IVOLil on suur põld künda

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ida-Virumaa omavalitsuste liit (IVOL) tähistab maikuus Saka mõisas oma 20 aasta juubelit, kuid organisatsiooni enda tuleviku kohale on kerkinud tumedad pilved.

Teatud mõttes saab mastaapide tohutule erinevusele vaatamata IVOLit võrrelda Euroopa Liiduga. Nende mõlema eesmärk on seista ühiselt ühe piirkonna huvide eest.

Kujutagem ette, et Euroopa Liidust otsustaks välja astuda esmalt näiteks Saksamaa ja seejärel Taani. Mõeldamatu oleks, et ülejäänud teeksid seejuures nägu, et midagi erilist pole toimunud. IVOLi tasandile üle tulles on aga Narva ja Maidla lahkumisotsused just nimelt samast kaaluklassist.

Pealegi tekitab IVOLi tegevuse mõttekus senisel kujul üha enam küsimärke ka mitmetes teistes Ida-Viru omavalitsustes. Mäetaguse vallavanem Aivar Surva küsis mullu oktoobris toimunud IVOLi üldkogul, kus arutati liikmemaksu suurust: "Mida me tegelikult rahastame? Mis on meie eesmärgid? Meil puudub ju arengukava." Sisulist vastust ta ei saanudki.

IVOLi uuenduskuuri vajadusest rääkis juba 2004. aastal tollane Püssi volikogu esimees Teet Kuusmik. Sama tõdes IVOLi esimees Veikko Luhalaid kolme aasta eest, kui lahkus Narva.

Aga kõik tiksub laias laastus endistviisi, saatjaks vaid kurtmine, et pole piisavalt volitusi, võimalusi jne. Samas pole see olnud takistuseks kulutada igal aastal ligemale paarsada tuhat eurot avalikku raha büroo ja selle töötajate ülalpidamiseks.

Tegelikult on IVOL väga vajalik liit, mis peaks paljudes valdkondades esile tooma maakonna ühishuvid ja neid lõvina kaitsma ka riigi tasandil. Suur tööpuudus, elanike kehv tervis ja nende arvu drastiline kahanemine, riigi investeeringute nappus, põlevkivi ressursitasude õiglasem jaotumine maakonnas - need on vaid mõned olulised probleemid, mille lahendamises peaks IVOL kandma juhtrolli.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles