Septembris saab Peipsil lodjaga sõita

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaks aastat tagasi külastas Priit Jagomägi Jõmmuga mereretke käigus põgusalt Sillamäe sadamat, nüüd tulevad nad nädalaks Lohusuusse.
Kaks aastat tagasi külastas Priit Jagomägi Jõmmuga mereretke käigus põgusalt Sillamäe sadamat, nüüd tulevad nad nädalaks Lohusuusse. Foto: Matti Kämärä

Emajõe Lodjaselts tuleb septembri hakul lodi Jõmmuga nädalaks Lohusuusse ja pakub kõigile huvilistele võimalust looduslodja õpperetk kaasa teha.

"Tartumaal oleme selliseid õpperetki teinud juba 2008. aastast, teistesse maakondadesse jõudsime alles eelmisel aastal. Käisime Valga-, Põlva- ja Viljandimaal ning tänavu katsume ette võtta Jõgevamaa ja Ida-Virumaa," rääkis MTÜ Emajõe Lodjaselts juhatuse liige Priit Jagomägi, et selts on võtnud eesmärgiks kõik lodjatatavad piirkonnad läbi käia. "Pakume inimestele lodjaretki ja eks meil endal on ka huvitav uusi kohti vaadata, mitte ainult Emajõel käia."

Peipsi põhjapoolses otsas teeb lodjasõidu keeruliseks see, et pole kodusadamaid. Pole ühtki head sadamat, kus tohiks inimesi peale võtta ja maha lasta. Kalasadamates seda teha ei tohi ja neisse ei taheta lotja hästi isegi hädaolukorras tormivarju lubada. Lohusuust algavad retked saavad teoks tänu sellele, et sealne vallavalitsus lubas selleks puhuks eraldi sadama rajada: jõesuudmesse pannakse ujuvkai.

"Vasknarva sadam võiks ka üks variant olla, aga seal on üsna kiire vool, mis võib segama hakata, ja sinna on inimestel kehvem kohale tulla," rääkis Jagomägi.

Lohusuusse saabub Jõmmu kohe septembri alguses ja jääb sinna terveks nädalaks. KIKist toetust saanud projekti kohaselt on kolmandik lodjaretki mõeldud täiskasvanutele ja kaks kolmandikku lastegruppidele. Retki on eri pikkusega: tunnine ja kolmetunnine. Toetus võimaldab piletihinna taskukohase hoida: kolm ja viis eurot.

"Igal sõidul on kaasas kogenud loodusgiid, kes oskab rääkida nii Peipsi järvest kui ka paljust muust, nii et tegemist on õpetliku retkega," rääkis Jagamägi, et retke ajal õpitakse nii nahkhiirte ja lindude hääli kui ka taevatähti.

Lohusuu on lodjaseltsi jaoks eriline koht: "Oma laevaehitusteadmised saime Lohusuu mehe Herman Möldri käest. Tema õpetas meile, kuidas Peipsi kandis paadiehitus käis ja ega lodi väikepaadist palju erine. Nii et selles mõttes tuleme Lohusuusse nagu koju tagasi."

Sellest, kuidas lodjaselts koos Herman Mölderiga Hermiine Rääbiseks ristitud Peipsi lootsikut ehitas, valmis koostöös ERMiga 50minutiline dokumentaalfilm, mida nüüd Lohusuus Jõmmu pardal ka näidata tahetakse. Kindlasti näidatakse lodjaga sõitjatele ka 12 minutit kestvat filmi lotjade ajaloost ja Jõmmu ehitamisest.

Septembrikuistele loodusretketele saab üsna pea registreerida lodjaseltsi kodulehel www.lodi.ee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles