Vang võitles välja õiguse särgikule ja nokatsile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viru vangla.
Viru vangla. Foto: Peeter Lilleväli

Viru vangla asukas läks oma kroonu vastu kohtusse, sest see ei lubanud tal kanda maikat ja nokkmütsi ning võitis.

Vang kaebas kohtule, et esitas vanglale taotluse väljastada talle isiklike asjade laost spordijalanõud, küünetangid, nokats kirjaga "Nike" ja maika ehk särgik. Vangla juhtkond keeldus aga väljastamast särki ja mütsi, põhjendades seda sellega, et suveajal puudub vajadus alussärgi kandmiseks ning see on lubatud oktoobrist märtsini. Veel selgitas vangla, et kinnipeetavatele väljaantava vormi hulka kuulub ka müts, mistõttu pole isikliku peakatte väljastamiseks vajadust. Veel märkis vangla, et isikliku riietuse kandmise lubamine vanglas on kinnipeetavale erand, mitte reegel.

Nokats kui julgeolekuoht

Mütsi kohta märgiti veel, et "vangla leiab, et kevad-suvise peakatte kandmiseks puudub vajadus ning jalutuskäikudel on kinnipeetaval võimalus varjuda katuseserva alla". Külmema ilma korral aga on võimalus kasutada vangla väljastatud mütsi.  Vangla leidis, et nokkmütsi väljastamine kujutab endast julgeolekuriski: "Rohkete esemete hoidmine kambris takistab läbiotsimiste ning visuaalsete kontrollide teostamist," kinnitas vangla ja lisas veel, et nokats raskendab isiku tuvastamist läbi kaamerate, kuna mütsi nokk varjab tema näo.

Kohus aga leidis, et vangla pole piisavalt põhjendanud, millele tuginedes on ta keeldunud särgi ja mütsi väljastamisest. "Lisaks eeltoodule märgib kohus, et sügis-talvine müts tõepoolest ei ole kandmiseks suvisel ajal ning võimalus varikatuse all päikese eest varjus olla ei ole tõsiseltvõetav põhjendus suvisest peakattest keeldumiseks," seisab kohtuotsuses.

Kohus: Mütsi saab kanda ka tagurpidi

Rääkides vangla väitest, et nokats omab julgeolekuohtu, kuna varjab kaamerate eest nägu, ütles Tartu halduskohus, et "iseenesest võib eelkirjeldatu olla arvestatavaks põhjuseks, kuid samas on võimalik nokkmütsi kanda ka nokk kukla taga, mis ei sega kandjat identifitseerimast (nt väljastada tingimuslikult)".

Mis puudutab maikasärki, siis kohus ütles, et see ei kuulu meeste sooja pesu alla, mistõttu on vangla väited, et vangidele on vangla poolt soe pesu ette nähtud, kohatud. Seetõttu tühistas kohus käskkirja punkti, millega keelduti nokatsi ja maika väljastamisest.

Sama kinnipeetav väitis oma kaebuses, et vanglariietus üldse on inimväärikust alandav, mistõttu taotles selle tunnistamist põhiseadusele vastukäivaks. Kohus siiski niikaugele ei läinud, leides, et alandav kohtlemine seondub kohtupraktikas eelkõige kinnipidamistingimustega ning seadus annab ka võimaluse taotleda isiklike riiete kandmist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles