeb, ligemale kolme kilomeetri ulatuses lumi sootuks ära lükatud.

"Seal pole praegu suuskadel midagi teha. Ega nüüd jää muud üle, kui lükata teeäärsed vallid jälle laiali, lisaks peame osa lund mujalt juurde vedama, et saaks rajatraktoriga uuesti suusaraja põhja kokku pressima hakata," kirjeldas Peets, kuidas lõhutud rada maratoni ajaks taas korda tehakse.

Mullust rekordit raske lüüa

Kui seda seika mitte arvestada, on tänavuse maratoni korraldamine kulgenud Peetsi sõnul suuremate viperusteta. Samas arvestab ta, et mullust osavõtjate rekordit, kus kahe distantsi peale kokku oli lõpetajaid 15kraadisele pakasele vaatamata 1063, tänavu vaevalt ületada õnnestub. "Talve esimene pool oli lumevaene ja seetõttu on paljud harrastajad alles mõned nädalad jõudnud suusakilomeetreid koguda," sõnas Peets, kes oleks rahul, kui tänavu kas või 800 osalejat tuleks.

Alutaguse maraton meelitab kokku suusatamise harrastajaid üle Eesti ka seetõttu, et see toimub vaid nädal aega enne "suusatajate laulupidu" Tartu maratoni. Kurtna kandi suhteliselt lauge ja kerge rajaga Alutaguse maraton on paljudele sobivaks peaprooviks enne hooaja peamist võidusõitu.

Eilse seisuga oli sportinfo.ee andmetel Alutaguse maratonile registreerunud peaaegu 250 suusasõpra. "Heitlike talvede puhul on loomulik, et paljud otsustavad osalemise alles viimasel hetkel, seda hoolimata sellest, et ürituse toimumise päeval on osavõtutasu märksa suurem," sõnas Peets. "Peame olema valmis ka selleks, et osalejaid tuleb üle tuhande."

Alutaguse maratoni soodusregistreerimine kestab 1. veebruarini. Selle ajani maksab 20 km sõidust osavõtt 16 ja 40 km sõidu puhul 20 eurot. Peets tõdes, et osavõtutasud on varasemaga võrreldes pisut tõusnud, ent samas on kallinenud ka korraldamise kulud ja ürituse toetajate leidmine on olnud varasemast keerukam.

Ühe olulise uuendusena on korraldajatel kavas suusatajatele kaasaelajate jaoks panna käima eribuss, mis viib neid raja kaugematesse punktidesse. "Varem on pealtvaatajate autod metsateedel tekitanud üksjagu segadust, seekord otsustasime, et viime huvilised bussiga raja äärde. Samas lookleb märkimisväärne osa rajast ka suusastaadioni läheduses, nii et sealt on võimalik ka jalgsi pääseda raja äärde oma sõpru ja tuttavaid toetama," märkis korraldaja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles