Koera vabalt jooksma lasknud taat sai tänaval peksa

Teet Korsten
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olles ise koerapidaja, leiab Marko Kaldur, et inimestelt, kes ei saa oma lemmiku talitsemisega hakkama, tuleb loomapidamise õigus ära võtta.
Olles ise koerapidaja, leiab Marko Kaldur, et inimestelt, kes ei saa oma lemmiku talitsemisega hakkama, tuleb loomapidamise õigus ära võtta. Foto: Erakogu

End Päikesepoisiks nimetava matkaselli Marko Kalduri suhtes alustati kriminaalmenetlust seoses 83aastase mehe väidetava peksmisega selle eest, et too ei saanud hakkama oma koera talitsemisega. Kaldur eitab vägivaldset käitumist.

"Esimene koeraomanik talutati arsti juurde!!! Kõigile ülejäänud Jõhvi koeraomanikele aga teadmiseks ning edasi ütlemiseks! Kui ma peaksin kesklinna piirkonnas nägema veel ühtainsatki koera vabalt ringi jooksmas, siis peksan selle koera omaniku ribid sisse, hoolimata ta soost või vanusest!!! Hoidke oma neetud jooksukaga krantsid kinni, või varsti veedate oma aega traumapunktis tilgutite all!!!" kirjutas Marko Kaldur 4. aprillil oma Facebooki lehel.

Omakohus tänaval

Samal päeval leidis Veski tänaval aset intsident, kus kannatanu avalduse põhjal peksti kella 15 ajal 83aastast meest. Juhtumiga seoses alustati kehalise väärkohtlemise paragrahvi alusel kriminaalmenetlust.

Paragrahvi järgi karistatakse teise inimese tervise kahjustamise eest, samuti löömise, peksmise või valu tekitanud muu kehalise väärkohtlemise eest rahalise karistuse või kuni kolmeaastase vangistusega. Politsei sõnul on Kaldur juhtumis kahtlustatavana üle kuulatud.

Kannatanu lapselaps oli Põhjarannikuga napisõnaline, öeldes vaid, et omakohus pole kunagi lahendus. "Üle 80aastase inimese ründamiseks pole palju jõudu vaja. Kõik kommentaarid on antud õigusorganeile ja pole mõtet kannatanule lisatüli tekitada. Kõigi lastelaste kohus on oma vanavanemaid kaitsta," ütles ta.

Kalduri sõnul oli Facebookis kirjutatud agressiivse avalduse puhul tegu eksperimendiga, et välja selgitada, "kuidas koerapeded sellele reageerivad". "Koerapededeks" nimetab Kaldur enda sõnul koerapidajaid, kel on ükskõik, mida kaaskodanikud ja teised koeraomanikud arvavad, ning kes lasevad oma koertel vabalt ringi joosta. 2010. aasta detsembris ilmus Kaldurilt Maalehes pikem arvamuslugu pealkirjaga "Koeraterror rikub elu".

Kaldur eitab taadi peksmist

Kaldur väidab, et vanataadi peksmises kahtlustatakse teda alusetult. "Teema on lahtine, aga olen kindel, et asi leiab peagi mind õigeks mõistva lahendi," sõnas ta lisades, et koerapidajatele, kes lasevad oma loomadel lahtiselt joosta, võiks kutsuda politsei, aga nende kohaletulemise ajaks oleks vanamees oma krantsiga juba läinud. "Ma ei süüdista politseid, sest nende prioriteedid on teised ja isikkoosseisu on kärbitud."

Kaldur tunnistab, et kasutas vanema mehe suunal "reljeefsemat väljendusviisi", aga vägivallani tema sõnul asi ei läinud. Samuti lubab ta süüdistusest vabanemise järel ise kannatanu ja tema lapselapse kohtusse kaevata, kuna nood olevat teda laimanud ja ähvardanud.

Samas on Marko Kaldur seda meelt, et väärtegude sooritajatega võitlemiseks tuleks kasutada senisest märksa radikaalsemaid võtteid. "Inimestele ei jõua kohale, kui nendega vaid viisakalt suhelda. Samale vanamehele, kellest on jutt, pidasin varemgi korrektses vormis loengu, aga see ei mõjunud. Toetan pooleks aastaks šariaadiseaduste kehtestamist. Vargal raiutakse käsi, abielurikkujal midagi muud. Kiiruseületaja jääb ilma jalast, mis gaasi annab. Neilt, kes ei saa koerapidamisega hakkama, võetakse koerapidamisõigus ja samuti nende lähedastelt," arvas Kaldur.

Küsimusele, kas ta ise ei karda mõne šariaadiseaduse punkti järgi hukkamõistu osaliseks saada, vastas Kaldur eitavalt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles