Elanikud peatasid teist korda parkla ehituse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Detailplaneeringu kohaselt rajatakse sellele krundile elumajade juurde 182 kohaga parkla. Elanikud ei taha sellega leppida ja seni on kohus neile õiguse andnud.
Detailplaneeringu kohaselt rajatakse sellele krundile elumajade juurde 182 kohaga parkla. Elanikud ei taha sellega leppida ja seni on kohus neile õiguse andnud. Foto: Peeter Lilleväli

Tartu kohus rahuldas teist korda Kohtla-Järve Ahtme linnaosa kolme korteriühistu hagi ja tühistas Kohtla-Järve linnavolikogu möödunud aasta 27. detsembri otsuse. Ühistud protestivad 2009. aastast nende majade juurde parkla rajamise vastu.

Esimest korda pöördusid Ahtme mnt majade nr 43, 51 ja 55 elanikud kohtusse möödunud aasta kevadel pärast seda, kui Kohtla-Järve linnavolikogu kinnitas Ahtme mnt 27a asuva maatüki detailplaneeringu. Maa omanik Baltic Medline tahab sinna rajada 182 kohaga parkla ja minituru.

Elanikud lõid häirekella juba enne detailplaneeringu vastuvõtmist, üritades parkla rajamist ära hoida või vähemalt saavutada selle ehituskavades muudatusi, mis arvestaksid nende huve. Kõikidele linnavalitsusse ja volikogu liikmetele esitatud pöördumistele tuli üks ja sama vastus: detailplaneeringu põhjendamisel ei ole ühtki seadusesätet rikutud.

Saavutasid otsuse tühistamise

"Peame oma vastuväiteid kinnitatud detailplaneeringule põhjendatuks. Kuna aga neid planeeringu arutamisel arvesse ei võetud, läksime kohtusse," ütles mullu kevadel Põhjarannikule Ahtme mnt 43. maja esindaja Natalja Vaselo.

Tartu halduskohus tühistas linnavolikogu otsuse, leides, et linn ei esitanud detailplaneeringu vastuvõtmiseks piisavalt põhjendusi. Kohtuotsuses on öeldud, et neid ei olnud üheski kohtule esitatud dokumendis ning kohtul polnud võimalust kontrollida, mil määral on arvesse võetud maaomaniku ja kõrvalasuvate majade elanike huve.

Kohus märkis, et detailplaneeringu kinnitamisel peab kohalik omavalitsus esitama piisavad põhjendused selle kohta, miks ei ole ühe või teise poole argumente aktsepteeritud või miks on neid peetud ebapiisavaiks. See peab veenma kohut selles, et kõikide huve ja kõiki asjaolusid on arvesse võetud.

Taas vähe põhjendusi

Linnavalitsus koostas uued põhjendused ja Ahtme mnt 27a detailplaneering esitati taas linnavolikogule, kes selle 27. detsembril 2011 ka kinnitas.

Korteriühistud pöördusid seepeale jälle kohtusse. Möödunud nädalal tühistas Tartu halduskohus Kohtla-Järve linnavolikogu 2011. aasta 27. detsembri otsuse, leides, et omavalitsusel oli seegi kord otsuse vastuvõtmiseks ebapiisavalt põhjendusi. Muu hulgas tekib küsimus, miks kaaluvad Baltic Medline´i huvid detailplaneeringu kinnitamisel üles kaebajate huvid.

Sääraste kohtuasjade praktika põhjal märgib riigikohus, et kui detailplaneeringu algatamisest on möödas palju aega, tuleb menetlust uuesti alustada, sest vahepeal on võinud tekkida uued asjast huvitatud pooled, keda varem ei olnud.

Kohtla-Järve aselinnapea Riina Ivanova sõnul on praegu veel vara kõneleda sellest, kas linn vaidlustab selle kohtuotsuse või mitte. "Linnavalitsuse juristidel kulub dokumendi hoolikaks uurimiseks seitse kuni kümme päeva. Seejärel selgub, mis suunas me selles küsimuses edasi liigume," märkis Ivanova.

Natalja Vaselo ütles Põhjarannikule, et kui volikogu kinnitab detailplaneeringu uuesti, lähevad korteriühistud kolmandat korda kohtusse. "Kui detailplaneeringu vastuvõtmine on juba nii pikale veninud, pole see juhuslik - see tähendab, et on takistusi, mis tuleb kõrvaldada, ja seda me taotlemegi," nentis Vaselo kolme kortermaja elanike arvamust väljendades.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles