Külm peatas kolledži ehituse

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva kolledžihoone ehitusplats linna ajaloolises keskuses - vana raekoja hoone kõrval. Tööd käivad juba mitmel rindel, sealhulgas monteeritakse katuse nn nokka, kuhu septembris kolib raamatukogu. Insenerid on vähemalt kahel korral projekti üle kontrollinud ja on kindlad, et rippuvad raudbetoonist katusepaneelid on ohutud.
Narva kolledžihoone ehitusplats linna ajaloolises keskuses - vana raekoja hoone kõrval. Tööd käivad juba mitmel rindel, sealhulgas monteeritakse katuse nn nokka, kuhu septembris kolib raamatukogu. Insenerid on vähemalt kahel korral projekti üle kontrollinud ja on kindlad, et rippuvad raudbetoonist katusepaneelid on ohutud. Foto: Ilja Smirnov

Külma ilma tõttu on osaliselt peatatud Tartu ülikooli Narva kolledži uue hoone ehitus Narva ajaloolises kesklinnas.

"Loodame, et jumal aitab ja ilm läheb soojemaks," kommenteeris kolledži direktor Katri Raik, kes on juba kursis ehitajate tõega, et enam kui 15 külmakraadi juures on betoonimine välistatud.

Ehitaja on tubli

Ometi peab kolledži kolimine Paul Kerese tänava vanast hoonest Raekoja platsi uude hoonesse algama graafiku kohaselt 15. augustil ja lõppema septembri alguseks.

"Täpsemalt selgub see kevadel," täpsustas Raik, mainides taas, et palju sõltub ilmast. "Ehitaja on meil tubli. Septembri lõpul plaanitakse uues hoones juba suurt rahvusvahelist konverentsi," lisas ta.

Ehitustööde praegusel etapil toimub fassaadi kohal ähvardavalt rippuvate elementide monteerimine omapärase, vastupidise kaldega katuse jaoks. Insenerid on tellijale kinnitanud, et raudbetoonist paneelid, mille kohal valmib sügiseks raamatukogu, püsivad väga kindlalt paigal. "Ehitusfirma vahetumise aegu kontrollisime kõik veel kord üle ja vastupidavust on kinnitatud vähemalt kaks korda," ütles Raik.

Keerukas ja vastuoluline projekt

Kolledži uus hoone põhjustas algusest peale muinsuskaitsjate ja vabameelsete noorte huvide põrkumise. Planeerimist alustati 2003. aastal, 2005. aastal võitis projektikonkursi noorte arhitektide Siiri Vallneri, Indrek Peili ja Katrin Koovi projekt "Vihm". Selle silmatorkavaim osa on mainitud katus, mis ripub ebaloomulikult fassaadi kohal ja kordab peegelpildis börsihoone katuse kallet. Ülikool, linnavalitsus ja linnaelanikud vaidlesid kaua ning tuliselt - isegi kohtus - selle üle, kas niisugune avangardism ikka sobib klassikalise raekoja naabrusse. Alles 2008. aastal sõlmis ülikool linnavalitsusega rahu, mis kinnitati ehitusloaga.

AS Nordecon Ehitus asus tööle 2010. aasta algul, kuid juba suvel ehitus peatus: ehitaja oli oma võimeid ja eelarvet keeruka projekti ettevõtmisel ülehinnanud. 2011. aasta kevadeks valiti uus töövõtja - AS YIT Ehitus.

Hetkel on lisaks ehitustegevusele päevakorras uute ruumide sisustamine. Hange uue mööbli soetamiseks on välja kuulutatud ja järjekorras on tehniline sisseseade.

Kogu kolledžihoone projekt maksab 9,2 miljonit eurot ning seda rahastatakse Euroopa tõukefondidest, riigieelarvest ja Tartu ülikooli vahenditest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles