Jõhvis rõngastati noori talente

Teet Korsten
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"Unistada meeldib mul, mere järgi olen hull. Õhtul jalutada hea, nii saan kirja laulurea. Päikseloojangu eel, jooksen-jooksen ikka veel - olgu torm, olgu tuul, naeratus mul ikka suul," laulab Lauriina Vastisson kitarri saatel žüriile.
"Unistada meeldib mul, mere järgi olen hull. Õhtul jalutada hea, nii saan kirja laulurea. Päikseloojangu eel, jooksen-jooksen ikka veel - olgu torm, olgu tuul, naeratus mul ikka suul," laulab Lauriina Vastisson kitarri saatel žüriile. Foto: Peeter Lilleväli

Milline võimalus ja väljakutse on noorele see, kui tema lemmikraamatute hulka kuuluvast romaanist tehakse film ja ühtlasi otsitakse sinna osalisi. Ja kui nauditav võib olla autorile näha, et tema raamatu järgi valmivasse filmi on hull tung! Selliseid fenomene võis kolmapäeval jälgida Jõhvi kontserdimajas, kus toimus casting Margus Karu romaani "Nullpunkt" järgi vändatava filmi osaliste leidmiseks.

Kontserdimaja III korruse konverentsiruumis seisab presiidiumilaua taha kogunenud keskendunud žürii ja kinokaamera ees tüdruk kitarriga.

"Kõik on p...ses"

"Nimeks mul Lauriina, 15 aastat vana, elan Aseris. Vabal ajal laulan, näitlen ma, pilli mängin ja pildistan. Positiivne optimist, suur on eesmärgi list, plaanidele avatud, ekstreemsust otsin alati. Unistada meeldib mul, mere järgi olen hull. Õhtul jalutada hea, nii saan kirja laulurea. Päikseloojangu eel, jooksen-jooksen ikka veel - olgu torm, olgu tuul, naeratus mul ikka suul," laulab neiu kitarri saatel.

Ülipopulaarseks osutunud noorsooromaani "Nullpunkt" autor Margus Karu, kes istub casting´u žüriis, et tema romaani järgi tehtavasse filmi satuksid just kõige õigemad tüpaažid, tunnustab etteastet ja ütleb, et enesetutvustusvoorus pani neiu kõigile pika puuga ära. Isegi tüdrukule, kes viskas žüriile meeldejäämiseks hundiratast!

Järgmise katsena peab Lauriina esitama monoloogi romaanist. "Mis mul praegu kaotada on? Kool on perses. Sotsiaalne elu on perses. Kodus on kõik perses. Ükstapuha, mida ma nüüd ka ette ei võta, kaotada pole midagi - pigem hakkan seda mängu hoolikamalt mängima. Maailm on minu. Äkki läheb see eluke mul ikka kunagi paremaks?" kõlab "Nullpunkti" Hamleti elik siis Johannese monoloog Lauriina esituses.

"Nullpunkt", mida tänapäeva emakeeleõpsid soovitavad sama soojalt kui Tammsaare tähtsamaid teoseid ja edumeelsemad õpetajad soojemalt, jutustab loo Johannesest, kes heidikuna koolis ära põlatakse. Kui Johannese ema arenev skisofreenia poisi kodust minema peletab, ei jää tal muud üle, kui hakata ise elu peremeheks. Kuidas seda aga teha sootsiumis, mis on halastamatum kui Darwini märjas unenäos?

Hinnas poisid

Monoloogi järel soovitavad kohapeal istuvad dramaturgid Lauriinal ette kujutada, et ta on ise see jutt: "Unusta ettevalmistus! Tee midagi uut! Räägi seda teksti nii, nagu sõbrale räägiksid!" Pärast paari katkestust saadetakse Lauriina viisakalt ära ja lubatakse hiljemalt juuli alguseks teatada, mis temast saab.

Järgmisena astub žürii ette 16aastane Vladislav Tammiku koolist. Selgub, et noormees ei oska üldse eesti keelt, aga see ei takista žüriil vaimustumast tema ehedast andest. Muusikakooli lõpetanud noormees, kes käib harrastusteatris, esitab monoloogi Valetin Katajevi näidendist. Loomulikult vene keeles. Vladislav pannakse kirja kui erakordselt paljutõotav talent. Aga - mõne muu projekti jaoks. Nimelt on casting´u žüriis nii Karin Martinson kui Terje Kissa, kes mõlemad koguvad potentsiaalsete näitlejate andmebaasi.

Žüriis aukohal istub arenduses oleva filmi režissöör Mihkel Ulk. "Nullpunkt" saab olema tema täispika filmi debüüt. Režissöör peab filmile õigete osatäitjate leidmist ülitähtsaks. "Sobivate näitlejate leidmine on pool võitu - et tekiks õige energia ja nad looksid ise filmikarakterid. Casting´uil on olnud suur tüdrukute ülekaal. Poisid on ikka palju häbelikumad, aga kui nad juba kohale tulevad, sobivad nad suure tõenäosusega, sest oskavad ka näidelda," räägib Mihkel.

"Nullpunkti" kohta ütleb režissöör, et juba romaani lugedes sai ta aru, kui filmilik see on. Teose filmigeenilisus pole nii üllatav, teades, et selle autor on filmiharidusega. Veel enam. Kõik casting´u žürii liikmed peale produtsent Evelin Soosaare on ühel kursusel filmi tudeerinud.

Tänulik tiim

Mihkel tunnistab, et on "Nullpunkti" stsenaariumiga nii pikalt koos elanud, seda arendanud ja selle tegelastega tõtt vaadanud, et nood on tal juba peas. Stsenaariumi pani esmalt romaani järgi kirja Margit Keerdo. Autorilt on enim nõu küsitud romaani tegelaskujude kohta.

Režissöör rõhutab, kui tänulik tiim kõigile casting´ul osalenutele on. "Kõik on tulnud siia vabatahtlikult meile appi, kandideerides rollile filmis, mida teeme. Vähim, mida nende heaks teha saame, on see, et oleme nende vastu heatahtlikud ja sõbralikud," lükkab Mihkel ümber võimaluse, et "Nullpunkti" casting´u žürii kedagi peedistaks, nagu näiteks kohtunik Mihkel Raud "Superstaaris" formaadi järgi peab tegema.

Produtsent Evelin Soosaar räägib, kuidas ta juba enne "Nullpunkti" menu leppis autoriga kokku, et ostab filmitegemise õigused.  "Tegu on igihalja temaatikaga, mis on igale põlvkonnale jutustamist vajav lugu - kuidas kasvada iseseisvaks inimeseks. Mõnele on see protsess keerulisem kui teisele, kuid kõigil on see ometi tarvis läbi teha."

Nii režissöör kui produtsent tunnistavad, et casting teenib enam kui ühte eesmärki. "Tahame leida "Nullpunkti" cool´i grupi noori, leida üles ka meie filmi suurima fännigrupi ning levitada nende kaudu sõnumit filmi projekti osas. Esimene eesmärk on juba sama hästi kui täidetud - oleme kohtunud väga suure hulga super andekate noortega, kellega soovime kindlasti koostööd filmivõtetel jätkata," ütles Evelin pärast Jõhvi casting´ut.

Rõngastamine

Filmis on peategelane Johannes, kuni kümme kõrvaltegelast, kel on nimi ja sõnaline roll, ning neid ümbritsev klass. Seda, kes ei saa rolli filmi põhituumikusse, võidakse kutsuda massistseenidesse.

Margus Karu tunnistab casting´u ajal, et on viimasel ajal ennenägematult palju Jõhvi kanti sattunud: kohtumine Jõhvi keskraamatukogus lugejatega, samasugune kohtumine Viru vanglas - selle kohta ütleb Margus, et tegu oli väga positiivse kogemusega -, filmi "Risttuules" võtted Ida-Virumaal. Martti Helde filmi juures on ta vastutav vajalike tüpaažide leidmise eest - nagu ka oma romaani järgi tehtava filmi tiimis.

Margus on loomulikult meelitatud, et tema romaan nii popp on, et selle järgi tehtava filmi casting´ule on end kirja pannud koguni 1100 noort. Veidi nukraks teeb vaid see, et kõige rohkem kasutavad casting´ul osalejad just seda "kõik on p...ses" monoloogi. "Kui 14aastased tüdrukud räägivad, et kõik on ikka väga-väga halb, on veidi pelutav. Samas, kui raamatust on leitud samastumispunkte, võib autor selle üle vaid rõõmustada," räägib Margus.

Praegu on menukirjanikul käsil uus raamat, mida ta alustas Uus-Meremaal, ja seegi kõneleb teatud laadi 0-punktist - läbipõlemisest. Peategelaseks telesaatejuht, kellele on palju antud, aga kes ei suuda kõige sellega toime tulla. "Muidugi on seal paralleele ka minuga. Kuna olen "Nullpunkti" lugu nii palju rääkinud, et tea enam isegi, mis oli päriselt ja mis on fiktsioon," muigab Margus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles