Kelle huve kaitseb linn?

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kolme Kohtla-Järve korteriühistu vaidlus linnavõimudega tasulise parkla ja turu ehitamise üle kestab juba kolm aastat. Kui ühistud esimese kohturingi võitsid, võttis linnavolikogu kiiruga vastu uue otsuse parkla rajamiseks. Ja linn kaotas kohtus jälle. Põhjuseid oli mitmeid, kuid peamine: argumentide puudus. Kohus ütles otse, et linnavõimud pole suutnud selgitada, mille poolest kaaluvad ühe äriettevõtte huvid üles sadade inimeste huve.

Tundub, et linn on algusest peale valinud vale hoiaku: täitnud küll kõik seadusest tulenevad formaalsused, ent vaadanud mööda inimeste sisulisest murest oma elukeskkonna ja turvalisuse pärast. Ent seadus näebki ette avalikke arutelusid ning eri poolte seisukohtade esitamise võimalust mitte lihtsalt vormitäiteks, vaid selleks, et omavalitsusel oleks võimalus langetada eri poolte vajadusi ja huvisid arvestades võimalikult õiglane otsus.

Nüüd on linnavalitsus kahvlis. Minna kangekaelselt asjaga edasi kolmandale ringile oleks üsna narr, eriti kui tõenäosus kaotajaks jääda on suur. Teisalt, andes ühistutele järele, võivad linna oodata nõuded selle äriettevõtte poolt, kes võib omavalitsusele hakata esitama kahjunõudeid.

Muidugi on arusaadav omavalitsuse kiusatus järele anda pigem ettevõtjale kui elanikele. Erinevalt viimastest võib esimesel olla piisavalt raha võimekate juristide palkamiseks. Ent nagu nimetatud loost selgub, ei ole rahva vastuseis ärimeeste tegemistele alati ette kaotatud lahing.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles